robogaz Opublikowano 2 Października 2011 Autor #551 Opublikowano 2 Października 2011 Robogaz-pisałeś ,że wzorujesz sie na sterownikach TECH. Tutaj jest chyba jakis nowy sterownik TECHa. Czy wiesz coś na temat niego lub ktos z forumowiczów? http://tech-controllers.com/tech-st707-produkty Teen produkt 707 wydaje mi się ze podobnie jak eCoal lub bruli będzie miał zadanie śledzenia i ustawien przez neta. Ale na 100% nie wiem :)
Pieklorz Opublikowano 2 Października 2011 #552 Opublikowano 2 Października 2011 Nie mogę ci podać nr. softu poniewaz dzisiaj odjechał sterownik do właściciela .Mialem go tylko pare dni ale się poddałem z jego znakami. Może i jest spoko ale ja lubie jak jest jasno i wyrażnie co i jak i do czego. Takie testowanie, to żadne testowanie i żadnych wniosków na podstawie liźnięcia tematu moim zdaniem wyciągać nie można. Softy tłokowe wymagają długiej pracy na kotle, znajomości urządzenia przez producenta kotła oraz znajomości kodów serwisowych. Tylko w ten sposób można coś do danej konstrukcji tłoka dobrać. Jak się chce, to można dzwonić do producenta i pytać o pomoc. Nie mniej jak wspominałem sam również temat odpuszczam, bo w/g mnie skoro i tak muszę zmieniać nastawy w menu kodowym przy zmianie opału, to cały zamysł bierze w łeb. Obecnie jest fajny soft na bazie pid, ale działający klasycznie....
Pieklorz Opublikowano 2 Października 2011 #553 Opublikowano 2 Października 2011 Teen produkt 707 wydaje mi się ze podobnie jak eCoal lub bruli będzie miał zadanie śledzenia i ustawien przez neta. Ale na 100% nie wiem :) Nie jest podobny, można zmieniać tylko temp., mam gdzieś instrukcję i wygląd wizualizacji, postaram się wkleić...
robogaz Opublikowano 3 Października 2011 Autor #554 Opublikowano 3 Października 2011 Takie testowanie, to żadne testowanie i żadnych wniosków na podstawie liźnięcia tematu moim zdaniem wyciągać nie można. Softy tłokowe wymagają długiej pracy na kotle, znajomości urządzenia przez producenta kotła oraz znajomości kodów serwisowych. Tylko w ten sposób można coś do danej konstrukcji tłoka dobrać. Jak się chce, to można dzwonić do producenta i pytać o pomoc. Nie mniej jak wspominałem sam również temat odpuszczam, bo w/g mnie skoro i tak muszę zmieniać nastawy w menu kodowym przy zmianie opału, to cały zamysł bierze w łeb. Obecnie jest fajny soft na bazie pid, ale działający klasycznie.... Dlatego też odstawiłem go na tor boczny i dalej testuje swój sterownik MONIKA I i cały czas dogrywam jakąś pierdołe. W taki sposób moge stworzyć ster taki jak sobie wymarzyłem i narazie idzie w dobrym kierunku. Przebudowałem też palnik a konkretnie spad i podniosłem go do równego poziomu poniewaz był zbyt mocny i opał potrafił sam zjechac do popielnika. Teraz jest troszke inaczej palnik pełny poziom opału jest duzo więcej i palenie jest troche szybsze. I znowu trzeba dostosować pewne dane stera pod piec.
garbolino77 Opublikowano 3 Października 2011 #555 Opublikowano 3 Października 2011 wstaw fotkę palnika
dodan Opublikowano 3 Października 2011 #556 Opublikowano 3 Października 2011 otwory jak otwory, sam mam więc nie krytykuje ;) ale jest ich moim zdaniem trochę za dużo, szczególnie jak na aktualne moce grzewcze. nadmuch min - max ustawiasz dla pida, ilość powietrza to najważniejszy parametr bo ustala proporcje powietrze/paliwo we wcześniej określonym zakresie dla pida (min/max dmuchawa). Tak jak już wcześniej pisałem dopóki nie zaczniesz spalać 25-30kg na dobę wyłącz pida i steruj ręcznie, przerwa podawania i ilością powietrza. Nagar, to takie dobrodziejstwo inwentarza, każdy to ma i każdy musi się do tego przyzwyczaić. Generalnie im mniej koksujący miał np 31,1-31,2 i im bardziej suchy tym zjawisko mniejsze. Co jakiś czas trzeba to oczyścić, bo przez ten garb spiętrza się, spieka i słabo pali. Ja nawet jak spala 25-30 kg na dobe to nie wlaczam pid-a :lol: nie ma sensu, nie w tlokach i nie z takim pid-em. :P a opal faktycznie tylko 31.
robogaz Opublikowano 3 Października 2011 Autor #557 Opublikowano 3 Października 2011 wstaw fotkę palnika Wstawie napewno ale jak wyjme z pieca .
Vlad24 Opublikowano 4 Października 2011 #558 Opublikowano 4 Października 2011 Nowsza wersja palnika, bez stosowania dodatkowych fajek doprowadzających PW pod górną płytę ceramiki palnika. Wersja mniej skuteczna, bo wymieszanie spalin z powietrzem gorsze i same powietrze wtórne zimniejsze niż w wersji z fajkami, ale też w jakimś stopniu będzie działać i jest wykorzystywane w palnikach taśmowych przemysłowych. Strojenie palnika czyli położenie granicy żar / popiół, niestety tylko z jakimś czujnikiem tlenu w spalinach. Nawęglamy całość, do uzyskania możliwie niskich poziomów tlenu, później zwiększamy odrobinę strumień powietrza, aż zacznie rosnąc tlen, a żar odrobinę się cofnie. Zwracam też uwagę na mniejsze napowietrzanie w strefie zapłonu paliwa, może to zmniejszać efekt dymienia i sadzenia po podaniu nowej dawki paliwa. Będzie też to miało wpływ na tworzenie się garba z przyklejonych drobinek miału.
robogaz Opublikowano 10 Października 2011 Autor #559 Opublikowano 10 Października 2011 Witam panowie. Po przemysleniach i odpowiedziach Kolegów na temat temperatury w czopuchu postanowiłem zrobić pewne eksperymenty. I tak okazało się ze to palnik ma wpływ na tą temp.a kąkretnie jego nachylenie w piecu. Palnik był zbyt pochylony w strone popielnika i podając opał suchy zaczynał przy nadmuchu spadać do popielnika co skutkowało jego słabą temperaturą spalania. Następnie miałem zbyt małą odległosc od scianki i powstający spiek gdy się oparł o nią robił kopiec na palniku aż wygaszało piec. Więc wyjąłem podajnik z palnikiem z pieca i przerobiłem cały przód a mianowicie obciołem ok. 10cm od strony popielnika całość. Podniosłem palnik do pozycji poziomu komory i wstawiłem płyte z otworami fi 5 i usunąłem blache ograniczającą iloś opału w poziomie. Efekt jest taki że palenie jest całkowicie inne temperatura w pracy cały czas na poziomie 150*C a przy podbiciu w momencie robi 200*C W podtrzymaniu schodzi do ok70-80*C Nadmuch musi być większy przy otworach o ok 15% poniewaz robi się spiek Komora jest koloru siwego sadzy bardzo mało Piec w tej chwili pracuje 2 razy szybciej od wersji poprzedniej.A obecnie pale miał mieszany ze zrębkami co było nie możliwe na palniku wcześniejszym. To mnie cieszy bo zrobiłem ze 2 tony zrębków. Na dniach wstawie filmik.
robogaz Opublikowano 11 Października 2011 Autor #560 Opublikowano 11 Października 2011 Witam wszystkich W związku z poprzednią wypowiedzia mam pytanie Jak zaradzic ze spiekami ? Czy daje mało nadmuchu czy dużo to spiek powstaje nawet do 5 cm. Oczywiście odrywa się dość fajnie i leci do popielnika. Spiek wygląda na spalony ale poklejony jak poksipolem.Chyba ze mam taki opał. :)
gonzo2 Opublikowano 11 Października 2011 #561 Opublikowano 11 Października 2011 Sąsiad ma takie fajne "widły" które co pewien czas kruszą popiół i w razie spieków je kruszą umozliwiając swobode przesuwanie.Ma to fabrycznie zamontowane.Nie wiem jak to jest zasilane. Ja ze spiekami walczyłem w biegłym roku i różne nawiewy nic nie zmieniały.Taki był urok wungla ,a w tym roku z tej samej kopalni jest o niebo lepiej.
robogaz Opublikowano 11 Października 2011 Autor #562 Opublikowano 11 Października 2011 Na mniejszym nadmuchu jest ich troche mniej.Być może to jest wynik pomieszania ze zrębkami sosnowymi.
robogaz Opublikowano 15 Października 2011 Autor #563 Opublikowano 15 Października 2011 Panowie następne pytanie. Czy może ogień z palnika bezpośrednio walić w blachy kotła w komorze spalania. Czy musi być odizolowany jakimś rozbijaczem. Np.szamot.
Vlad24 Opublikowano 15 Października 2011 #564 Opublikowano 15 Października 2011 powinien być szamot. raz, mogło by przepalić w tym miejscu blachę, dwa będzie powodować sadzę.
garbolino77 Opublikowano 15 Października 2011 #565 Opublikowano 15 Października 2011 Witam kotle tłokowym pewnej znanej firmy na przeciw palnika nie ma szamotu a dodatkowo palnik jest z deflektorem wiec wylot z boku podobnym do tego FOTKA :) a odległość od wylotu palnika do blachy jest tak na oko 20-25cm / jeśli bedzie potrzeba mogę u znajomego zmierzyć i fotke wstawić. Dziś zakończyłem pierwszy tydzień palenia wieczorkiem wstawię fotki i dane z palenia .
garbolino77 Opublikowano 15 Października 2011 #566 Opublikowano 15 Października 2011 Zapomniałem napisać ze oczywiście tego rozwiązania z ogniem bezpośrednio na blachę nie polecam :) Właśnie jedę do marketu po szamot :)
garbolino77 Opublikowano 15 Października 2011 #567 Opublikowano 15 Października 2011 Witam właśnie zakończyłem 6 dobę palenia a oto efekty i kilka pytań . ilość spalonego opału narazie suma spalonego opalu przez ilość dni wiec na tym etapie / brak licznika impulsów - nawalił/ nie można ocenić jaka ilość spalonego opału przypada dokładnie na np: jeden stopień delty jak na mój budynek wpływ ma wiatr i tym podobne CIEKAWE parametry . Jak będzie nowy licznik to spalanie dobowe będzie z dokładnością do jednej dawki :) Teraz kilka danych Dom lata 80 ściana max plus pustak HASIOWY :) dach dwuspadowy pow mieszkalna 170m2 plus kotłownia i skład opalu 25m2 /temp teraz 19 rury jeszcze nie ocieplone/ oraz siłom rozpędu grzane dwie piwnice i garaż 50 m2 /1grzejnik/ temp na oko 15 stopni dom ocieplony dawno temu wiec tylko 5cm styropianu /lambda nieznana :( raczej lipna / na stropie w 80% rozłożona wełana 15, okna komplet plastik 6-7 letnie. Opał narazie odsiewka od węgla podobno 25 i faktycznie wyglądało ze moc jest w trybie praca już przy drugim podaniu deflektor stawał sie czerwony , ten tydzień palę miałem z kazachstanu i on nawet po 20 min pracy nie rozgrzewa kopuły do czerwoności a efekty policzymy po tygodniu . Ustawienia dawka 180 gr przerwa 300 s ilość powietrza 27% przerwa podtrzymania 60 min przedmuch 20s co 6min też 27 % pid wyłączony Średnio spalanie przy danych warunkach pogodowych wyszło 10.26 kg na dobę /tylko grzanie bez CWU/ Piec 25 kw z palnikiem własnej konstrukcji FOTO pracował około 85% czasu w podtrzymaniu Wiec dalej - po 6 dobach ze spalonych 51 kg odsiewki zostało 8kg popiołu FOTO oraz o zgrozo 3 kg sadzy FOTO efekty sadzy widać na FOTO W komorze nawiewu zebrało się ok 200gr popiołu i mialu a jego pojemność na około 0.5 kg teraz kilka pytań: --jak oceniacie spalanie sadzę i popiół - jak u was jest z tym popiolem w komorze nawiewu bo w moim przypadku wygląda ze przy mrozach nie wystarczy od soboty do soboty :( - ktoś z szanownych kolegów robił badania z jaką średnią sprawnością pracują w sezonie tloki ??????????? - temp spalin w trybie pracy wahała się w granicach 120 -140 stopni tylko czy nie za dużo ?? na ten tydzień zamontowałem szamot n 1 półkę i zawirowywacze fotka na dwie pozostałe i jak teraz sprawdzam to temp spalin spadła o jakieś 20 - 25 stopni zyska w procentach niewielki ale i roboty niewiele pozdrawiam i zapraszam do oceny, sugestii i dyskusji \
garbolino77 Opublikowano 15 Października 2011 #568 Opublikowano 15 Października 2011 jak wkleić plik excel ?????????????????????
robogaz Opublikowano 17 Października 2011 Autor #569 Opublikowano 17 Października 2011 Witam wszystkich. Oto pare zdjęć i filmik jak obiecałem po zmniejszeniu palnika. Jedynie nie wstawiłem zdjęcia popiołu ponieważ zapomniałem ale jest sypki troche spieku. Obecnie pale zrębki z miałem 50/50 Piec nie czyszczony ok 14 dni Palnik zmniejszony o 10 cm na długość Szamot wykładka tył palnika plus gora jako rozbijacz P W brak Popiolu na dobe ok 4 kg. Obecnie na dworze -6 w nocy.
garbolino77 Opublikowano 17 Października 2011 #570 Opublikowano 17 Października 2011 ogień piekielny masz z tego palnika ? te 4 kg popiołu z jakiej ilości tej mieszanki miału z zrębkami ?
Blackbird Opublikowano 17 Października 2011 #571 Opublikowano 17 Października 2011 garbolino77 - zużycie opału bardzo fajne. Jeżeli chodzi o zawirowacze to też mam wstawione, ale lepi się do nich sadza tak jak na fotce u robogaza.
robogaz Opublikowano 17 Października 2011 Autor #572 Opublikowano 17 Października 2011 ogień piekielny masz z tego palnika ? te 4 kg popiołu z jakiej ilości tej mieszanki miału z zrębkami ? Dokładnie nie ważyłem ale jakieś 2 woreczki po 18 kg czyli 35-36 kg mieszanki.
robogaz Opublikowano 17 Października 2011 Autor #573 Opublikowano 17 Października 2011 garbolino77 - zużycie opału bardzo fajne. Jeżeli chodzi o zawirowacze to też mam wstawione, ale lepi się do nich sadza tak jak na fotce u robogaza. Ale jest plus mniej sadzy w kominie. :)
garbolino77 Opublikowano 20 Października 2011 #574 Opublikowano 20 Października 2011 U mnie płomienia troszkę mniejsze
robogaz Opublikowano 20 Października 2011 Autor #575 Opublikowano 20 Października 2011 Jest spoko ale wydaje mi się ze masz zbyt duzo nadmuchu.Te iskierki lub tylko przy chwilowym nadmuchu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.