Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robogaz-pisałeś ,że wzorujesz sie na sterownikach TECH. Tutaj jest chyba jakis nowy sterownik TECHa. Czy wiesz coś na temat niego lub ktos z forumowiczów?

http://tech-controllers.com/tech-st707-produkty

Teen produkt 707 wydaje mi się ze podobnie jak eCoal lub bruli będzie miał zadanie śledzenia i ustawien przez neta.

Ale na 100% nie wiem :)

Opublikowano

Nie mogę ci podać nr. softu poniewaz dzisiaj odjechał sterownik do właściciela .Mialem go tylko pare dni ale się poddałem z jego znakami.

Może i jest spoko ale ja lubie jak jest jasno i wyrażnie co i jak i do czego.

Takie testowanie, to żadne testowanie i żadnych wniosków na podstawie liźnięcia tematu moim zdaniem wyciągać nie można.

Softy tłokowe wymagają długiej pracy na kotle, znajomości urządzenia przez producenta kotła oraz znajomości kodów serwisowych.

Tylko w ten sposób można coś do danej konstrukcji tłoka dobrać.

Jak się chce, to można dzwonić do producenta i pytać o pomoc.

Nie mniej jak wspominałem sam również temat odpuszczam, bo w/g mnie skoro i tak muszę zmieniać nastawy w menu kodowym przy zmianie opału, to cały zamysł bierze w łeb. Obecnie jest fajny soft na bazie pid, ale działający klasycznie....

Opublikowano

Teen produkt 707 wydaje mi się ze podobnie jak eCoal lub bruli będzie miał zadanie śledzenia i ustawien przez neta.

Ale na 100% nie wiem :)

Nie jest podobny, można zmieniać tylko temp., mam gdzieś instrukcję i wygląd wizualizacji, postaram się wkleić...

post-1687-0-31232700-1317580985_thumb.jpg

Opublikowano

Takie testowanie, to żadne testowanie i żadnych wniosków na podstawie liźnięcia tematu moim zdaniem wyciągać nie można.

Softy tłokowe wymagają długiej pracy na kotle, znajomości urządzenia przez producenta kotła oraz znajomości kodów serwisowych.

Tylko w ten sposób można coś do danej konstrukcji tłoka dobrać.

Jak się chce, to można dzwonić do producenta i pytać o pomoc.

Nie mniej jak wspominałem sam również temat odpuszczam, bo w/g mnie skoro i tak muszę zmieniać nastawy w menu kodowym przy zmianie opału, to cały zamysł bierze w łeb. Obecnie jest fajny soft na bazie pid, ale działający klasycznie....

Dlatego też odstawiłem go na tor boczny i dalej testuje swój sterownik MONIKA I i cały czas dogrywam jakąś pierdołe.

W taki sposób moge stworzyć ster taki jak sobie wymarzyłem i narazie idzie w dobrym kierunku.

Przebudowałem też palnik a konkretnie spad i podniosłem go do równego poziomu poniewaz był zbyt mocny i opał potrafił sam zjechac do popielnika.

Teraz jest troszke inaczej palnik pełny poziom opału jest duzo więcej i palenie jest troche szybsze.

I znowu trzeba dostosować pewne dane stera pod piec.

Opublikowano

otwory jak otwory, sam mam więc nie krytykuje ;)

ale jest ich moim zdaniem trochę za dużo, szczególnie jak na aktualne moce grzewcze.

nadmuch min - max ustawiasz dla pida, ilość powietrza to najważniejszy parametr bo ustala proporcje powietrze/paliwo we wcześniej określonym zakresie dla pida (min/max dmuchawa).

Tak jak już wcześniej pisałem dopóki nie zaczniesz spalać 25-30kg na dobę wyłącz pida i steruj ręcznie, przerwa podawania i ilością powietrza.

Nagar, to takie dobrodziejstwo inwentarza, każdy to ma i każdy musi się do tego przyzwyczaić.

Generalnie im mniej koksujący miał np 31,1-31,2 i im bardziej suchy tym zjawisko mniejsze.

Co jakiś czas trzeba to oczyścić, bo przez ten garb spiętrza się, spieka i słabo pali.

Ja nawet jak spala 25-30 kg na dobe to nie wlaczam pid-a :lol: nie ma sensu, nie w tlokach i nie z takim pid-em. :P a opal faktycznie tylko 31.

Opublikowano

Strefy%252520palnika2.jpg

Nowsza wersja palnika, bez stosowania dodatkowych fajek doprowadzających PW pod górną płytę ceramiki palnika. Wersja mniej skuteczna, bo wymieszanie spalin z powietrzem gorsze i same powietrze wtórne zimniejsze niż w wersji z fajkami, ale też w jakimś stopniu będzie działać i jest wykorzystywane w palnikach taśmowych przemysłowych. Strojenie palnika czyli położenie granicy żar / popiół, niestety tylko z jakimś czujnikiem tlenu w spalinach. Nawęglamy całość, do uzyskania możliwie niskich poziomów tlenu, później zwiększamy odrobinę strumień powietrza, aż zacznie rosnąc tlen, a żar odrobinę się cofnie.

Zwracam też uwagę na mniejsze napowietrzanie w strefie zapłonu paliwa, może to zmniejszać efekt dymienia i sadzenia po podaniu nowej dawki paliwa. Będzie też to miało wpływ na tworzenie się garba z przyklejonych drobinek miału.

Opublikowano

Witam panowie.

Po przemysleniach i odpowiedziach Kolegów na temat temperatury w czopuchu postanowiłem zrobić pewne eksperymenty.

I tak okazało się ze to palnik ma wpływ na tą temp.a kąkretnie jego nachylenie w piecu.

Palnik był zbyt pochylony w strone popielnika i podając opał suchy zaczynał przy nadmuchu spadać do popielnika co skutkowało jego słabą temperaturą spalania.

Następnie miałem zbyt małą odległosc od scianki i powstający spiek gdy się oparł o nią robił kopiec na palniku aż wygaszało piec.

Więc wyjąłem podajnik z palnikiem z pieca i przerobiłem cały przód a mianowicie obciołem ok. 10cm od strony popielnika całość.

Podniosłem palnik do pozycji poziomu komory i wstawiłem płyte z otworami fi 5 i usunąłem blache ograniczającą iloś opału w poziomie.

Efekt jest taki że palenie jest całkowicie inne temperatura w pracy cały czas na poziomie 150*C a przy podbiciu w momencie robi 200*C

W podtrzymaniu schodzi do ok70-80*C

Nadmuch musi być większy przy otworach o ok 15% poniewaz robi się spiek

Komora jest koloru siwego sadzy bardzo mało

Piec w tej chwili pracuje 2 razy szybciej od wersji poprzedniej.A obecnie pale miał mieszany ze zrębkami co było nie możliwe na palniku wcześniejszym.

To mnie cieszy bo zrobiłem ze 2 tony zrębków.

Na dniach wstawie filmik.

Opublikowano

Witam wszystkich

W związku z poprzednią wypowiedzia mam pytanie

Jak zaradzic ze spiekami ?

Czy daje mało nadmuchu czy dużo to spiek powstaje nawet do 5 cm.

Oczywiście odrywa się dość fajnie i leci do popielnika.

Spiek wygląda na spalony ale poklejony jak poksipolem.Chyba ze mam taki opał. :)

Opublikowano

Sąsiad ma takie fajne "widły" które co pewien czas kruszą popiół i w razie spieków je kruszą umozliwiając swobode przesuwanie.Ma to fabrycznie zamontowane.Nie wiem jak to jest zasilane.

Ja ze spiekami walczyłem w biegłym roku i różne nawiewy nic nie zmieniały.Taki był urok wungla ,a w tym roku z tej samej kopalni jest o niebo lepiej.

Opublikowano

Witam kotle tłokowym pewnej znanej firmy na przeciw palnika nie ma szamotu a dodatkowo palnik jest z deflektorem wiec wylot z boku podobnym do tego FOTKA :)

a odległość od wylotu palnika do blachy jest tak na oko 20-25cm / jeśli bedzie potrzeba mogę u znajomego zmierzyć i fotke wstawić.

Dziś zakończyłem pierwszy tydzień palenia wieczorkiem wstawię fotki i dane z palenia .

post-25111-0-14789900-1318680896_thumb.jpg

Opublikowano

Witam właśnie zakończyłem 6 dobę palenia a oto efekty i kilka pytań .

ilość spalonego opału narazie suma spalonego opalu przez ilość dni wiec na tym etapie / brak licznika impulsów - nawalił/ nie można ocenić jaka ilość spalonego opału przypada dokładnie na np: jeden stopień delty jak na mój budynek wpływ ma wiatr i tym podobne CIEKAWE parametry .

Jak będzie nowy licznik to spalanie dobowe będzie z dokładnością do jednej dawki :)

Teraz kilka danych Dom lata 80 ściana max plus pustak HASIOWY :) dach dwuspadowy pow mieszkalna 170m2 plus kotłownia i skład opalu 25m2 /temp teraz 19 rury jeszcze nie ocieplone/ oraz siłom rozpędu grzane dwie piwnice i garaż 50 m2 /1grzejnik/ temp na oko 15 stopni

dom ocieplony dawno temu wiec tylko 5cm styropianu /lambda nieznana :( raczej lipna / na stropie w 80% rozłożona wełana 15, okna komplet plastik 6-7 letnie.

Opał narazie odsiewka od węgla podobno 25 i faktycznie wyglądało ze moc jest w trybie praca już przy drugim podaniu deflektor stawał sie czerwony , ten tydzień palę miałem z kazachstanu i on nawet po 20 min pracy nie rozgrzewa kopuły do czerwoności a efekty policzymy po tygodniu .

Ustawienia dawka 180 gr

przerwa 300 s

ilość powietrza 27%

przerwa podtrzymania 60 min

przedmuch 20s co 6min też 27 %

pid wyłączony

Średnio spalanie przy danych warunkach pogodowych wyszło 10.26 kg na dobę /tylko grzanie bez CWU/

Piec 25 kw z palnikiem własnej konstrukcji FOTO pracował około 85% czasu w podtrzymaniu

Wiec dalej - po 6 dobach ze spalonych 51 kg odsiewki zostało 8kg popiołu FOTO oraz o zgrozo 3 kg sadzy FOTO

efekty sadzy widać na FOTO

W komorze nawiewu zebrało się ok 200gr popiołu i mialu a jego pojemność na około 0.5 kg

teraz kilka pytań:

--jak oceniacie spalanie sadzę i popiół

- jak u was jest z tym popiolem w komorze nawiewu bo w moim przypadku wygląda ze przy mrozach nie wystarczy od soboty do soboty :(

- ktoś z szanownych kolegów robił badania z jaką średnią sprawnością pracują w sezonie tloki ???????????

- temp spalin w trybie pracy wahała się w granicach 120 -140 stopni tylko czy nie za dużo ??

na ten tydzień zamontowałem szamot n 1 półkę i zawirowywacze fotka na dwie pozostałe i jak teraz sprawdzam to temp spalin spadła o jakieś 20 - 25 stopni zyska w procentach niewielki ale i roboty niewiele

pozdrawiam i zapraszam do oceny, sugestii i dyskusji

\

Opublikowano

Witam wszystkich.

Oto pare zdjęć i filmik jak obiecałem po zmniejszeniu palnika.

Jedynie nie wstawiłem zdjęcia popiołu ponieważ zapomniałem ale jest sypki troche spieku.

Obecnie pale zrębki z miałem 50/50

Piec nie czyszczony ok 14 dni

Palnik zmniejszony o 10 cm na długość

Szamot wykładka tył palnika plus gora jako rozbijacz

P W brak

Popiolu na dobe ok 4 kg.

Obecnie na dworze -6 w nocy.

post-21309-0-28941100-1318828798_thumb.jpg

post-21309-0-50280800-1318828850_thumb.jpg

post-21309-0-34234400-1318828938_thumb.jpg

post-21309-0-14820400-1318828991_thumb.jpg

post-21309-0-35143700-1318829041_thumb.jpg

post-21309-0-20392700-1318829098_thumb.jpg

post-21309-0-83912300-1318829150_thumb.jpg

Opublikowano

ogień piekielny masz z tego palnika ?

te 4 kg popiołu z jakiej ilości tej mieszanki miału z zrębkami ?

Dokładnie nie ważyłem ale jakieś 2 woreczki po 18 kg czyli 35-36 kg mieszanki.

Opublikowano

garbolino77 - zużycie opału bardzo fajne. Jeżeli chodzi o zawirowacze to też mam wstawione, ale lepi się do nich sadza tak jak na fotce u robogaza.

Ale jest plus mniej sadzy w kominie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.