Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni


thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

 

kupiłem piec z palnikiem rynnowym 25kW Defro Duo Uni. Większość z forumowiczów pisze jak palić w kotłach z retortą zwykła, obrotową, jaki ma być kopczyk, jakiej wysokości itd itd. Niektórzy zamieszczają zdjęcia popiołu, słupa ognia, są nawet filmiki instruktażowe. Wszystko fajnie, czytałem, przeglądałem. Ale nikt z forumowiczów nie zamieścił info jak palić w rynnie np takiej jak ma DDUNI. Jak powinno wyglądać palenisko podczas pracy, może jakiś filmik, jak powinien wyglądać popiół. Jakie ustawienia sie sprawdzają na konkretnym opale. Czekam na wypowiedzi. Ja na razie jestem w fazie testów a nie mam zbyt wielkiego doświadczenia więc się nie będę wypowiadał. Na pewno za jakiś czas pochwale się wynikami.

 

PP

Opublikowano

Kolego ja mam podobny palenisko tylko że bez tych dysz z tkz powietrzem wtórnym co do ustawień ja mam czas podawania 12 sek co 1 minutę . A co do twoich ustawień to musisz się sam pomęczyć , wszystko zależne czym będziesz palił , jaki dom itd itd itd .

Opublikowano
Większość z forumowiczów pisze jak palić w kotłach z retortą zwykła, obrotową Jak powinno wyglądać palenisko podczas pracy, może jakiś filmik, jak powinien wyglądać popiół. Jakie ustawienia sie sprawdzają na konkretnym opale. Czekam na wypowiedzi. Ja na razie jestem w fazie testów a nie mam zbyt wielkiego doświadczenia więc się nie będę wypowiadał. Na pewno za jakiś czas pochwale się wynikami.

Witam,

 

Trochę dyskusji na ten temat tu jest, nie przesadzaj.

Zobacz na tematy z owsem w tle.

 

Generalnie zależy czym palisz.

Cel jest taki, żeby popiół był prawidłowy. Jak najmniej spieków, jak najmniej koksów (to bardzo zależy od paliwa).

Niektórzy palą PIDem, czyli praktycznie cały czas tylko z różną mocą.

Na sterowniku 2 stanowym trzeba przyjąć jakąś taktykę.

Tu kluczowym elementem jest podtrzymanie. W zasadzie zależy ono od histerezy (bo na obciążenie raczej wpływu nie masz).

Jak ustawisz większą np. 5C, to będzie ono trwać dłużej (wydaje mi się najoszczędniejsza). Trzeba wtedy zadbać też o "kopczyk" a przede wszystkim o nie zdymianie kotła. Tu preferuje raczej częste ale krótkie i mało obfite przedmuchy, no i podawanie paliwa raczej częste (kopczyk).

Można np. dmuchać co 1 minutę przez 25s na minimalnej mocy dmuchawy (np. 10%). Paliwo w zależności od dawki (np. 5s co 10 minut).

A moc w czasie pracy - raczej mała, zależna od tego przy jakiej paliwo najlepiej się spala - tu obserwować popiół oraz jednostajność i odpowiedni wygląd płomienia (jak retorta).

 

To tyle uwag na gorąco.

 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

 

Niestety nie ma na to gotowej recepty,każdy dochodzi do tego metodą prób.Paląc eko-groszkiem staram się utrzymywać żar na 1/2-1/3 długości palnika,mam na myśli te część palnika gdzie są otwory powietrza pierwotnego.Przy prawidłowym paleniu na półkach wymiennika będzie leżała warstewka szarego popiołu zamiast grubej warstwy sadzy.

Opublikowano

Jestem po paru próbach kotła. Na początek kupiłem węgiel piklorz - bardzo dobr ale piekielnie drogi 920tona. Teraz testuje tańszą wersje kupiłem czeski ekogroszek 680t i powiem tyle nadaje się on do ogrzewania wody latem. Ustawienia 20 sek podawanie, 60 sek przerwa. moc dmuchawy 40 % bo piec nie za bardzo mógł złapać temperatury na mniejszym podawaniu powietrza. Podawanie w postoju 20 sek co 20 min. Piec nie wygasa ładnie się pali, z paliwa zostaje trochę popiołu ale ładny jest. Żar na palenisku mam na 1/3 długości. Kończy się przy dyszach powietrza wtórnego. Ale ten węgiel nie dorównuje naszemu polskiemu. Jutro jadę kpić na próbę węgla polskiego, niby pieklorza ale nie pakowanego, zobaczymy jak się pali. Czeski mimo że w workach to jest mokry. Otworzyłem worki żeby wyparował i pod oddaniu wody ma kolor bunatno czarny. Sprzedawca zapewniał mnie że jest to węgiel kamienny ale zaczynam troszeczkę w to wątpić. Chyba lepiej dołożyć te 200 zł do tony i kupić polski - jaret. U mnie po 880 workowany. Zaczynam utw0ierdzać się w wyborze decyzji że dobrze zrobiłem kupując piec z palnikiem rynnowym. Tak naprawdę to jak bym nie ustawił to się pali.

 

PP

Opublikowano

Poco kupujecie palnik rynnowy skoro palicie ekogroszkiem ? Wiadoma rzecz że spali wszystko więc palę miałem z małą domieszką ekogroszku żeby się lepiej zsypywał . Cena miału od 340 zł więc jaki ma sens palenie ekogroszkiem ? Powiem szczerze że miał pięknie zagazowywuje i płomień zapier.... jak z palnika gazowego .

Opublikowano

Czeski ekogroszek po 680/t, oj najprawdopodobniej dałeś się oszukać. Na 99% jest to eko, ale z węgla brunatnego. Latem kupowałem czeski eko po max. 440zł/t (okolice Łodzi).

Opublikowano
Poco kupujecie palnik rynnowy skoro palicie ekogroszkiem ? Wiadoma rzecz że spali wszystko więc palę miałem z małą domieszką ekogroszku żeby się lepiej zsypywał . Cena miału od 340 zł więc jaki ma sens palenie ekogroszkiem ? Powiem szczerze że miał pięknie zagazowywuje i płomień zapier.... jak z palnika gazowego .

 

A ile masz popiołu z tego miału? Ja z groszku mam maleńką kupkę po kilku dniach. Przy miale na pewno jest sporo popiołu.

Opublikowano
Jestem po paru próbach kotła. Na początek kupiłem węgiel piklorz - bardzo dobr ale piekielnie drogi 920tona. Teraz testuje tańszą wersje kupiłem czeski ekogroszek 680t i powiem tyle nadaje się on do ogrzewania wody latem. Ustawienia 20 sek podawanie, 60 sek przerwa. moc dmuchawy 40 % bo piec nie za bardzo mógł złapać temperatury na mniejszym podawaniu powietrza. Podawanie w postoju 20 sek co 20 min. Piec nie wygasa ładnie się pali, z paliwa zostaje trochę popiołu ale ładny jest. Żar na palenisku mam na 1/3 długości. Kończy się przy dyszach powietrza wtórnego. Ale ten węgiel nie dorównuje naszemu polskiemu. Jutro jadę kpić na próbę węgla polskiego, niby pieklorza ale nie pakowanego, zobaczymy jak się pali. Czeski mimo że w workach to jest mokry. Otworzyłem worki żeby wyparował i pod oddaniu wody ma kolor bunatno czarny. Sprzedawca zapewniał mnie że jest to węgiel kamienny ale zaczynam troszeczkę w to wątpić. Chyba lepiej dołożyć te 200 zł do tony i kupić polski - jaret. U mnie po 880 workowany. Zaczynam utw0ierdzać się w wyborze decyzji że dobrze zrobiłem kupując piec z palnikiem rynnowym. Tak naprawdę to jak bym nie ustawił to się pali.

 

PP

To jest węgiel brunatny. Wiem bo mnie też kiedyś oszukano. Kaloryczność o połowę mniejsza, problem ze spalaniem w tradycyjnej retorcie, znacznie więcej popiołu. Czeski ekogroszek...

Opublikowano

Ja się nie dałem oszukać bo kupiłem zaledwie 6 worków i próbę i więcej nie kupię. Ale faktycznie brałem grudkę w rękę i kolor brunatny, leciutka. Pewnie jak bym mocniej ścisnął to by się rozpadła.

Opublikowano

Po trzech dniach palenia miałem 80 kg miału 20 kg ekogroszku mam jakieś 6-7 litrów popiołu .Oczywiście spalone jakieś 60-70 kg więc z 100 kg jakieś 10 litrów takie wiaderko po farbie .

Opublikowano

Witam.

Macie rację z tym pepikowym ekogrochem. Jest mało kaloryczny i ciężko jest rozgrzać kocioł do żądanej temperatury. Próbowałem najróżniejszych ustawień, spędzając przy tym wiele wieczorów w kotłowni. Niestety na ten węgiel nie ma złotego środka. Pali się, bo musi się palić, ale odpowiedniej temperatury z tego palenia nie ma. Jest to mój pierwszy sezon z kotłem o podajniku kaskadowym, inaczej rynnowym (nazwa producenta firmy ***) i może niepotrzebnie zacząłem palenie Czeskim ekogroszkiem, gdyż się zraziłem. W domu jest niezbyt ciepło, a groszek znika worek w worek każdego dnia. Przy obecnej temperaturze na dworze, czyli jakieś +2C na 2 dni kocioł spala około 40KG groszku na dobę. Kocioł ma moc 30 KW i ma do ogrzania około 200m powierzchni. Wiem na pewno, że w tego rodzaju palnikach powinien być ustawiony dłuższy czas podawania opału i dłuższy czas odstępu pomiędzy podaniami. U mnie jest tak

40s podawanie

3 min odstęp

3 bieg dmuchawy

Opublikowano

Ja myślę że masz za duży odstęp między podawaniem a czasem podawania ja próbowałem wszelakich ustawień i najlepiej się pali ,,,,,U MNIE,,,,,,, :) czas podawania 15 sek co 1 minuta . jeśli dajesz 40 sek co 3 min to praktycznie po 2 minutach podajnik aż prosi się o podanie nowego paliwa .No ale nie wiem jaki masz ten podajnik , więc nie będę wymyślał , bo może dla ciebie tak jest ok .

Opublikowano

Nie mogę wymienić nazwy firmy swojego pieca, bo post zostanie usunięty, a to dlatego, że właściciel firmy *** jest delikatnie mówiąc niegrzeczny i wręcz wymusza na adminie usuwanie wszelkich postów w których przewinie się nawa ***.

A co do ustawień, to ich spróbuję. Pozostaje tylko kwestia dobrania mocy wentylatora. Z tego co przeczytałem to Grzechu palisz w swoim kotle miałem z groszkiem. Podejrzewam, że do Twego opału ustawienia będą nieco inne.

Pozdrawiam

Opublikowano

Paliłem miałem w swoim DDUNI i powiem wam że jestem bardzo mile zaskoczony. Piec chodzi bardzo ładnie, temperatura też rośnie fajnie, dużo lepiej jak na czeskim groszku. Moim zdaniem gdybym miał wybierać pomiędzy czeskim grochem a miałem wybrałbym miał. Ten który miałem był radziecki. Pozostawiał niezbyt wiele popiołu generalnie jak nie będę miał groszku to bez obaw mogę przejść na miał. Obecnie palę grochę zamówionym przez internet z dostawą do domu. Też jest dobrze. Z pieca jestem narazie zadowolony. Wahającym się z wyborem polecam palnik rynnowy - samoczyszczący.

PP

Opublikowano

Nie mam. Defro odpisało mi odpowiedź że w tym kotle nie jest wymagany deflektor. Chyba mogę się z tym zgodzić ponieważ w retortach słup ognia jest skierowany centralnie w ruszta w to samo miejsce. W DDUNI ogień nie jest tak skupiony tylko dotyka ruszta w różnych nie ustalonych miejscach. Ale jak ktoś ma ochotę to może zawiesić, z checią poznam opinie

PP

Opublikowano

Mam jeszcze małe pytanie do użytkowników DDUni. Po zewnętrznej stronie pieca, pod obudową palnika jest taki otwór, przez który, podczas pracy wentylatora dmucha powietrze. Czy jest to normalne, czy moze defro zapomniało mi zaślepic ten otwór śrubą?

 

PP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.