leos58 Opublikowano 31 Października 2012 #301 Opublikowano 31 Października 2012 Panie kolego joyeek,bylo by super jak bys znalazl te parametry,mialbym w koncu cos do porownania.A co do zapachu,to jak napalilem w piecu po wprowadzeniu sie na stale,to sasiedzi od razu wiedzieli ze juz mieszkamy,przychodzili i pytali czym my palimy.A propo tego sezonu,czemu nie palisz owsem? Czy cos bylo nie tak?
vernal Opublikowano 31 Października 2012 #302 Opublikowano 31 Października 2012 Ja też już nie palę owsem - ile teraz owies kosztuje? :D
leos58 Opublikowano 1 Listopada 2012 #303 Opublikowano 1 Listopada 2012 Ceny owsa sa bardzo zroznicowane,od 60 do 80zl a nawet i 90 wolaja,ale jak poszukasz i poszperasz w gazetach to mozna sie zaskoczyc,na plus oczywiscie.My zaraz po zniwach kupilismy po 45 zl,fakt ze musielismy pozyczyc wieksze auto zeby przywiesc na raz,40 km od domu,ale oplacilo sie.Mam 5 ton,mysle ze mi wystarczy.
lucke Opublikowano 1 Listopada 2012 #304 Opublikowano 1 Listopada 2012 Te ceny to są za worek,za wóz czy za co... bu u mnie owies po około 350-400 zł ....
marino166 Opublikowano 1 Listopada 2012 #305 Opublikowano 1 Listopada 2012 W dniu 24.10.2012 o 14:25, bzyker napisał(a): Witam CHce kupic piec z palnikiem rynnowym do owsa Cce piecc albo KLIMOSZ MULTIDUO 20KW SAS AGRO-ECO 17KW DEFRO EKO UNI 19KW A oto odp z klimosz Wydale mi się że palanie owsem w kotłach z palnikiem rynnowym to nienajlepszy pomysł. Dysze doprowadzające powietrze mogą rozdmuchiwać owies, poza tym na retorcie owies byłby zwarty, a na rynnie będzie się on rozsypywał luzem co utrudnia zapłon kolejnych zarien. Wasze opinie i co sadzicie, zapalarka do pellet podpali owies? Ja paliłem w zeszłym sezonie w piecu defro AKM UNI owsem na palniku rynnowym i musze przyznac że całkiem fajnie sie pali... a jaki super zapach dookoła domu, jak z piekarni :)
leos58 Opublikowano 1 Listopada 2012 #306 Opublikowano 1 Listopada 2012 W dniu 1.11.2012 o 17:25, lucke napisał(a): Te ceny to są za worek,za wóz czy za co... bu u mnie owies po około 350-400 zł ....
leos58 Opublikowano 1 Listopada 2012 #307 Opublikowano 1 Listopada 2012 60 czy 80 zl to za metr owsa,ale jak pisalem,ja kupilem po 45 za metr czyli 450 zl za tone,mniej wiecej jak ceny u Ciebie.Ja jestem z lubelskiego.
Balzak Opublikowano 1 Listopada 2012 #308 Opublikowano 1 Listopada 2012 Marino166 na jakich ustawieniach jechałeś przy owsie
lucke Opublikowano 2 Listopada 2012 #309 Opublikowano 2 Listopada 2012 W dniu 1.11.2012 o 20:10, leos58 napisał(a): 60 czy 80 zl to za metr owsa,ale jak pisalem,ja kupilem po 45 za metr czyli 450 zl za tone,mniej wiecej jak ceny u Ciebie.Ja jestem z lubelskiego. To jak sie nie ma swojego kawałka ziemi to raczej szkoda zachodu i zabawy z owsem....
leos58 Opublikowano 3 Listopada 2012 #310 Opublikowano 3 Listopada 2012 No nie wiem czy szkoda zachodu,ceny ekogroszka czy wegla troche sie roznia od ceny owsa.
vernal Opublikowano 3 Listopada 2012 #311 Opublikowano 3 Listopada 2012 Jak owies jest po 600 to tak jakbyś kupił ekogroszek po 950. Nie patrzy się na cenę nominalną lecz na VER/cenę.
marino166 Opublikowano 3 Listopada 2012 #312 Opublikowano 3 Listopada 2012 W dniu 1.11.2012 o 20:28, Balzak napisał(a): Marino166 na jakich ustawieniach jechałeś przy owsie Mój piec to Defro AKM UNI 15KW paliłem w zeszłym sezonie od marca do końca sezonu owsem ustawienia miałem takie: podawanie - 8-9s przerwa - 40s dmuchawa - 5-8% podawanie w podtrzymaniu - 15s co 12minut wiatrak 15s co 6minut muszę przyznać że bardzo fajnie się paliło, owies miałem swój zasiany, było tego ok 1 tony... zostało mi jeszcze jakieś 300 kilo teraz nie siałem bo nie opłaci się palić owsem przy tych cenach, lepiej zasiać przenicę i ją sprzedać a za kasę kupić dobry groszek. W zeszłym roku miałem groszek z mysłowic, niby dobrze się palił choć zostawiał smołę w piecu i szlakował się trochę cena 750zł/t Teraz kupiłem groszek pieklorza, na razie jestem z niego zadowolony, w piecu jest suchutko, bez smoły a popiół jest ładny i sypki, wszystko ładnie się wypala... ale cena 840zł/t :D
lucke Opublikowano 4 Listopada 2012 #313 Opublikowano 4 Listopada 2012 Wobec tej ceny nadal jestem zdania,że szkoda zachodu,biorąc pod uwage fakt,że owsa pójdzie więcej niż groszku -nawet marnej jakości groszku..
dudus1234 Opublikowano 6 Listopada 2012 #314 Opublikowano 6 Listopada 2012 W tej chwili mam ustawiony czas podawania : 15 s. , przerwa podawania 55 s. , nadmuch 30 % , temp. zadana C.O 60 stopni. Zawór 3 Drożny zamontowany na wyjściu pieca ustawiony na 3,5 w skali 0-10 ( tak aby grzejniki nie parzyły a lekko grzały ) Przy tych temperaturach jakie teraz są na zewnątrz ( + 6 , +10 ) jeżeli zwiększe przerwę podawania na 120 s. ( bez zmiany czasu podawania ) To czy zaoszczędze na ilości spalanego ekogroszku ? Teraz idzie ok. 20 - 22 kg / dobe
Balzak Opublikowano 6 Listopada 2012 #315 Opublikowano 6 Listopada 2012 Nie sadze bo bedzie ci dłużej dochodził do tem. zadanej bedzie mało żaru na palniku, napisz jeszcze jakie masz parametry w podtrzymaniu
bzyker Opublikowano 6 Listopada 2012 #316 Opublikowano 6 Listopada 2012 Co sadzicie ze bedzie lepsze do palenia owsa palnik rynnowy czy retora?
Balzak Opublikowano 6 Listopada 2012 #317 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zdecydowanie rynna retorta nie pociągnie owsa
bzyker Opublikowano 6 Listopada 2012 #318 Opublikowano 6 Listopada 2012 W inecie duzo jest LING DUO retora i leca na owsie? Mi przdstawicel KLIMOSZA napisal odwrotnie ze cytat " Wydale mi się że palanie owsem w kotłach z palnikiem rynnowym to nienajlepszy pomysł. Dysze doprowadzające powietrze mogą rozdmuchiwać owies, poza tym na retorcie owies byłby zwarty, a na rynnie będzie się on rozsypywał luzem co utrudnia zapłon kolejnych zarien." Czekam na odp palocych owsemw rynnach
dudus1234 Opublikowano 6 Listopada 2012 #319 Opublikowano 6 Listopada 2012 Podtrzymanie mam : Przerwa 24 min. Praca w potrzymaniu 20 s. Wentylator dmucha co 8 min. przez 30 s. Nie wiem po co mozna oprocz minut wprowadzac dodatkowe sekundy w przerwie podawnia i przerwie nadmuchu ?
Balzak Opublikowano 6 Listopada 2012 #320 Opublikowano 6 Listopada 2012 Duduś nie grzeje ci sie rura od podajnika bo jakoś tak sporo dmuchasz, jesli groszek da rade wytrzymać to możesz rzadziej dmuchać i najlepiej kilka sekund po podaniu aby zainicjować zapalenie tego co zostało podane, wtedy bedzie sie wolniej wypalało i jak kocioł przejdzie z podtrzymania w prace szybciej dzwignie gdyż bedzie więcej zaru na palniku
lucke Opublikowano 6 Listopada 2012 #321 Opublikowano 6 Listopada 2012 W dniu 6.11.2012 o 18:35, dudus1234 napisał(a): Podtrzymanie mam : Przerwa 24 min. Praca w potrzymaniu 20 s. Wentylator dmucha co 8 min. przez 30 s. Nie wiem po co mozna oprocz minut wprowadzac dodatkowe sekundy w przerwie podawnia i przerwie nadmuchu ? Przejrzyj wątek kilka stron wstecz to będziesz wiedział do czego są sekundy.np do tego,że możesz ustawic "dmuchnięcie" nawet 4-5 sekund po podaniu porcji groszku w trybie podtrzymania. Pamiętaj,że-tu ważne i podaje przykład ( o ile ktoś sobie ustawia nastawy podtrzymania w taki sposób który dmucha przed i po każdym podaniu w podtrz, A więc- kocioł pracuje,dobija do temperatury zadanej np 60st i przechodzi w stan podtrzymania.Podtrzymanie mamy ustawione np w taki sposób- przerwa podawania 18 min a praca 20 sekund i teraz do tego wentylator -przerwa 18min40sek a praca 20 sek .Więc po przejsciu w tryb podtrzymania po 18minutach podajnik sie włączy na 20 sekund po czym "dmuchnie" po kolejnych 20stu sekundach (przez 20 sek) bo ustawilismy przerwe jego na 18,40 czy tak ? i teraz fajnie było by gdyby dmuchneło i przed :) więc ten wynik przerwy dmuchawy możemy sobie podzielić np na dwa np 9,20 czyli po przejsciu w stan podtrzymania będzie dmuchało co 9min 20 sek więdz wyjdzie w połowie oczekiwania(+- 5 sekzalezy jak sobie doregulujemy sekundami ogolnie) jak i po podaniu.Sorry,że dośc chaotycznie nasmarowałem to ale mysle ze dość obrazowo :) A twoje ustawienia w trybie pracy są dobre ,mam bynajmniej podobne i groszku idzie mi na dobe około 17 kg . ty masz 15/55 praca/przerwa a ja dzis mam 12/50 :) no ale możemy grzac dwa różne domy no i u mnie pokojówka wyłącza mi pompe co w 3/4 częsci dnia... więc kocioł 80% w podtrzymaniu stoi :)
Balzak Opublikowano 6 Listopada 2012 #322 Opublikowano 6 Listopada 2012 Lucke jaki masz regulator pokojowy, jakiś standardowy czy ten defro
joyeek Opublikowano 7 Listopada 2012 #324 Opublikowano 7 Listopada 2012 W dniu 31.10.2012 o 19:05, leos58 napisał(a): Panie kolego joyeek,bylo by super jak bys znalazl te parametry,mialbym w koncu cos do porownania.A co do zapachu,to jak napalilem w piecu po wprowadzeniu sie na stale,to sasiedzi od razu wiedzieli ze juz mieszkamy,przychodzili i pytali czym my palimy.A propo tego sezonu,czemu nie palisz owsem? Czy cos bylo nie tak? Moje ustawienia dla owsa: Czas podawania 25 przy mrozach 30 Przerwa podawania - 47 Nadmuch 30 - 35 Praca podtrzymania - 25 Przerwa podtrzymania 27 min Wentylator w podtrzymaniu praca - 15 Wentylator w podtrzymaniu przerwa - 10 min. Przestałem palić owsem bo kupować się go po prostu nie opłaca, a w zeszłym sezonie miałem go za darmo. Lepiej tak jak ktoś wspomniał w miejsce owsa zasiać pszenicę - sprzedaż i kupić ekogroszek.
dudus1234 Opublikowano 7 Listopada 2012 #325 Opublikowano 7 Listopada 2012 Max temp. rury podajnika jaki widziałem to była 40 stopni . Czy można tak ustawić podtrzymanie ? : Praca podajnika 20 s. co 20 min. Praca wentylatora 10 lub 20 s. co 10 min i 20 s. Wtedy bedzie przedmuch w środku przestoju i zaraz po podaniu. Tylko czy te czasy nie rozjadą się w kolejnych cyklach ? Bo jeśli podajnik w trybie podtrzymania chodzi regularnie co 10 min przez 20 s. To już wentylator bedzie przesuwał swoją pracę za każdym razem o 20 s. ? Czyli : Pierwsze załączenie : 10 min 20 s. / drugie: 20 min 40 s. / trzecie 31 min / czwarte 41 min 20 s. i tak dalej .... ? To się sumuje czy zeruje za każdym razem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.