Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Erpolis za szybką odpowiedź, palę cały czas 24h bo wydaję mi się że spalanie wtedy jest takie samo co z zapalarką. Oczywiście spróbuję twoich ustawień i sprawdzę jak się piec będzie zachowywał, zapomniałem dodać że korektę powietrza mam nastawioną na +10% góra to tak mam zostawić?

ja testowałem u siebie to sporo więcej mi pali jak pale cały dzień ale paliłem dwa dni więc nie jest to miarodajne

Jak chcesz obniżyć spalanie to ustaw sobie sterowanie tygodniowe dla cwu 1690851305abc689612144a24e7870cb.jpg

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

jak masz spieki to obniżaj nadmuch i obserwuj jak dobija do zadanej i dalej są spieki to dalej

tak to u mnie wygląda 1c30d32b9511d892d3902817161fff75.jpgf104e3f9d569dcfdfa6ed940dcb4e4d1.jpga5f01af50df7e6dc25ea70a8f06aefbe.jpg

- owies - ekogroszek -

nie grzej wody w ciągu dnia ja nagrzewam na koniec palenia czyli 12-15 na 58 i rano mam jeszcze ciepła

Ty jak palisz cały dzień to gorzej na wieczór np 52 a w ciągu dnia 42 a w nocy np 38

- owies - ekogroszek -

to dziwne bo ja też grzeje podłogę ok 70 m i nie mam problemu a pale mniej kaloryczny owsem

A jaka masz temperaturę na podlogowke puszczają?

próbuj może kiedyś do Ciebie zalece jak będę w Suwałkach ale to się zgadamy

- owies - ekogroszek -

pamiętaj że podłogowka długo się nagrzewa więc poświęć dzień na stabilizację możesz zacząć z niższą temperaturą i stopniowo zwiększać.

czasem bywam bo ja z pod Sejn

- owies - ekogroszek -

@przeme2 - jedyne co rzuciło mi się w oczy to ten opał. Na innym wątku na forum znajdziesz informacje użytkowników na temat tego świństwa. Weź na próbę zasyp czegoś innego i porównaj jak sie pali...

Jeżeli nie masz problemów ze spalaniem węgla typu żużel lub niedopałki a do tego potrafisz ocenić "jakość płomienia" to znaczy że Twoje ustawienia są bardzo dobre.

Ja bym nic nie zmieniał.

To trzeba dobrać pod siebie, pod swój palnik, pod swój węgiel, pod swoją instalacje.

PS. Przy tych ustawieniach płomienie "opływają" ruszt wodny?

Własnie czy nie ma problemów ze spalaniem tego nie wiem, ale coś mi się wydaje że średnia spalania aktualnie wyjdzie z 20kg na dobę przy temp dodatnich bo jeszcze i w nocy nie ma mrozu. Liczyłem że mniej groszku pójdzie. Palę już 3 dni i 12 godz z czego połowa zasobnika znika. Coś na pewno będzie trzeba zmienić. Może przejdę na PID. tylko nie za bardzo wiem jak to tam ustawić bo serwisant też tam coś zmieniał, trzeba by było jakieś pomocnicze wyjściowe bo nie ufam jego ustawieniom. 

ps. w czasie pracy płomienie sięgają do rusztu opływają deflektor po trochu, płomień koloru żółtego. 

Myślę, że nie masz jakiegoś wielkiego spalania. Mam do ogrzania dużo mniejszy dom, dobrze ocieplony, piec mam ten sam a też mi leci jakieś 18-20 kg ekogroszku na dobę. Celuję, że na sezon jakieś 3 tony polecą, zobaczymy jaka zima będzie.

Postaram się przejść na sterowanie PID i ustawić tygodniówkę, do tego zmieszam miał z groszkiem w większej proporcji i wtedy może uzyskam mniejsze spalanie. Tylko potrzebuje wyjściowych ustawień serwisowych aby ustawić tego PID tak aby to działało jak trzeba. Bo mój serwisant mi tam pozmieniał i nie wiem na ile to odpowiednie.

jak ktoś ma podobny piec to niech poda to będę testował. Łatwiej z takiego czyjegoś ustawienia zmieniać niż od nowa z randomowych startować

Ja od początku jadę na PID. Zrobiłem ustawienia fabryczne i od tego punktu zacząłem ustawiać sam. Pracę pieca reguluję tylko mocą kotła i nadmuchu - teraz mam 77% moc kotła i -16% nadmuch górny (to już max). Zadaną osiąga bez problemu, drobne spieki się trafiają ale bez dramatu. Zgodnie z sugestiami jednego z kolegów poprzestawiałem tygodniówkę CWU, zobaczę czy wpłynie to na spalanie. Póki co wg. mnie sporo piecyk bierze, tym bardziej, że nie ma jeszcze mrozów.

Ja to mam szczęście, tak jak doradziliście przestawiłem na fabryczne bo nie wiedziałem co zmienił serwisant, i załączyłem PID.

chwile chodzi i wyskakuje komunikat

uszkodzony czujnik obrotów wentylatora

dzwonie do nich wybrałem opcje reklamacje itd. gość mówi że to mały błąd i wentylator będzie działał bo coś tam ale żebym dzwonił pod sterowniki. i musiałem jeden kabel przepiąć bo był źle usytuowany... 

Pytanko do bardziej doświadczonych użytkowników. Spalanie jest mniejsze kiedy piecyk pyka ciągle na zadanej czy lepiej jak sterownik pokojowy obniża temp. Zadaną kotła po osiągnięciu zadanej w domu? Mam ustawiony regulator pokojowy na sterowanie mocą kotła, spada do max -7 stopni po osiągnięciu zadanej w domu, potem musi dobijać do zadanej jak temp. w domu spadnie.

chyba lepiej jak nie obniża zadanej a reguluje na zaworze.

tak to cały czas podtrzymuje temperaturę a przy obniżaniu wystarczy że temperatura spadnie nawet na chwilę to znów gna do góry

- owies - ekogroszek -

myślałem że tak ma być aby zmniejszało tą zadaną o te wartości co kolega pisał.

w takim razie ma sens ustawiać ogrzewanie tygodniowe czy nie?

bo jak np u mnie nikogo w domu nie ma od 8 do 16 i w nocy też nie potrzebuję aby było w domu ciągle 23 stopie to bym mógł ustawić że np żeby utrzymywał 23 stopnie od 15 do 22 a przez resztę dnia niech sobie pyka o te 15 na kotle mniej. Wtedy chyba by to miało przełożenie na spalanie?? 

najlepsze rozwiązanie to zapalarka i wygszanie kotła na kilka godzin.

nie wiem czy dasz radę ustawić temperaturę w domu zmieniając tylko zadana na kotle.

Jeżeli nie masz innych mozliwosci np zawór 4d z siłownikiem i czujnik pokojowy do regulacji temperatury to możesz próbować w ten sposób. w teorii powinien mniej palić kwestia sprawdzenia w praktyce

- owies - ekogroszek -

niestety nie mam zapalarki, mam zwykły Derfo Duo Uni 15 ale inne rzeczy które wymieniłeś mam, 4D afriso z siłownikiem oraz pogodówkę jak i SPK LUX i wtedy ustawiłbym sobie żeby trzymał niższą temp i to chyba nic złego jak tam sobie niższą temp będzie trzymał. 

PS. przeszedłem na PID na fabrycznych zmniejszając tylko moc kotła na 90 proc i znaczniej mniej mi pali. 

Mam ten sam piec co Ty tylko chyba nie mam siłownika na zaworze 4d, względnie nie wiem co to i jak działa. Tygodniówkę ustawiłem tylko na cwu, zadana na 50 stopni, grzeję do tej temperatury przez 3 godziny wieczorem, przez resztę dnia mam -10 ustawione, spalanie znacznie spadło (wcześniej miałem 50 stopni non stop). Co do PID to jadę na nim od początku, wg mnie działa ok. Moc kotła mam zduszoną do 75%,nadmuch górny na max -15. Zadaną na kotle 60 stopni osiąga bez problemu, spieki są niewielkie. Myślę, że jeszcze zduszę moc, zobaczę czy da to jakąś oszczędność spalania.

Co do tygodniówki co to zauważyłem, że zjazdy z zadanej kotła i wychładzanie pokoju o 2-3 stopnie na noc czy po osiągnięciu zadanej w pokoju przełożyło się na ciągłe rozpędzanie kotła i wyższe spalanie. Wydaje mi się, że lepiej trzymać stałą temperaturę zadaną na kotle a w nocy ewentualnie skręcać termostaty na grzejnikach w sypialni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.