Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze może jeszcze pomożecie, w miarę ogarnąłem już piecyk i jest nie najgorzej, tylko martwi mnie te spalanie 1,5 worka 25KG na dobę i piec pali się tak że wchodzi w nadzór a później temperatura drastycznie spada ( w załączniku wykres) podpowiecie czy to normalna sprawa lub ewentualnie jakim parametrem to regulować? Moc kotła ustawiona na 65% korekta powietrza -5%.

http://imageshack.com/a/img921/1961/OJt0HO.jpg

Opublikowano

Przemo spróbuj zmniejszyć nadmuch masz czujnik spalin

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

W którym miejscu mam zmniejszyć ten nadmuch? Czujnik spalin chyba jest bo wyświetla temperaturę spalin... Spaliny ustawione na max 210 stopni.

Opublikowano

A ile masz podczas palenia na sterowniku?

Opublikowano

A to różnie, chyba zależy od pogody dziś z rana miałem około 160 stopni ale bywają dni że jest około 110 stopni.

Opublikowano

Obniż nadmuch tak aby temperatura podczas palenia była ok 140. Zmianę masz możliwe w menu ustawienia

Opublikowano

Korekta nadmuchu

Opublikowano

Tak i obserwuj lub jeżeli masz opcje zaawansowane to zmniejsz tylko górny nadmuch

Opublikowano

Niestety obniżyłem górny nadmuch na -8% i nie przyniosło to żadnej zmiany, piec nadal nagrzewa się do 70 stopni a później spada drastycznie do 55 stopni i tak wkoło...

Opublikowano

Może masz słaby przepływ przez kocioł. Spróbuj włączyć na stałe pompę CWU i zobaczymy co będzie robił kocioł. U mnie poskutkowało i kocioł szedł o wiele stabilniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Hmm histerezę wody mam ustawioną na 3 stopnie może spróbuję zmienić na 1 stopień... a powiedz mi jeszcze czy taka praca niestabilna kotła wpływa na spalanie czy nie ma to znaczenia że kocioł wchodzi w nadzór co jakiś czas??

Opublikowano

Nie chodzi o histereze. Pompa powinna chodzić cały czas. Możesz wyjąć czujnik z bojlera i wtedy sterownik będzie próbował cały czas go dogrzać. U mnie CWU chodzi cały czas i nie widzę specjalnie różnicy w spalaniu bo woda w bojlerze ma prawie cały czas taką samą temperaturę jak kocioł więc straty praktycznie pomijalne. Możesz zrobić taki eksperyment to zobaczysz. U mnie kocioł przestał gonić i się odstawiać a mam pid. Teraz idzie równo z małymi wahaniami i temp rzędu +/-1st.

Edit

A jaką masz tak w ogóle temperaturę powrotu?

Opublikowano

Ok. U mnie działo się tak dlatego że powrót z zaworu 4d i do tego jeszcze z podłogówki tak wychładzał powrót że woda w kotle układała się warstwami. Potem zmniejsza woda dochodziła do czujnika temperatury i kocioł zapylał żeby to nagrzać. Jak nagrzał to znów przebijał w górę bo szedł na 100% mocy. I potem odstawka i od nowa zabawa. Większy przepływ załatwił sprawę i podniósł temperaturę powrotu.

Opublikowano

Temperaturę powrotu mam w okolicach 44-48 stopni, a powiedz mi czy taka skokowa praca może mieć wpływ na spalanie?

Opublikowano

Może ale nie musi. Za dużo rzeczy wpływa na spalanie żeby jednoznacznie odpowiedzieć. Ja właśnie wywaliłem rynnę i założyłem zwykłą retortę to za mniej więcej tydzień będę wiedział czy to rynna tyle bierze.

Opublikowano

Czyli sporo, za duży ze mnie laik w tych kwestiach żeby nawet o tym pomyśleć... Narazie szukam na różnych forach jak zmienić soft z k1prv2 na k1prv3 

Opublikowano

No ja jestem amator choć mechaniki się nie boję. Klucze mam, czas wolny był więc się dałem do tego. W zeszym roku zmieniłem sterownik na taki z algorytmem pid i to już była poprawa bo po wykresach widziałem co jest nie tak, a przede wszystkim przestałem grzać komin.

Opublikowano

Czyli sporo, za duży ze mnie laik w tych kwestiach żeby nawet o tym pomyśleć... Narazie szukam na różnych forach jak zmienić soft z k1prv2 na k1prv3

Jeśli chodzi o kwestie spalania to k1prv3 myślę że jej nie poprawi. My mamy, i 25-30 kg ekogroszku przy całodobowy paleniu przy takiej pogodzie to norma, z której chyba nie da się zejść... . Boję się myśleć co będzie jak przyjdą mrozy. Póki co ratujemy się ty, że na dzień piec jest wyłączony...

Opublikowano

Przemek musisz kombinować u mnie pięć chodzi cały czas grzeje podlogowke grzejniki i CWU. Piec chodzi na pid i pracuje stabilnie.

a9d9bc3ff702b6d22edc015acefaf9d6.jpg

c646a88fd32596e945f743e93f2f9609.jpg

49af5ac4a49f7c29b9de80c9011f48fc.jpg

Opublikowano

Jeżeli zmiana nadmuchu nic nie daje to zmniejsz podawanie albo wydłuż czas między podawaniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.