Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

wybacz ale nie widać co tam na dole leży- czy to niedopał czy popiół stopiony

odpuść już na dzisiaj jutro też jest dzień 

ja w pierze śmigam

Aktualne ustawienia

Temperatura zadana 60 stopni

Temperatura CWU 43 stopnie

Praca 6S CO 58 S

NADMUCH 40 %

Podtrzymanie 10s co 40 minut

wentylator 30s co 40 minut

histeryza kotla 1 stopien

histeryza cwu 3 stopnie

Klapka na wentylatorze otwarta na maxa

PIECA NIE MOŻE DOBic DO 60 (DOCHODZI DO 57,58 I KONIEC)

A Ty nas czasem nie przewiozłeś  z tą klapką ,jak podnosisz nadmuch to nie otwieraj już przesłony .

Najlepiej zostaw  przesłonę otwartą nią dopieszczasz  nadmuch pomiędzy tymi  5 jednostkami % (40,45,50,55 itd)

​Ze zdjęć zgaduję bo słabej jakości  że jest za duży nadmuch .

Timon w poście 2642, zasugerowal zeby tak zrobić.

Aktualne ustawienia

Temperatura zadana 60 stopni

Temperatura CWU 43 stopnie

Praca 6S CO 58 S

NADMUCH 40 %

Podtrzymanie 10s co 40 minut

wentylator 30s co 40 minut

histeryza kotla 1 stopien

histeryza cwu 3 stopnie

Klapka na wentylatorze otwarta na maxa

PIECA NIE MOŻE DOBic DO 60 (DOCHODZI DO 57,58 I KONIEC)

Tak to wyglada

Praca 6S CO 50 S NADMUCH 40 %

​Cierpliwości, trzeba znaleźć dobrą nastawę na większej mocy.

Najlepiej n noc nie eksperymentować bo trzeba będzie go zostawić bez nadzoru na 8h.

Mi kiedyś jak robiłem ..."dośwaidczenia" to też nie dał rady osiągnąć zadanej na czeskim węglu... natomiast jak miałem kupiony bardzo mocny spiekający węgiel to nie dopalał ... po pomieszaniu z innym sprawdzonym jakoś je wypaliłem i próbowałem następny który teraz praktycznie spala się w pył...

więc moja sugestia nadal ... zmień węgiel... lub przynajmniej pomieszaj z jakimś innym....

( Praca 6s CO 50s NADMUCH 40 %, klapka przy wentylatorze otwarta na maxa ) - Dobił teraz do 60 stopni

Zostawię to rzeczywiście tak na dzisiaj

Zrobię rano zdjęcia lepszej jakości i wrzucę, jeśli możecie to odezwijcie się jutro

Z góry dziękuje! !!!!!!!!!!!

Nie za długo, mój  nie stoi w podtrzymaniu.

Widzisz nawet szybko udało się znaleźć dobre nastawy na większej mocy.Jaki masz mróz teraz ?

Zapisz sobie w kajecie te nastawy z opisem całkowicie otwartej klapki dopisz jaki tam masz teraz mróz i jak spadnie temperatura w przyszłym roku to je ustawisz. 

Praca 6s co 50s  nadmuch 40 % klapka otwarta.

I  morał jest z tego z taki,każdy palacz  i jego piec ma inne ustawienia   i  w wklepywanie do sterownika ustawień innych użytkowników nie ma sensu,każdy musi sam znaleźć trafne ustawienia a na to odpowiada tak wiele czynników  

-moc kotła

-rodzaj opału

-temperatura w domu

-ilość powietrza do spalania(temat zetki)

-itd itd

jedynie można podziękować fachowcom  z forum za wskazówki,bo ich pomoc jest bezcenna

na zdjęciach jak dobrze widzę jest niedopał

wydłuż przerwę jak pisze animus albo podnieś nadmuch o te 5 oczek a potem jak zacznie spiekać przymknij przesłonę ale to jak nie będzie osiągał zadanej

Witam!!!

Ja proszę o pomoc w spalaniu ekogroszku w kotle Defro Duo Uni 15kw z pid. Wcześniej paliłem groszkiem ok25kj i było ok. teraz kupiłem kilka worków 28-29 kj i troszkę się spieka i przesypuje do popielnika. Proszę o poradę czy jak przesypuje węgiel i się spieka to zmniejszć/zwiększyć współczynnik wentylatora i czy współczynnik mocy kotła w dół czy w górę. Obecne ustawienia 

CO 65

CWU 50

wspólczynnik mocy kotła 5

współczynnik mocy wentylatora 130

tryb nadzoru (podawanie 7s/przerwa 10s/ nadmuch 35)

temp. powrotu ok 50-55*- sterowana przez zawór 4d z napędem

Są dwie opcje jeżeli Ci dogrzewa piec to możesz zmniejszyć podawanie jeżeli nie to zwiększ nadmuch. W trybie nadzoru masz takie ustawienia jakbyś blok ogrzewał zmień te parametry bo może tu jest problem. W trybie nadzoru piec ma pilnować aby nie wygasło czyli mało podaje i rzadko tak samo wentylator. Przykład podawanie 5 co 5 m

I tak:

-Piec dobil do 60 stopni,

-W podtrzymaniu stał 12 minut,

-temperatura spadła do 56 stopni i od tego momentu juz tylko w górę do 60 stopni ( cały ten proces trwał 41 minut, czy to nie za długo? )

chłopie założę się że palisz eko groszkiem który jest mokry, w tym cały problem że kocioł nie może osiągnąć zadanej temperatury,

za tydzień opał odparuje ci w kotłowni (czyli wyschnie) i znowu będziesz miał w popielniku niedopałki....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.