Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc radziuszkaa. Polaczenie kotla z kominem jest proste nie lamane. Nie chcialem komplikowac sprawy z czopuchem dlatego kociol stoi na srodku bocznej sciany i przez to troche jest kotlownia mniej ustawna.

Co do spalania to mysle ze kolo 15 do 18kg na dobe. Temp na grzejniki jaka puszczam to 42st. Temp powrotu 58st. Zawor 4D otwarty w polowie. Temp zadana na piecu 68st. Temp cwu 41st.

Troche martwi mnie komin. Teraz ma 6m i chyba go dobuduje tak by mial 7m. Ale tez to kijowo bedzie wygladalo na zewnatrz.

Hej,

Rzeczywiście komin niski. Uważam że wstawienie rury z kwasówki powinno pomóc, dołożyłbym 1,5m. Zamawiałem w tej firmie http://www.henitom.pl/ polecam, uczciwi i solidni.

Podejrzewam że jak masz tak mocno zasmolony kocioł to komin też jest zasyfiony. Przydałoby się zaprosić kominiarza, jak zrobi się cieplej to wygaś piec i porządnie wyszczotkuj komin, tylko solidnie na całej wysokości, na pewno będzie lepiej. Kiedy ostatnio miałeś czyszczony komin?

Spalanie nawet ekonomiczne, 600kg to nie tak źle.

Do węgla może być mniejszej średnicy i niższy komin do drewna już nie.

Żeby komin lepiej działał trzeba go ocieplić aż do samej góry ,czyli  zimne części poddasza i to co na dachu.

Wkład ze stali wystający ponad komin musi być wykonany z dwóch rur (różne gat. nierdzewki) i izolacji  wewnątrz .

Witam Panowie , mam jak zwykl;e jakies pyt ;), deflektor to ta  cienka blacha okolo 1cm , ta ktora zasowamy gdy palimy na ruszcie awaryjnym?/, bo nad ta blacha jest gruba blacha okolo 3-4cm ktora tez mozna przesowac , myslalem ze top plaszcz wodny , Kolego Erpolis dzis zasypalem 50kg owsa na probe , zobaczymy co z tego bedzie hihih , tylko p[iernik wie czy ustawienia te co do eko beda oki do owsa ehh

Ehh nie wiem jakie ustawienia sa pod pellet , , troche eko tez tam jest 25kg/50kg owsa , ja mam palnik rynnowy , jest jakas blacha nad paleniskiem ktora ma grubosc okolo 1cm i mozna nia zaslonic palenisko , to myslalem ze to do zastawienia rynny jak pali sie na awaryjnym ruszcie:/

Edit1: Thx za odp Kolego radziuszkaa ;) ^

A ja dziś z nadmiaru wolnego czasu, postanowiłem że przetestuję palenie zdrapkami z rębaka,
Od 19stej kocioł pracuje na zdrapkach, bez problemu doszedł to temp zadanej ale podawanie mam 30sekund co minutę :P bogato, ale za to po taniości.
Fotki z akcji zdrapkowanie.

post-61453-0-99661300-1451769594_thumb.jpeg

post-61453-0-12566800-1451769609_thumb.jpeg

post-61453-0-59948100-1451769619_thumb.jpeg

post-61453-0-78936400-1451769629_thumb.jpeg

Witam forumowiczów - prośba odnosnie ustawień kotła

Moje ustawienia

Podawanie 6s co 64 s

nadmuch 30%

Podtrzymanie 10s co 40 minut

Wentylator  w Podtrzymaniu 30 s co 40 minut

Histeryza kotła 1 stopień

Histeryza CWU 3 stopnie

Poniżej zamieszczam zdjecia spalania ( podajnik tak wygląda po przepracowaniu 24 godzin ) Wydaje mi sie że za dużo jest "tego" w podajniku

Piec w 24 godziny wciaga jakieś 23 kg

( Tak przy okazji to ten "daszek" nad rynną, który zmontowałem jakiś czas temu  to chyba nie poprawia tego mojego spalania :(

Jakieś sugestie odnośnie ustawień ?

po mojemu trochę niedopału w popielniku może podnieść odrobinę nadmuch albo przerwę wydłużyć o 1-2 sekundy 

przy jakich temperaturach zewnętrznych masz takie spalanie? 

o kapliczce napisał Animus

Hej,

Rzeczywiście komin niski. Uważam że wstawienie rury z kwasówki powinno pomóc, dołożyłbym 1,5m. Zamawiałem w tej firmie http://www.henitom.pl/ polecam, uczciwi i solidni.

Podejrzewam że jak masz tak mocno zasmolony kocioł to komin też jest zasyfiony. Przydałoby się zaprosić kominiarza, jak zrobi się cieplej to wygaś piec i porządnie wyszczotkuj komin, tylko solidnie na całej wysokości, na pewno będzie lepiej. Kiedy ostatnio miałeś czyszczony komin?

Spalanie nawet ekonomiczne, 600kg to nie tak źle.

Komin jest czysty. Sama lotna sadza. Kominiarz mi czyscil komin i stwierdzil ze jest jak najbardziej wszystko w porzadku. Wybralem moze 3/4 wiadra lotnej sadzy. Napewno komin nie jest osmolony. Czyszcze komin 2 x do roku. Tak jak kominiarz chodzi.

Jedyne co bym zrobil to moze kolo metra podniosl komin. Tak by mial okolo 7m.

Caly czas mi sie zbiera w piecu sadza czy dmucham na 18% czy na 35% to i tak bez roznicy. Czarno w kotle. Mysle ze dmuchawa nic nie da. Mam tez ustawione przedmuchy tak jak mi doradziles co 5min przez 30sek. I mysle ze jest nawet gorzej. Wczesniej nie dmuchalem w podtrzymaniu ale podawalem eko co 15min przez 10sek.

Obecnie temp zad bez zmian 68st histerez kotla 1 st i cwu 1st. Popielnik oprozniam raz na tydzien.

Caly czas mi sie zbiera w piecu sadza czy dmucham na 18% czy na 35% to i tak bez roznicy. Czarno w kotle. Mysle ze dmuchawa nic nie da. Mam tez ustawione przedmuchy tak jak mi doradziles co 5min przez 30sek. I mysle ze jest nawet gorzej. Wczesniej nie dmuchalem w podtrzymaniu ale podawalem eko co 15min przez 10sek.

Obecnie temp zad bez zmian 68st histerez kotla 1 st i cwu 1st. Popielnik oprozniam raz na tydzien.

Ta sadza to produkuje się po włączeniu kotła przez sterownik w podtrzymanie, dlatego spróbuj tak ustawić kocioł żeby też spalał w podtrzymaniu tak jak w czasie pracy tylko dłużej czyli nadmuchu dużo na bardzo niskim procencie i dawka bardzo mała.   

ROBERT

dla mnie kapliczka ok choć za duża ale to moje zdanie

spalanie jest niepoprawne bo jest niedopał pozostaje tylko pytanie kiedy powstaje i tak dobrac parametry aby wyeliminować

nie wiem jaka charakterystykę pracy ma ta wasza rynna - zastanawiam się czy np lepszego efektu by nie było stosując długie czasy podawania i dopasowane do tego dłuższe przerwy i nieco wyższy nadmuch aby trochę dłużej był lepszy stosunek wiatru do węgla

jakbyś chciał spróbować i np zmienić ustawienia z 5/55 na 15/165 i nadmuch podnieść np o 1-2% do tego i tak mu dac popracować 

potem ocenić czy jest więcej syfu czy może mniej. to taka sugestia tylko. nie mam nigdzie blisko nikogo z rynną bym mógł sobie podejrzeć jak to cudo techniki pracuje więc mogę tylko szukac nieco po omacku rozwiązań

Animus

może jest to jakieś rozwiązanie z tym dmuchaniem w podtrzymaniu

może jeśli się da to ustawić np wentylator w podtrzymaniu na 5% i czas jego pracy na 1 minutę z przerwą 1 minuta

moze wtedy będzie dmuchać ciągle i nie będzie tyle syfu

Jeżeli zwiększysz podawanie i nadmuch to może być taka sytuacja że będziesz miała wysoką temperaturę spalin piec nie odbierze ciepła to pójdzie w komin jak nie zapomnę to jutro nagram Ci jak u mnie się pali groszek

Ta sadza to produkuje się po włączeniu kotła przez sterownik w podtrzymanie, dlatego spróbuj tak ustawić kocioł żeby też spalał w podtrzymaniu tak jak w czasie pracy tylko dłużej czyli nadmuchu dużo na bardzo niskim procencie i dawka bardzo mała.

Animus jest problem taki ze jak ustawie na sterowniku wiater 22% w trybie praca to taki sam wiater mam w podtrzymaniu.

Mam sterownik defro aglux bez pida. Jesli chodzi o podtrzymanie to wiater tez ma 22%. Nie da sie wiac z 8%. Tego nie mozna w podtrzymaniu zrobic. Ustawiasz jedynie czas i przerwe.

To nastaw wentyl w podtrzymaniu na krótki czas żeby się nie rozpędził i już się wyłączył  i tak co minuta lub dwie trzy przetestuj żeby dotlenić żar w podtrzymaniu,klapka jak jest trzeba podnieść ją na stałe ,wentyl nie da rady.

Jeżeli zwiększysz podawanie i nadmuch to może być taka sytuacja że będziesz miała wysoką temperaturę spalin piec nie odbierze ciepła to pójdzie w komin jak nie zapomnę to jutro nagram Ci jak u mnie się pali groszek

ja sugeruję  jedynie zwiększenie ilości podania jednorazowo na palnik a nie zwiększenie mocy

stosunek ilości opału w czasie się nie zmieni.

nadmuch przy większym jednorazowym podaniu moim zdaniem trzeba nieco podnieść ponieważ będzie niedobór tlenu przez pierwszą część cyklu gdy wyląduje więcej węgla na palniku, potem powstanie ciut większy nadmiar ale to myslę nie zrobi tak dużej krzywdy jak permanentny niedobor

Forumowicze mam gorąca prośbę.

Nie wiem dlaczego wygasa piec: Mianowicie wczoraj wieczór wygasl- wcześniej normalnie pracował

Dzisiaj sytuacja powtórzyła się piec normalnie pracował i w nocy ( albo jakoś nad ranem ) znowu wygasl

Myślałem ze to ślimak ale rozpalilem piec i ślimak normalnie podaje .

Co jest przyczyna takiego stanu. Wcześniej nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Forumowicze mam gorąca prośbę.

Nie wiem dlaczego wygasa piec: Mianowicie wczoraj wieczór wygasl- wcześniej normalnie pracował

Dzisiaj sytuacja powtórzyła się piec normalnie pracował i w nocy ( albo jakoś nad ranem ) znowu wygasl

Myślałem ze to ślimak ale rozpalilem piec i ślimak normalnie podaje .

Co jest przyczyna takiego stanu. Wcześniej nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Może masz bardziej czyste paliwo pozbawione miału, musisz ustawić częściej pracę w podtrzymaniu. 

Kolanin

Co z tym powietrzem.

Zazaczam ze niestety nie mam żadnej zetki. Kratka wentylacyjna w kotłowni. Projekt był oczywiście pod gaz. Wiec chyba kolejny problem.

Mam małe okienko w kotłowni, obok jest garaż z którego powietrze na pewno też przedostaje się do kotlowni (delikatny prześwit pod drzwiami od podlogi)

Kilka postów wcześniej umieściłem zdjęcia z ostatniego spalania oraz ustawienia pieca- spalanie się chyba znowu pogorszyło.

Jakieś propozycje zmiany ustawień.

pytanie dlaczego wygasa

ile zostaje węgla na palniku po zakończeniu grzania i jak to się ma do podania porcji opału w podtrzymaniu?

możliwe ze zostaje go niewiele i zanim podasz kolejna dawkę to się całość wypali i naturalne jest że wygaśnie

skontroluj w jakim momencie cyklu kocioł przechodzi w podtrzymanie. może trzeba skrócic czas pomiędzy podaniem węgla w podtrzymaniu aby miało co "się podtrzymywać" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.