Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WalekDDU25   RCK- jest to regulator ciagu kominowego,montujesz go 50cm nad czopuchem,zmniejsza zbyt duże podciśnienie w przewodzie kominowym.mam u siebie od roku zamontowane fajnie to sie sprawdza zwlaszcza przy podmuchaw wiatru ,jest stabilny ciag.ja mam ustawione 25 Pa

Animusowi chodzi o to kiedy kociol przejdzie w tryb podtrzymania nie zamykala sie klapka wentylatora,czyli przez  wentylator i kanal nadmuchowy pod  palenisko ma byc tzw. delikatny przeciag by ten dym w podtrzymaniu uchodzil do komina a nie kisil sie,otiwrasz drzwiczki w trakcie podtrzymania kupe dymu piec pracuje dymu brak.

Takze zauwaz jak jest silny wiatr slychac jak ta klapka sie rusza delikatnie,podmuchy w kominie to robia,u mnie po zamontowaniu RCK nie ma tego zjawiska,ale czy ten przeciag nie byl tym samym rozwiazaniem  co koledzy juz wczesniej testowali z delikatnym uchaleniem klapki na dolnych drzwiczkach,wtedy zwiekszylo sie spalanie.

ale tego wariantu  wentylator bez klapki i RCK nikt wczesniej na to nie wpadl,moze pokusze sie na probe u siebie.

Opublikowano

Jesli chodzi o spalanie przed zamontowaniem RCK krocej byl w podtrzymaniu,teraz w moim odczuciu dluzej trwa podtrzymanie,a czy sa oszczednosci w opale watpie,regulator jest  czuly na warunki pogodowe (podmuchy itp) na 3sek sie otworzy potem zamknie. szyber w czopuchu  teraz zawsze mam otwarty na full nie zaleznie od warunkow pogodowych.

brudzenie pieca takie same bez zmian  , w podtrzymaniu kupe dymu i dlatego sprubuje klapke wentylatora zostawic w pozycji otwartej w podtrzymaniu taki eksperyment,wydaje mi sie ze nie bedzie ten przeciag chlodzil kotla bo ten wiaterek bedzie podgrzany przez zar a koledzy testowali z klapka w dzwiczkach uchylanie fakt wtedy wychladzalo kociol i zwrastalo spalanie.

polecam poczytac na dole strony jest sporo odnosnikow na temat RCK

http://czysteogrzewanie.pl/technika/ekonomiczne-spalanie-wegla-spis-tresci/

ja mam regulator firmy Darco tak na marginesie.

Opublikowano

Jesli chodzi o spalanie przed zamontowaniem RCK krocej byl w podtrzymaniu,teraz w moim odczuciu dluzej trwa podtrzymanie,a czy sa oszczednosci w opale watpie

A to nie oszczędności?

Wymiennik kotła wolniej się schładza w podtrzymaniu bo zimie powietrze zamiast walić przez kocioł idzie przez otwarte  RCK (wybiera krótszą drogę) .  

Opublikowano

Aninus a co myslisz o tescie by klapka wentylatora w podtrzymaniu byla otwarta zeby ten odwaznik nie zamykal jej?w sumie u mnie w pracy mamy kociol na wiory z podajnikiem i tez sa  wentylatory  i zaden nie ma klapek z odwaznikiem bo na wyjsciu z kotla jest wentylator spalin (rekuperator) ,wentylatory dmuchaja by uzyskac temperature w trybie pracy a potem wylaczaja sie w podtrzymaniu widac jak czasami lekko lopatki wentylatora sie kreca.a wentylator spalin zniza swoje obroty do minimum.

moze faktycznie w naszych ddu ten dym w trybie podtrzymania sie kisi w komorze (piec szczelny) az do momentu kolejnego zalaczenia w tryb pracy lub np.przedmuchow w podtrzymaniu co15 min na 15 sekund i tak ten krotki przedmuch wiecej chlodzi kociol.

moze to jest jakis sposob na sadze.

Opublikowano

Ja mam zdemontowaną klapkę wentylatora (większość zasysanego  powietrza wybiera krótszą drogę do komina ),mam też w sterowniku dopalenie substancji smolistych z ostatniej dawki paliwa przed wyłączeniem dmuchawy ,zostaje koks a ten nie potrzebuje wiele powietrza.

Opublikowano

Jeżeli to wesoła to podawanie 2-3s i słaby wiatr ale musisz uaktualnić jak się da albo  kupić inny ster .

Animus , a czemu myslisz ze trzeba uaktualnic sterownik ?co to da jesli moge zapytac , jak sprawdzic jaka mam wersje sterownika itd ?Piec mam lekko ponad rok i juz trzebaby zmieniac sterownik .

Opublikowano

Sprzedają różne starocie, wypychają z magazynów,  uboższe tańsze  modele,  nie twierdzę że taki masz  lepszy ster to większe możliwości przy trudnych paliwach . A jaki masz ster?

Opublikowano

A jak to sprawdzic ? chyba jest to k1v2 , ehh nie mam mnie w Pl bo nawet teraz poszedlbym spr jaki to sterownik. czytam jeszcze cos na temat czopucha z zasowa , u mnie wydaje sie ze czopuch jest bez zadnej zasowy szybra , ma on na gornej sciance 2 srobki do odkrecania ale nic tam nie ma zadnej przeslony czy cos podobnego , bo wydaje mi sie ze cos slaby ciag kominowy mam , tzn jak odkrecalem te srobki na czopuchu i podpalilem papier to widac bylo ze ciag jest , a jak napalilem drewnem i dolne drzwiczki otwarte na full to temp nie mogla przekroczyc 45C , moze na wyjsciu od pieca jest jakas klapka ktora przymyka wylot do komina , nawet ostatnio jak bylem w kraju to czyscilem komin , to niby czysto , bo praktycznie palone bylo moze z 5-6 razy bo to nowy budynek ehhh nie wiem co to moze byc , no i jak pisalem w postach wyzej ze jak piec przechodzi w podtrzymanie to wegiel poprostu wygasa , gdyby nie przedmuchy dmuchawy co 8 min bo tak ustawilem to chyba zaraz by wygaslo ;/

Opublikowano

Animus jaka masz histereze pieca. Ja mam temp zad. 68St i histereze 2st. Masz moze piec lazara ze o palniku fajkowym wspomniales? Ustawilem teraz podawanie 5sek, przerwa 100sek i wiater 11%. Pytanko czy w podtrzymaniu podawac wegiel i dmuchac? Jak myslisz. Mi piec trzyma okolo 30 min i nie idzie zejsc nizej

Opublikowano

Jeśli złoże nie wypala się to po co podawać. Ja pierwszy raz podaje po 40 min. W podtrzymania a ze teraz stoi krótko to ani nie podaje ani nie dmuchane.

Opublikowano

A jak to sprawdzic ? chyba jest to k1v2 , ehh nie mam mnie w Pl bo nawet teraz poszedlbym spr

Może jak zjedziesz do PL to sprawdzisz,nie spotkałem się że  RCK dodają do kotła przy zakupie,Przy spalaniu drewna potrzebny jest większy przekrój komina niż przy spalaniu węgla.

Węgiel może wygasać jak jest za mało  miału w węglogroszku  ,ale też są odmiany węgla ,które tak po prostu mają.

Animus jaka masz histereze pieca. Ja mam temp zad. 68St i histereze 2st. Masz moze piec lazara ze o palniku fajkowym wspomniales? Ustawilem teraz podawanie 5sek, przerwa 100sek i wiater 11%. Pytanko czy w podtrzymaniu podawac wegiel i dmuchac? Jak myslisz. Mi piec trzyma okolo 30 min i nie idzie zejsc nizej

W tej chwili palę/ testuję w automacie inny ster,a na 2-stanie miałem histerezę cofniętą na maksa  czyli 1st. na tyle pozwalał sterownik.

Mam fajkę ale  kocioł to Rakoczy Gigar.

W podtrzymaniu mam wszystko wyłączane lub ustawione na krańcu na tyle na ile pozwala ster aktualnie podłączony,  czyli zanim kocioł wejdzie w podtrzymanie włącza się w tryb grzania. 

Palę węglogroszkiem ze sporą ilością podziarna więc nie wygaśnie nawet po 6 godzinach robiłem test wyłączając prąd  .

Opublikowano

No tak balzak ale jak mi piec stoi w podtrzymaniu 35 min i nie da sie zejsc nizej no chyba zebym puscil na dom 50st to moze trzymac krocej ale jak natazie nizej niz 35 min nie da sie zejsc. Praca 5sek, przerwa 98sek dmuchawa 11% . tylko nie wiem czy dmuchac i podawac w podtrzymaniu , chodzi znow o temp rury ktora wynosi 43st.

Opublikowano

Oki thx Panie Animus , jak bd w Pl to sprawdze , pamietam tylko ze pisze na nim AG LUX   :)

sterownik-defro-ag-lux-1837617.jpg

289768061_1_644x461_sterowniki-tech-defr

Opublikowano

Buther358 o co chodzi z tym sterownikiem defro ag lux? ja mam taki sam w kociolku.

Balzak a jaka Ty masz teraz histereze pracy kotla? Ja mam teraz 2 st i chyba zmienie na 1 st. Jeszcze mi ster pozwala. Tylko czy ta zmiana na 1st nie spowoduje wiekszego spalania eko?

Opublikowano

Foto 1 :) , to ktore oprogramowanie(uaktualnienie) do tego sterownika?

Nic nie znalazłem ,możecie miedzy sobą  sprawdzić czy na sterownikach są te same wersje oprogramowania,w sterach Tech-a pojawiają się na chwilę na wyświetlaczu po włączeniu sterownika.

Albo zadzwonić do serwisu.

W nowych sterach jest port USB i po pobraniu wersji wsadza się pendrive-a,tu trzeba by wysyłać sterownik pewnie.

Tu są aktualizacje Defro.

http://www.defro.pl/pliki,8,sterowniki-tech-aktualizacje.html

Opublikowano

Dzięki Kolego Animus , teraz druga sprawa u mnie cos to nie idzie z tym paleniem , wczoraj zona rano napalila (bo mnie niestety nie ma w Pl :/ ) zasypany podajnik 25kg tak na probe ile spali , na ustawieniach podawanie 6s przerwa podawania 37s , podtrzymanie 20 min , wentylator 20s co 9 min , sila nadmuchu 30% , , po kilku godz , niby wegiel nie spalal sie zbyt dobrze , tzn byl jakby niedopalony , to zona zmienila ustawienia na podawanie 5s co 45s i nadmuch na 20% i przeslona oslonieta na 1/2  i stwierdzila ze niby lepiej sie spalal wegiel , tylko za niecala dobe poszlo 25kg a temp na zewnatrz + to co bedzie na temp ujemnych ehhh  ekogroszek z castoramy 19zl za 25kg , (1 worek tylko mialem ) a kupilem lepszy ekogroszek z piasta .

Buther358 o co chodzi z tym sterownikiem defro ag lux? ja mam taki sam w kociolku.

WalekDDU25 chodzi mi uaktualnienie oprogramowania w tym sterowniku , kolega Animus wspominal mi o tym wczesniej zebym sprobowal uaktualnic sterownik .

Opublikowano

Dzięki Kolego Animus , teraz druga sprawa u mnie cos to nie idzie z tym paleniem , wczoraj zona rano napalila (bo mnie niestety nie ma w Pl :/ ) zasypany podajnik 25kg tak na probe ile spali , na ustawieniach podawanie 6s przerwa podawania 37s , podtrzymanie 20 min , wentylator 20s co 9 min , sila nadmuchu 30% , , po kilku godz , niby wegiel nie spalal sie zbyt dobrze , tzn byl jakby niedopalony , to zona zmienila ustawienia na podawanie 5s co 45s i nadmuch na 20% i przeslona oslonieta na 1/2  i stwierdzila ze niby lepiej sie spalal wegiel , tylko za niecala dobe poszlo 25kg a temp na zewnatrz + to co bedzie na temp ujemnych ehhh  ekogroszek z castoramy 19zl za 25kg , (1 worek tylko mialem ) a kupilem lepszy ekogroszek z piasta .

Po pierwsze jeden dobry weglogroszek na cały sezon grzewczy .

Po drugie nie zmienia się wszystkich nastaw na sterowniku tylko jedną .

Miałeś takie  

Spalanie:

podawanie -6s

przerwa podawania -37s

siła nadmuchu 30%

po obserwacji:

"po kilku godz , niby wegiel nie spalal sie zbyt dobrze , tzn byl jakby niedopalony "

wniosek :

Trzeba zmienić tylko jedną nastawę wydłużyć  

-przerwę podawania z -37s  na 47s

po dalszej obserwacji:

"po kilku godz , wegiel jeszcze nie spalala sie są jeszcze niedopalone  węgielki w popielniku "

wniosek :

Trzeba zmienić tylko jedną nastawę wydłużyć  

-przerwę podawania z -47s  na 56s

po dalszej obserwacji:

"po kilku godz , wegiel spala się dobrze wypala się ale żar cofa się do zasobnika"

wniosek :

Trzeba zmienić tylko jedną nastawę skrócić  

-przerwę podawania z -56s  na 50s

Opublikowano

Dziękuje kolego Animus , tego ^ będę sie teraz trzymal :) Pozdrawiam

Ps: Jeszcze małe pytanko i daje spokoj hi , jak to ma byc z tym zarem tzn najlepiej jak bedzie palic sie na srodku paleniska rynnowego czy blizej str podajnika ?

Opublikowano

"Po pierwsze jeden dobry weglogroszek na cały sezon grzewczy ."

I tu się wszystko zaczyna .... gdzie takiego szukać ???

u mnie jest jeden cena...910 luzem ? Niby z kopalni Piekary śląskie... 

co do tego żaru to bardzo trudno jest palić z małą mocą i spowodować żeby żar palił się na środku rynny ... przynajmniej mi się to nie udaje ....

Opublikowano

Wpisz ustawienia 5sek podawania i 100sek przerwy a wiater ustaw na 8% i bedziesz mial zar na srodku rynny. I popiol bedzie rewelacyjny.

Butcher358 a co niby ma dac zmiana oprogramowania w tym defro aglux?

Opublikowano

"Po pierwsze jeden dobry weglogroszek na cały sezon grzewczy ."

I tu się wszystko zaczyna .... gdzie takiego szukać ???

u mnie jest jeden cena...910 luzem ? Niby z kopalni Piekary śląskie... 

co do tego żaru to bardzo trudno jest palić z małą mocą i spowodować żeby żar palił się na środku rynny ... przynajmniej mi się to nie udaje ....

Nie zawsze kierujemy się wyższą  ceną  kupując weglogroszek .  

Zawsze po jakiejkolwiek korekcie trzeba ręcznie ustawiać żar w pozycji wyjściowej do spalania,czyli jeżeli się cofnął w głąb palnika  wypychamy żar ze środka włączając sam podajnik .

Jeżeli po kilku korektach nadal nie udaje się utrzymać żaru w odpowiednim miejscu palnika  , to trzeba skorygować nastawy w podtrzymaniu lub wyregulować ciąg kominowy . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.