Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

też tak powiem

tu bez rekuperatora będzie max 6-7 kW mocy średniodobowo.

Do tego wiekszy zasobnik 200-300l, by kociołek 10 -12 kW mógł go spokojnie i w dłuzszym czasie nagrzać, za to bez piorytetu cwu.

Opublikowano

w projekcie mam kocioł 25 kw na ekogroszek :) , dom mam trochę lepiej ocieplony niż było to zaplanowane.A wytlumaczcie mi jak to jest z tymi mocami kotlow skoro zakres mocy np defro duo uni 25kw ma np: 7,5-25kw to jak należy to rozumieć i jak ma się to do ekonomii :)

Opublikowano

ja mam kociolek DDU25kw i 150m2 domu + 140Bojler i zyje. Spalanie ok , nie narzekam, a patrzac wg projektu to mam przyjety kociol gazowy 18kw , nie mam gazu wiec jest groch i tyle.

Yogi440

w podtrzymaniu dmucham co 20 min przez 15sek , a praca podtrzymania co 15 min przez 10 sek.

Piec trzymie 47min i dochodzi okolo 7 min. Temp zad 55st.

temp rury od 39 do 41 st

went ustawiony na 23 %

Opublikowano

Yogi440

w podtrzymaniu dmucham co 20 min przez 15sek , a praca podtrzymania co 15 min przez 10 sek.

Piec trzymie 47min i dochodzi okolo 7 min. Temp zad 55st.

temp rury od 39 do 41 st

went ustawiony na 23 %

Regulator pokojowy masz podpięty czy nie???

Jak masz ustawiony zawór mieszający???

Czy w podtrzymaniu nie zadymia ci kociołka, stoi dość długo moga sie spieki robić czy jest ok??

Opublikowano

balzak

spiekow nie mam, raczej to idzie pokruszyc w drobny mak jak popkorn no maze czasami cos spiecze ale bardzo zadko. W podtrzymaniu stoi 47 min. Dochodzi w okolo 7 min.Nie mam regulatora a zawor 4D ustawiony na 30% czyli wiecej goracej wody wraca do kotla niz grzeje dom. (powiedzmy ze zamkniety jest na 70% ).

Zadymia mi kociolek w potrzymaniu i jak otwieram drzwiczki dolne od palnika to dym wydobywa sie na kotlownie a po chwili juz wciagany jest przez kociol i do komina, szczegolnie zadymia kotlownie jak szybko dzwiczki otwieram

Co z temp rury? mam od 38 do 41 st

Opublikowano

Co wy wszyscy z ta temp. rury:):):) ja na szczęście nie mam tam czujnika i nie wiem ile mam, wiem tyle ze jest umiarkowanie ciepła, a kilka razy zdarzyło mi sie ze włączył sie alarm ale to jak paliłem peletem.

Skoro dłużej stoi w podtrzymaniu i się zadymia to pewnie i sadzy nie brakuje. nie myślałeś żeby tak dobrać ustawienia aby kociołek chodził z mniejsza mocą, krócej stał w podtrzymaniu.

Jakie masz teraz zużycie eko??

Opublikowano

okolo 18 kg na dobe moze mniej, tak precyzyjnie jeszcze nie sprawdzalem.

Czas podawania - 15 sek

przerwa podawania - 62 sek

hist kotla - 3st

wentylator - 23 %

Praca podtrzymania - 10 sek

przerwa podtrzym - 15 min

Went w podtrzymaniu:

praca - 15 sek

Przerwa - 20min

powiem tak ze jak czesciej zadmucham to wzrasta temp rury i grochu jest mniej i dluzej dochodzi do temp zad. Juz i tak 3 razy podaje groch w podtrzym co 15 min bo kociolek w potrzym stoi 47 minut okolo. Wiec?

Opublikowano

A zmień podawanie na np. 8sekund. Wtedy dłużej będzie dochodził. Mniej będzie tracił w podtrzymaniu.

Rozumim ze głowice masz na grzejnikach. Pompa c.o pracuje cały czas?

Opublikowano

nie mam glowic na grzejnikach, jeszcze w domu nie mieszkam. Mam temp w pomieszczeniach ok 18 st. Pompa chodzi non stop na grzejniki i druga pompa na podlogowke ( okolo 40m2) reszta zwykle grzejniki.

Nie rozumie znaczenia "mniej tracil w podtrzymaniu " dlaczego 8 sek?

Opublikowano

a co z przerwa podawania? mam ustawiona na 62 sek , czy tez zmniejszyc?

Opublikowano

mi spala okolo 16 - 17 kg na dobe grochu mam DDU25, temp w pokojach 18 st i docieplam poddasze no i kolo okien dachowych jeszcze ucieka sporo bo widac po dachu ze jest bez sniegu w tych miejscach i ne tylko . mysle ze jak zamkne poddasze plytami i powstawiam drzwi i jak zaloze glowice termostat na grzejniki i drzwi wejsciowe to jeszcze spadnie. Ogolnie jestem zadowolony z kociolka

Opublikowano

balzak i yogi440 zyjecie?co z tym podtrzymaniem, zwieksylem dawke podawania w podtrzymaniu , groch jest na calej rynience caly czerwony , mysle ze jest go nawet za duzo a temp rury nadal 39 - 42 st

Opublikowano

podawanie przez 25sek co 14 min

w podtrzymaniu

praca 15 sek

przerwa 55 sek

went w podtrzym

praca 10 sek

przerwa 25 min

jak ustawic zeby temp rury spadla do 35 - 37 st??

balzak i yogi440 :)

Opublikowano

A po co chcesz zeby spadał??? Przecież nic złego sie nie dzieje

Wydaje mi sie ze masz az za dużo żaru na rynnience przy takim podawaniu i przerwie w podtrzymaniu, Zrób jakieś Fotki

Opublikowano

balzak

no pisze ze mam cala rynienke zaru :) kurcze bo tak poustawialem te czasy zeby temp rury spadla i myslalem ze sie uda a tu zonk

wczesniej pisalem jakie mam ustawienia a fotek nie robilem bo nie potrzebne sa bo i tak jest pelna rynienka zaru :)

jak ustawic podtrzymanie ?

teraz mam ustawiona podawanie przez 25 sek co 14 min. Z racji tego ze piec trzyma okolo 45 min wiec podawanie grochu jest 3 razy po 25 se dlatego mam rynienka pelna zaru no i dmuchawa na 25% jest ustawiona co powoduje wolniejsze spalanie grochu, ale piec szybciej dochodzi. Groch jest suchutki i popiol jest OK. Kuweta starcza na przeszlo 2 tygodnie.

Opublikowano

do WalekDDU25

ja mam kociolek DDU25kw i 150m2 + 140Bojler i zyje. Spalanie ok , nie narzekam, a patrzac wg projektu to mam przyjety kociol gazowy 18kw , nie mam gazu wiec jest groch i tyle.

mi spala okolo 16 - 17 kg na dobe grochu mam DDU25, temp w pokojach 18 st i docieplam poddasze no i kolo okien dachowych jeszcze ucieka sporo bo widac po dachu ze jest bez sniegu w tych miejscach i ne tylko . mysle ze jak zamkne poddasze plytami i powstawiam drzwi i jak zaloze glowice termostat na grzejniki i drzwi wejsciowe to jeszcze spadnie. Ogolnie jestem zadowolony z kociolka

a wg. niektórych opinii na forum masz niby przewymairowany kocioł ,a jak sam napisałeś nie narzekasz.... i spalenie masz dobre :) a jak masz ocieplny dom?

Opublikowano

do balzak i yogi440

przesylam kilka fotek

post-47516-0-29429500-1360691299_thumb.jpg

post-47516-0-56001000-1360691304_thumb.jpg

post-47516-0-36111200-1360691309_thumb.jpg

post-47516-0-13465900-1360691317_thumb.jpg

post-47516-0-52121000-1360691322_thumb.jpg

post-47516-0-40811500-1360691327_thumb.jpg

post-47516-0-78570500-1360691331_thumb.jpg

Opublikowano

szymkas30

dom ocieplony styropian lambda szary swisspor 15cm , dach isover supermata 18 + 10

Opublikowano

Do Waldek oraz reszty forumowiczów

Mam takie małe spostrzeżenie przy paleniu u siebie w ddu,przy nadmuch 20% groszek spala sie o wiele dokładniej mniej jest spieków , płomien ustawia sie dalej od ściany , jedyny problem to ze drewno słabo się spala a praktycznie wedzi,dlatego mam nadmuch na 35 %(robia sie spieki) ale dobrze spala się drewno.mozesz spróbowac jak chcesz.

pozdr

Opublikowano

WALEK

Troszke tych kalafiorow w popiole tam masz..Ale pisales ze ladnie sie w rekach rozpadaja Kociolek widze zarosniety jak u kazdegoA jak chcesz sie taj smsoly pozbyc rozpal porzadnie na ruszcie wodnym i smoly sie pozbedziesz..A wydaje mi sie ze i tak duzo grochu podajesz w czasie pracy.Zmniejsz czas podawania.U mnie jak ustawilem czas pod 8 s przerwe na 35 went na 20 % to nie zdarzylo sie spalac. Teraz podaje prze 6 s Temperatura rury 34 st Podtrzymanie mam 20 s co 15 min a wentylator 20 s co 12 min

A spalanie srednia z 10 dni to 20 kg.czeskiego eko 22 kj

Opublikowano

yogi440

tez masz tak duzo smoly jak ja? nie wiem moze to wina groszku? zmienie te ustawienia na te co Ty masz i napisze co wyszlo? Spala mi sie calkiem dobrze no troche popkorn przypomina ale w dloniach sie rozpada, codziennie sprawdzam palenisko.

szymkas30

z rusztu wogole nie korzystam tylko raz probowalem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.