Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni


thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie kolego joyeek,bylo by super jak bys znalazl te parametry,mialbym w koncu cos do porownania.A co do zapachu,to jak napalilem w piecu po wprowadzeniu sie na stale,to sasiedzi od razu wiedzieli ze juz mieszkamy,przychodzili i pytali czym my palimy.A propo tego sezonu,czemu nie palisz owsem? Czy cos bylo nie tak?

Opublikowano

Ceny owsa sa bardzo zroznicowane,od 60 do 80zl a nawet i 90 wolaja,ale jak poszukasz i poszperasz w gazetach to mozna sie zaskoczyc,na plus oczywiscie.My zaraz po zniwach kupilismy po 45 zl,fakt ze musielismy pozyczyc wieksze auto zeby przywiesc na raz,40 km od domu,ale oplacilo sie.Mam 5 ton,mysle ze mi wystarczy.

Opublikowano

Witam

 

CHce kupic piec z palnikiem rynnowym do owsa

 

 

Cce piecc albo

 

KLIMOSZ MULTIDUO 20KW

SAS AGRO-ECO 17KW

DEFRO EKO UNI 19KW

A oto odp z klimosz

 

 

Wydale mi się że palanie owsem w kotłach z palnikiem rynnowym to

nienajlepszy pomysł. Dysze doprowadzające powietrze mogą rozdmuchiwać owies,

poza tym na retorcie owies byłby zwarty, a na rynnie będzie się on

rozsypywał luzem co utrudnia zapłon kolejnych zarien.

 

 

Wasze opinie i co sadzicie, zapalarka do pellet podpali owies?

Ja paliłem w zeszłym sezonie w piecu defro AKM UNI owsem na palniku rynnowym i musze przyznac że całkiem fajnie sie pali... a jaki super zapach dookoła domu, jak z piekarni :)

Opublikowano

60 czy 80 zl to za metr owsa,ale jak pisalem,ja kupilem po 45 za metr czyli 450 zl za tone,mniej wiecej jak ceny u Ciebie.Ja jestem z lubelskiego.

To jak sie nie ma swojego kawałka ziemi to raczej szkoda zachodu i zabawy z owsem....

Opublikowano

Marino166 na jakich ustawieniach jechałeś przy owsie

Mój piec to Defro AKM UNI 15KW

paliłem w zeszłym sezonie od marca do końca sezonu owsem

ustawienia miałem takie:

 

podawanie - 8-9s

przerwa - 40s

dmuchawa - 5-8%

podawanie w podtrzymaniu - 15s co 12minut

wiatrak 15s co 6minut

 

muszę przyznać że bardzo fajnie się paliło, owies miałem swój zasiany, było tego ok 1 tony... zostało mi jeszcze jakieś 300 kilo

teraz nie siałem bo nie opłaci się palić owsem przy tych cenach, lepiej zasiać przenicę i ją sprzedać a za kasę kupić dobry groszek.

W zeszłym roku miałem groszek z mysłowic, niby dobrze się palił choć zostawiał smołę w piecu i szlakował się trochę cena 750zł/t

Teraz kupiłem groszek pieklorza, na razie jestem z niego zadowolony, w piecu jest suchutko, bez smoły a popiół jest ładny i sypki, wszystko ładnie się wypala... ale cena 840zł/t :D

Opublikowano

Wobec tej ceny nadal jestem zdania,że szkoda zachodu,biorąc pod uwage fakt,że owsa pójdzie więcej niż groszku -nawet marnej jakości groszku..

Opublikowano

W tej chwili mam ustawiony czas podawania : 15 s. , przerwa podawania 55 s. , nadmuch 30 % , temp. zadana C.O 60 stopni.

 

Zawór 3 Drożny zamontowany na wyjściu pieca ustawiony na 3,5 w skali 0-10 ( tak aby grzejniki nie parzyły a lekko grzały )

 

Przy tych temperaturach jakie teraz są na zewnątrz ( + 6 , +10 ) jeżeli zwiększe przerwę podawania na 120 s. ( bez zmiany czasu podawania )

 

To czy zaoszczędze na ilości spalanego ekogroszku ?

 

 

Teraz idzie ok. 20 - 22 kg / dobe

Opublikowano

Nie sadze bo bedzie ci dłużej dochodził do tem. zadanej bedzie mało żaru na palniku, napisz jeszcze jakie masz parametry w podtrzymaniu

Opublikowano

W inecie duzo jest LING DUO retora i leca na owsie? Mi przdstawicel KLIMOSZA napisal odwrotnie ze cytat "

Wydale mi się że palanie owsem w kotłach z palnikiem rynnowym to

nienajlepszy pomysł. Dysze doprowadzające powietrze mogą rozdmuchiwać owies,

poza tym na retorcie owies byłby zwarty, a na rynnie będzie się on

rozsypywał luzem co utrudnia zapłon kolejnych zarien."

 

Czekam na odp palocych owsemw rynnach

Opublikowano

Podtrzymanie mam :

 

Przerwa 24 min.

 

Praca w potrzymaniu 20 s.

 

Wentylator dmucha co 8 min. przez 30 s.

 

Nie wiem po co mozna oprocz minut wprowadzac dodatkowe sekundy w przerwie podawnia i przerwie nadmuchu ?

Opublikowano

Duduś nie grzeje ci sie rura od podajnika bo jakoś tak sporo dmuchasz, jesli groszek da rade wytrzymać to możesz rzadziej dmuchać i najlepiej kilka sekund po podaniu aby zainicjować zapalenie tego co zostało podane, wtedy bedzie sie wolniej wypalało i jak kocioł przejdzie z podtrzymania w prace szybciej dzwignie gdyż bedzie więcej zaru na palniku

Opublikowano

Podtrzymanie mam :

 

Przerwa 24 min.

 

Praca w potrzymaniu 20 s.

 

Wentylator dmucha co 8 min. przez 30 s.

 

Nie wiem po co mozna oprocz minut wprowadzac dodatkowe sekundy w przerwie podawnia i przerwie nadmuchu ?

Przejrzyj wątek kilka stron wstecz to będziesz wiedział do czego są sekundy.np do tego,że możesz ustawic "dmuchnięcie" nawet 4-5 sekund po podaniu porcji groszku w trybie podtrzymania. Pamiętaj,że-tu ważne i podaje przykład ( o ile ktoś sobie ustawia nastawy podtrzymania w taki sposób który dmucha przed i po każdym podaniu w podtrz, A więc- kocioł pracuje,dobija do temperatury zadanej np 60st i przechodzi w stan podtrzymania.Podtrzymanie mamy ustawione np w taki sposób- przerwa podawania 18 min a praca 20 sekund i teraz do tego wentylator -przerwa 18min40sek a praca 20 sek .Więc po przejsciu w tryb podtrzymania po 18minutach podajnik sie włączy na 20 sekund po czym "dmuchnie" po kolejnych 20stu sekundach (przez 20 sek) bo ustawilismy przerwe jego na 18,40 czy tak ? i teraz fajnie było by gdyby dmuchneło i przed :) więc ten wynik przerwy dmuchawy możemy sobie podzielić np na dwa np 9,20 czyli po przejsciu w stan podtrzymania będzie dmuchało co 9min 20 sek więdz wyjdzie w połowie oczekiwania(+- 5 sekzalezy jak sobie doregulujemy sekundami ogolnie) jak i po podaniu.Sorry,że dośc chaotycznie nasmarowałem to ale mysle ze dość obrazowo :) A twoje ustawienia w trybie pracy są dobre ,mam bynajmniej podobne i groszku idzie mi na dobe około 17 kg . ty masz 15/55 praca/przerwa a ja dzis mam 12/50 :) no ale możemy grzac dwa różne domy no i u mnie pokojówka wyłącza mi pompe co w 3/4 częsci dnia... więc kocioł 80% w podtrzymaniu stoi :)

Opublikowano

Panie kolego joyeek,bylo by super jak bys znalazl te parametry,mialbym w koncu cos do porownania.A co do zapachu,to jak napalilem w piecu po wprowadzeniu sie na stale,to sasiedzi od razu wiedzieli ze juz mieszkamy,przychodzili i pytali czym my palimy.A propo tego sezonu,czemu nie palisz owsem? Czy cos bylo nie tak?

Moje ustawienia dla owsa:

 

Czas podawania 25 przy mrozach 30

Przerwa podawania - 47

Nadmuch 30 - 35

 

Praca podtrzymania - 25

Przerwa podtrzymania 27 min

Wentylator w podtrzymaniu praca - 15

Wentylator w podtrzymaniu przerwa - 10 min.

 

 

Przestałem palić owsem bo kupować się go po prostu nie opłaca, a w zeszłym sezonie miałem go za darmo.

Lepiej tak jak ktoś wspomniał w miejsce owsa zasiać pszenicę - sprzedaż i kupić ekogroszek.

Opublikowano

Max temp. rury podajnika jaki widziałem to była 40 stopni .

 

Czy można tak ustawić podtrzymanie ? :

 

Praca podajnika 20 s. co 20 min.

 

Praca wentylatora 10 lub 20 s. co 10 min i 20 s.

 

Wtedy bedzie przedmuch w środku przestoju i zaraz po podaniu.

 

Tylko czy te czasy nie rozjadą się w kolejnych cyklach ?

 

Bo jeśli podajnik w trybie podtrzymania chodzi regularnie co 10 min przez 20 s.

 

To już wentylator bedzie przesuwał swoją pracę za każdym razem o 20 s. ?

 

Czyli :

 

Pierwsze załączenie : 10 min 20 s. / drugie: 20 min 40 s. / trzecie 31 min / czwarte 41 min 20 s. i tak dalej .... ?

 

To się sumuje czy zeruje za każdym razem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.