Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni


thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba najrozsądniej skierowac pytanie do producenta tego sterownika. Napewno udzielą informacji co tam mozna podłączyc i jak tego szukac w ustawieniach :)

Opublikowano

Panowie nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia , mianowicie temp. spalin . Czy do tego sterownika mogę podłączyć takowy ?

 

Z załączonego schematu wynika że jest wolne miejsce na " dodatkowy czujnik" . Chodzi mi tylko i wyłącznie o funkcję informacyjną.

 

Czy po zamontowaniu czujnika będzie wyświetlana temp. spalin? Jeżeli tak to jaki czujnik kupić?

 

Mi sie wydaje ze ten czujnik dodatkowy to jest zintegroany z pompami dodatkowymi czyli. np. pompą podłogową bo jednak musi byc jakieś sterowanie tą pompą względem temperatury

Opublikowano

Dobra wracając do sprawy spalania miału to wygląda tak po szybkiej ocenie beznadziejnie chyba ze coś u ustawieniami sie pokombinuje bo ja tak strzeliłem na szybkiego z takimi jak na ekogroszku i tak.

Czas podawania 12s

przerwa podawania 85s

wentylator na 40%

 

i efekt taki ze na palniku robił sie wielki czop skała węglowa jak na zdjęciu zaznaczę ze czarny węgiel widoczny w popielniku to efekt sprzed rozpalania za późno wyłączyłem podajnik jak popychałem.

post-34154-0-30408600-1351189522_thumb.jpg

 

Do tego jakoś ciężko dochodziło do temp. zadanej miał był w miare suchy kupiłem ok 30 kg i troche postał w kotłowni

a tak wyglądały spieki jak spadały z palnika

post-34154-0-48931100-1351189531_thumb.jpg

 

Nagrałem tez filmik ale słabo on odzwierciedla widok jaki faktycznie był może to wina aparatu czy coś. poza tym jeszcze muszę pokombinować jak odwrócić obraż o 90 stopni by sie lepiej oglądało

 

Ale udało sie i mam nadzieje ze bedzie git.

http://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=Pdb5G8u_Ff0

 

 

Jestem zielony co do spalania miału jaki proporcje ile powietrza itp itd,

 

Miał kupiłem w składywegla.pl po 520zł/t kaloryczność miał miać 26MJ

 

Jeszcze dorzuce kilka fotek ze spalania

post-34154-0-85691900-1351190278_thumb.jpg post-34154-0-26760000-1351190288_thumb.jpg post-34154-0-95005600-1351190295_thumb.jpg

Opublikowano

Uważasz ze bedzie lepiej?? mniejsze spieki bedą, jak skróce przerwę jeszcze bardziej bedzie spadało z rynienki

 

Poza tym wczoraj nie bardzo miałem czas to nadzorować, bo praktycznie nie było mnie całe popołudnie i wieczór

Opublikowano

No właśnie sęk w tym żeby obnizyc temperature żaru.skracając przerwe w podawaniu. Na początek bez szaleństw możesz skrócic do 55sek i nie będzie żadnego problemu.Miał jest drobniejszy od groszku i napewno mało go idzie za każdym podaniem i nie pali się równomiernie.jak spadają ledwo i lekko żarzące się kawałeczki miału to nie jest tak żle,chodzi o to,żeby ten najwięszy żar rozłożyc po palniku odpowiednio,Jak węgiel faktycznie nie będzie sie dopalał to wydłuzy się spowrotem przerwe (w co wątpie) i wydłuży tez czas podawania,żeby go przepychac po palniku. Nadmuch ja mam na 30 bo na 40 mocno mi spiekało...

Opublikowano

Bo miał mało paliwa na palniku i za dużo powietrza go "spawało" ustaw powietrze na 30% mocy ,czas pracy zostaw na 16 a przerwe zrób na początek na 55 sek ,po czym podejrzewam,że zjedziemy jeszcze niżej, jak nie będzie go dopalało to skrócimy czas pracy ale przerwe zostawimy.Dobrze jak bys po zmianie ustawien wyłączył kocioł i włączył od razu spowrotem(nic nie wygasnie) po czym odczekał z 2 godziny z ocena popiołu a w między czasie zobaczysz jak szybko i jaką temperature osiąga.O podobnych ustawieniach mówił mi znajomy z defro jak go wypytywałem o miał..

Opublikowano

Na początku ustawiłem 35% nadmuch ale ogień był taki wpadający w czerwone i ogień taki byle jaki, ale ok jutro puszcze na tym co radzisz i bedziemy obserwować co sie dzieje

Opublikowano

jak zmniejszyłes nadmuch do 35 a nie skróciłes przerwy podawania to palnik nie był pokryty odpowiednio groszkiem czy miałem..to jak teen nadmuch miał to rozdmuchac i dać płomień ładny?? Ja na początku też się obawiałem i zerkałem i tak i siak ale jednak rady kolegów starszych stażem okazały się jak najbardziej trafne i realne po czym sam zaczałem spac z tym tematem i myslec jak to wszystko poprawic i do podobnych wniosków doszedłem o ktorych sie tu z forum dowiedziałem.U mnie sa spieki i przy obecnym groszku bęą zwłaszcza,ze kocioł długo a włąsciwie dzien cały stoi w podtrzymaniu,nic tylko ścianki kotła pokrywają sie asfaltem trudnym do zeskrobania ale wyłączaxc kocioł bez sensu bo wode trzeba grzac no i jednak co jakis czas cos tam puszcza pompka na grzejniki...

Opublikowano

Gaśnie w podtrzymaniu.

 

Koledzy może jakaś rada?

Mam piec Defro AKM Uni 15 kw (palnik rynnowy)

Generalnie jeżeli chodzi o palenie to nie mam problemu. Natomiast ze względu na bardzo ciepły październik chciałem rano wychodząc do pracy przestawiać piec na tryb letni. Wówczas ogrzewałby on jedynie wodę w bojlerze. No i pojawił się problem.ponieważ piec przechodził na długi okres w tryb podtrzymania a już w tym trybie po paru godzinach gasł. Po powrocie z pracy o godzinie 16.30 zastałem piec dalej w podtrzymaniu ale już bez żaru. RAz nawet jak wróciłem niecoi pozniej to już wszedł w prace ale z braku żaru spychał wegiel do popielnika. Próbowałem inaczej dawkowac paliwo, wprowadziłęm częste podmuchy ale znowu to samo. Ustawienia fabtyczne trybu podtrzymania to: 20 sec co pól godziny a wentylator 10 sec co 15 minut. Gasło. Ja zwiekszyłem wentylator do 1 minuta co 10 min . Żeby utrzymywało zar ale nic nie dało.. jakieś pomysły?

Opublikowano

ustaw może w ten sposób : praca w podtrzymaniu 20 sek ,przerwa podtrzymania 22 min i do tego ustawienie wentylatora: przerwa podtrzymania 22 min, 45 sek , praca 30 sek czyli : kocioł osiąga zadaną temperature po czym przechodzi w stan podtrzymania i po 22 minutach podaje wegiel przez 20 sekund a po kolejnych 25 sekundach załączy się wentylator na 30 sekund i o ile groszek jest znosny to powinno hulać.Dobrze jest bynajmniej u mnie w taki sposob gdyz zaraz po kazdym podaniu dmucha troche inicjując do palenia to co sie dołożyło.Po zmianie ustawien wyłącz i włącz kocioł pstryczkiem i dopiero rozpocznij obserwacje

Opublikowano

Koledzy czy paliliście miałem na swoich rynienkach, jesli tak to proszę o spostrzeżenia i ustawienia

 

Witaj,

 

To zależy jaki miał.

 

Na jednym, potrzebowałem dmuchawę aż 50% ustawić aby doplalał, a podawanie w relacji 1-9

Teraz mam dmuchawę na 25% podawanie 1-8 (6s-48 s przerwa) Generalnie w porównaniu do ecogroszku miał potrzebuję dłuższą przerwę. I więcej powietrza. Choć uważam ,ze te ustawienia jeszcze nie są idealne bo robi się szlaka a nie popiół. Ale wątpie ,ze przy miale da się spalic na idealny popiół.

Z ecogroszkiem na pewno jest mniej zabawy, przede wszytskim mniej odpadu. Ustawienia łatwiej złapać. Ale i tak opłaca się palić na miał (taniej) Zrobiłem kiedyś test tygodniowy i posżło mi tyle samo miału co ecogroszku. Więc pale miałem ale ciągle się uczę..

Opublikowano

ustaw może w ten sposób : praca w podtrzymaniu 20 sek ,przerwa podtrzymania 22 min i do tego ustawienie wentylatora: przerwa podtrzymania 22 min, 45 sek , praca 30 sek czyli : kocioł osiąga zadaną temperature po czym przechodzi w stan podtrzymania i po 22 minutach podaje wegiel przez 20 sekund a po kolejnych 25 sekundach załączy się wentylator na 30 sekund i o ile groszek jest znosny to powinno hulać.Dobrze jest bynajmniej u mnie w taki sposob gdyz zaraz po kazdym podaniu dmucha troche inicjując do palenia to co sie dołożyło.Po zmianie ustawien wyłącz i włącz kocioł pstryczkiem i dopiero rozpocznij obserwacje

 

No własnie też myślałem aby to ze sobą zgrac tylko marwi mnie czy nie za długa przerwa w wentylatorze? Powiem szzcerze kupiłem trochę tańszego miały n apróbe (1 tona) i słabo sie własnie rozpala po przejsciu z podtrzymania... Moze wtedy lepiej aby dmuchał już 30 sec po 11 minutach wtedy zadmucha znowu 22 min 30 s.?

Opublikowano

ustaw może w ten sposób : praca w podtrzymaniu 20 sek ,przerwa podtrzymania 22 min i do tego ustawienie wentylatora: przerwa podtrzymania 22 min, 45 sek , praca 30 sek czyli : kocioł osiąga zadaną temperature po czym przechodzi w stan podtrzymania i po 22 minutach podaje wegiel przez 20 sekund a po kolejnych 25 sekundach załączy się wentylator na 30 sekund i o ile groszek jest znosny to powinno hulać.Dobrze jest bynajmniej u mnie w taki sposob gdyz zaraz po kazdym podaniu dmucha troche inicjując do palenia to co sie dołożyło.Po zmianie ustawien wyłącz i włącz kocioł pstryczkiem i dopiero rozpocznij obserwacje

 

Przy normalnej pracy ile wytrzymuje u ciebie obecnie kociołek w podtrzymaniu???

Opublikowano

Nie wiem kogo pytasz,ale dodam jeszcze jedno od siebie.może tak prosciej jeszcze i obrazowo: kociol rozpalam ,czekam az nabije 60C,po czym kociol przechodzi w stan podtrzymania.Wyłączam kocioł i zerkam co pare minut czy żar sie utrzymuje na palniku bez dmuchania i dodawania.OK ,co widze,? ze po pół godziny na palniku lezy żar ktory bez problemu mozna rozdmuchac,kwestia tylko taka ile tego żaru pozostaje po przejsciu z trybu pracy...! I tak samo ile i CO ILE mu kazemy dopodac i dodmuchac,na tyle żeby mogl sie rozruszac spowrotem do naładowania tych 60C Nie wierze,ze dobrze rozpalony i rozrzażony miał na palniku nie trzyma żaru przed 20 minut !!?? albo to nie jest mial tylko kamienie albo jest zupełnie mokry albo nie wiem co,ALBO po przejsciu w tryb podtrzymania jest go na tyle mało,ze poprostu wygasa bo nie ma co tego żaru trzymać.CCzasami oszczędnosc w naszym wyobrazeniu (czas i przerwa podawania) działa odwrotnie ....

Opublikowano

Lucke ja pytam ciebie ile wytrzymuje twój kociołek w stanie podtrzymania do spadku temp. Poniżej zadanej do momentu wejścia w stan pracy i jaka masz ustawiona histereze

 

Drugie moje pytanie jak masz ustawione dysze powietrza wtórnego a

 

Opublikowano

Dysze mam lekko rozsunięte na boki,regulowałem je w trybie pełnej pracy kotła jak na palniku było duzo groszku wtedy lekko nimi ruszałem i sprawdzałem jak sie płomien rozkłada i czy nie "spawam"wegla w jednym czy drugim miejscu za bardzo ale wygląda to prawie tak jak bym rozsunął je na szerokosc palnika i tylko lekko na palnik wchodzą. Co do tego czasu to nie mierzyłem tego kurcze......Ale dłuugo .Jak kocioł osiąga zadane 60 st i piec wchodzi w podtrzyjmanie to temp jeszcze rosnie do maks 64st na kotle i bardzo powoli spada,nie mialem okazji pomierzyc tego ale sprawdze . tak samo pytales jak szybko pompuje spowrotem jak spadnie temp ponizej histerezy.Tego tez jeszcze nie pomierzyłem ale jest to kwestia kilku minut,-nie wiem czy 10 ale raczej nie. a histereze mam na 3 stopnie chyba,musze zerknac jak wroce z pracy

Opublikowano

Dzisiejsza próba spalania miału

 

Czas podawania 16s

Przerwa podawania 55s

Nadmuch 30%

 

Zdjęcia

post-34154-0-75081200-1351265959_thumb.jpg post-34154-0-23199800-1351265999_thumb.jpg

 

Jak widać sporo niedopalonego miału, chyba trochę mniej sie spawa miał, co jeszcze poprawiać aby było coś sensownego

Kociołek po ok 1 godzinie nie dobił do 60 stopni, tryb wszyskie pompki załączone CO. CWU. P.Podłogowa

 

Film spalania

http://www.youtube.com/watch?v=-ojgAH6WYds&feature=youtu.be

Opublikowano

Witam.

 

Piec Defro Duo Uni 25 kW

 

Po dojściu do temperatury zadanej ( u mnie 60 stopni ) piec wchodzi w stan podtrzymania.

 

Temp. podskakuje jeszcze do 64 stopni i powoli spada .

 

Gdy spadnie do 58 ( u mnie histereza ustawiona na 2 stopnie ) piec przechodzi w tryb praca .

 

U mnie wtedy temperatura cofa się jeszcze do 55 lub 54 stopni po czym zaczyna przez 15 - 20 min rosnąć do zadanej .

 

Czy u was tez tak temperatura cofa się po przejściu pieca w stan pracy ?

Opublikowano

Ile czas stoi w tym podtrzymaniu.

 

Normalne ze temp. spada ale jakoś u ciebie to jeszcze względnie ja kiedyś to obserwowałem to u mnie potrafiło spać z 55 na 46,

 

gdzieś czytałem ze to dzieje sie dlatego że włącza sie wentylator i ochładza piec tylko nie bardzo wiem jak to dokładnie wytłumaczyć

Opublikowano

W podtrzymaniu trzyma w zależności jaka temp na zewnątrz jest .

 

Jak było cieplej dwa dni temu ok. +12 stopni w dzień to potrzafił nawet 1 godz. 20 min trzymać

 

Dzisiaj były w ciągu dnia tylko + 3 stopnie to juz trzyma ok. 30 - 40 min

 

Prace podtrzymania mam tak ustawioną : praca podajnika 25 s. co 18 min , wentylator 40% co 6 min przez 30 s.

 

Żeby nie siedzieć w kotłowni z długo to ustawiłem sobie kamerę w telefonie przed wyświetlaczem na piecu .

 

Później oglądam film z czasomierzem i pieknie można wszystko wyliczyć po korekcie zmian :-)

 

Tryb praca mam taki : podawanie 15 s. co 80 s. , wentylator na 40 % .

 

Eko groszek Pieklorz z kopani Bobrek kupiony był suchy na początku sierpnia .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.