kiminero Opublikowano 12 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam. Spotkałem się z montażem wodomierzy jak niżej. Jeśli ktoś opisze mi zasadę na jakiej następuje odcięcie wody będę wdzięczny. Gdybym rozebrał ten układ, pewnie sam bym to rozgryzł ale wolę zapytać. Prosze traktować ten temat jako ciekawostkę (dla mnie napewno). Może będę mądrzejszy. Dzięki Cytuj
JarekLub Opublikowano 12 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jeśli nie ma tam jeszcze jednej rurki która nie jest widoczna na zdjęciu - dla mnie również stanowi to zagadkę :huh: I bez odcięcia jakimś zaworem głównym nie wymienisz licznika. Ekstra temat :huh: Cytuj
kiminero Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Nie ma żadnej innej rurki. Liczniki jak najbardziej można zdemontować po zakręceniu tego zaworu z prawej z białym pokrętłem. Przepływ wody przez wodomierz "w dół". Napływa przez wężyk do wodomierza. Zawory poniżej (kulowe) to już moja robota, ale nie ma to nic do faktu, że ten układ jest w pełni funkcjonalny. Byćmoże (a raczej napewno) poruszam jakieś prozaiczny temat dla kolegów co pracują w wodociągach, ale dla mnie narazie to zagadka. Cytuj
KrZySzToF25 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Witam :huh::o Wydaje mi sie,iz trujnik jest dwudrozny górna polowa wedruje przez licznik za pomoca zaworu mozna regulowac przeplywwosc i dolna czescia idzie dalej (do bateri itd.) tak wiec w momecie zamkniecia zaworu (z biala raczką) powinno spowodowac to zamkniecie doplywu wody. Pozdrawiam i czekam na sprostowanie jesli sie myle :huh: Cytuj
KrZySzToF25 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 13 Stycznia 2011 jak i rowniez ktos mogl sie pomylic sadze ze licznik powinien byc na malym trójniku skierowany w dół :huh: Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Przyłącze wodomierza powstało w latach 80 aby ułatwić założenie wodomierza w poszczególnych mieszkaniach bez rozkuwania płytek np w łazienkach , wykorzystuje się do tego stary zawór z którego wykręca się głowice i zamiast niej wkręca się do starego gniazda zaworu takie właśnie obejście w środku jest druga rurka którą woda płynie do wodomierza i z wodomierza opływa tą rurkę i wraca do gniazda zaworu . to na zdjęciu które zamieściłeś to podróba opatentowanego wzoru użytkowego . Document__2_.pdf Cytuj
kiminero Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Dzięki za wyjaśnienia. Zawsze lepiej wiedzieć, niż się tylko domyślać :huh: Generalnie temat zamknięty. Pozdrawiam tych, którzy wiedzą więcej i solidaryzuję się z tymi, co pytają :huh: Cytuj
grzeg Opublikowano 13 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 13 Stycznia 2011 a odpowiedni, lub raczej nieodpowiedni montaż tego ustrojstwa,skutkowało niższymi rachunkami za wodę.. :huh: Cytuj
krool2 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 13 Stycznia 2011 a montowany tylko na zaworach siodełkowych Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Stycznia 2011 #10 Opublikowano 13 Stycznia 2011 a odpowiedni, lub raczej nieodpowiedni montaż tego ustrojstwa,skutkowało niższymi rachunkami za wodę.. :huh: Witam , jeśli ktoś kto plombował to obejście i nie sprawdził czy przy zamkniętym zaworze przed wodomierzem z kranu leci woda to rzeczywiście rachunek był niższy ale jak sprawdził to raczej nie ma szans na przekłamanie .pozdr Cytuj
grzeg Opublikowano 14 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 14 Stycznia 2011 zgadza sie ,tylko że rurki przepływowej(tej w środku)nikt nie plombuje.no ale to jest forum o ogrzewaniu a nie o wody jumaniu :huh: Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Stycznia 2011 #12 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam , z tyłu jest korek z przewierconym otworkiem na plombę więc się plombuje dostęp do tej rurki ,z przodu jest nakrętka kontrująca lub przedłużka też mają otworek na plombę co zapobiega wykręcaniu całego obejścia no i nakrętki co się przykręca wodomierz też mają otworki więc 4 plomby ,więc ? .pozdrawiam Cytuj
grzeg Opublikowano 15 Stycznia 2011 #13 Opublikowano 15 Stycznia 2011 no więc muszę przyznać ci rację.te stare przyłącza nie miały tylu dziurek.wszystko zależało od plombującego jak zaplótł drut.pozdrawiam również.. Cytuj
automatyk Opublikowano 15 Stycznia 2011 #14 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam.Spotkałem się z montażem wodomierzy jak niżej. Jeśli ktoś opisze mi zasadę na jakiej następuje odcięcie wody będę wdzięczny. Gdybym rozebrał ten układ, pewnie sam bym to rozgryzł ale wolę zapytać. Prosze traktować ten temat jako ciekawostkę (dla mnie napewno). Może będę mądrzejszy. Dzięki proste jak budowa cepa tylko że ten patent da się tylko zrobić na zaworze grzybkowym w przejsciówce od wodomierza jest w srodku dodatkowa ryrka zuszczelką i przy dokreceniu dokładnie pasyje w gniazdo zaworu grzybkowego i działa teraz są nawet systemowe takie seryjnie produkowane zestawy i nic nie trzeba kombinowac Cytuj
grzeg Opublikowano 15 Stycznia 2011 #15 Opublikowano 15 Stycznia 2011 no właśnie chodzi o to aby ta rurka nie pasowala,wówczas częśc wody płynie przez wodomierz a częśc bezpośednio do kranu.o jakich systemowych zestawach mówisz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi