Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z montażem miarkownika w moim kotle.

Miarkownik chciałem zamontować w miejsce termometru. Problem jest tego typu ze termometr na 1/2" a miarkownik 3/4". Zrobiłem coś takiego:

dscf74091.th.jpg

Zastosowanie takiego rozwiązania sprawiło ze woda nie nagrzewa się przy samym miarkowniku co za tym idzie nie spełnia on swojej funkcji.

Nie mam możliwość montażu miarkownika a samym kotle, dlatego pytam w jaki sposób to rozwiązać.

Opublikowano
Witam

Mam problem z montażem miarkownika w moim kotle.

Po co to zrobiłeś takie długie?

Niepotrzebna 1 mufka+nypel. Nie dało się bez tego?

Jak już skrócisz maksymalnie, to owiń to izolacją. Wtedy powinno być lepiej.

Opublikowano

nie da się zrobić krótszego ponieważ ta cześć miarkownika której nie widać ma średnicę nieco większą niż 1/2"

jedynym wyjście będzie kupno nowego miarkownika

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dokladnie jak pisze mazio, ale moze starczy lekko wykrecic miarkownik, az woda pocieknie. Z racji ze jest to dlugie, pokombinuj jak wygnac stamtad powietrze. Jak nie pomoze, to kup 1/2cala, a ten sprzedaj.

Opublikowano

Miarkownik powinien być zanurzony w kotle, tak będzie przekłamywał. A więc niniejsza średnica miarkownika.

Tu

http://domer.bazarek.pl/opis/1378655/miarkownik-ciagu-komin-12-cal---nowe-gwarancja.html

http://cokupic.pl/produkt/ESBE-Miarkowniki-ciagu-ATA-102-40-90-st-C-GZ-12-500

Właśnie tak przyglądałem się temu miarkownikowi z domeru i wygląda on tak jakby do miarkownika na 3/4 dodać tuleję redukcyjną zadzwoniłem do domeru okazało się że miarkownik Regulus rt 1/2 to regulus rt 3/4 + tuleja redukcyjna. U mnie problem jest taki, że chcę go wkręcić w miejsce zaworu bezpieczeństwa, także zamiast na tej tulei wolę wkręcić go w trójnik i z boku wyprowadzić zawór bezpieczeństwa. Ale cenowo też nie bardzo opłaca się 1/2.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat bo mam zamiar założyć miarkownik i wyjścię też 1/2" - czy jak założę nypel redukcyjny 1/2 na 3/4 i trójnik to część ta która jest wkręcana wejdzie na długość? i czy ta końcówka mosiężna zmieści się do nypla 3/4 do środka? Nie mogę znaleźć długości od początku gwintu do końca tej części mosiężnej "pomiarowej" no i średnicy...

Mam zamiar skręcić nypel/trójnik- miarkownik i odpowietrznik automatyczny...

Opublikowano

Spróbuj w sklepie poskręcać na sucho. Są też miarkowniki z gotowymi redukcjami.