Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy sezon z własnym ogrzewaniem (po przeprowadzce z bloku). Mam piec na Eko-groszek z podajnikiem i retortą.

piec jest podłączony w układzie otwartym, grzejniki w zamknietym a obwody są połączone poprzez wymiennik ciepła.

Dodatkowo jest sterowanik pokojowy podłączony.

Mój problem polega na tym, że gdy temp w domu osiągnie ustawioną na sterowniku temperaturę sterownik pieca wyłącza pompy co, wentylator i podajnik groszku. Od tego momentu temperatura wody co w piecu (w ciagu godziny) wzrasta ok. 20 stopni (co czasami uruchamia alam ogranicznika temp w kotle). Czy to jest normalne zjawisko taki wzrost o 20stopni? Normalnie to trzeba mocno palić aby podgrzać wode w piecu o tyle stopni a tu przy lekko tlącym się weglu taki efekt?

Jak mozna temu zaradzić?

Opublikowano

To o czym piszesz to normalne zjawisko, u mnie jest tak że jeżeli temp. przekroczy 70st to pompa włącza się na chwile żeby schłodzić kocioł. Możesz jeszcze sprawdzić czy klapka przy wentylatorze się domyka.

Opublikowano
Czy to jest normalne zjawisko taki wzrost o 20stopni? ?

Jak mozna temu zaradzić?

tak to normalne

zaradzic mozna , zastosuj mieszacz na grzejniki , zmien sposób sterowania temp w mieszkaniu

zmniejsz wydajnosc pomp

Opublikowano

klapka przy wentylatorze jest ustawiana ręcznie i jest lekko uchylona

jeżeli to jest normalne zjawisko to przy, zalecanej przez producenta pieca, temperaturze wody powyżej 65 stopni - temperatura w okresie bezczynnosci kotła wzrasta do ok 85 i wlacza sie denerwujacy alarm B)

przy jakiej temperaturze normalnie powinien wlaczac sie alarm ogranicznika temp ?

Opublikowano

Witaj,

Powodów może być kilka, z tym co się spotkałem to

1. Nieodpowiedni węgiel, tworzy masę żaru, który utrzymuje zbyt dużą temp. w trybie podtrzymania (Bogdanka)

2. Zbyt duże porcje podawanego paliwa i efekt j/w

3. Klapka wentylatora nie zamyka się po wyłączeniu wentylatora (błąd), dostaje się powietrze i.....j/w

Może być inna nieszczelność. A może nie masz klapki przy wentylatorze (nie myl z przysłoną).

4. Duży wiatr i porusza klapką która przepuszcza niekontrolowane powietrze (zawsze jak jest silniejszy wiatr zamykam okno w kotłowni).

Pozdrawiam

jw

Opublikowano

U mnie również włącza się alarm przy 85*C

Kocioł pracuje ze stałą 66*C, standardowo dobija do 68-69, przy silniejszych wiatrach nieznacznie przekracza 70.

Opublikowano
Witaj,

Powodów może być kilka, z tym co się spotkałem to

1. Nieodpowiedni węgiel, tworzy masę żaru, który utrzymuje zbyt dużą temp. w trybie podtrzymania (Bogdanka)

2. Zbyt duże porcje podawanego paliwa i efekt j/w

3. Klapka wentylatora nie zamyka się po wyłączeniu wentylatora (błąd), dostaje się powietrze i.....j/w

Może być inna nieszczelność. A może nie masz klapki przy wentylatorze (nie myl z przysłoną).

4. Duży wiatr i porusza klapką która przepuszcza niekontrolowane powietrze (zawsze jak jest silniejszy wiatr zamykam okno w kotłowni).

Pozdrawiam

jw

czytając pkt.3 to faktycznie miałem na mysli przesłone wentylatora. Gdzie i jak sprawdzić klapkę wentylatora ?

Opublikowano

Zazwyczaj pomiędzy wentylatorem, a.... u mnie to element podajnika, ale nie wiem jak jest u Ciebie. Po zdjęciu wentylatora widać wspomniana klapkę.