Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam kocioł Żywiec KDO-ECONOMIC 30kW od paru lat, lecz problem pojawił się niedawno.

Otóż, kocioł nie nagrzewa się do zadanej temperatury.

Temp zad. 65

Temp kotła 45

I tak przez cały czas, mogę zadać temperaturę 80, lecz kocioł nie nagrzeje się więcej niż 45-50 stopni.

Zmieniałem ustawienia podawania/nadmuchu lecz i to nic nie dało.

moje ustawienia:

czas poda - 17sec

przerwa poda - 67 sec

temperatura zal. pompy - 36

histereza kotla - 3

histereza CWU - 9

praca w podtrzymaniu - 10 sec

przerwa w podtrzymaniu - 7 min

Nie wiem gdzie leży problem, zmieniłem też rodzaj paliwa i to nic nie dało.

Dodam, że paliwo w palenisku pali się idealnie.

Proszę o pomoc!

Opublikowano

Witam!

A jak masz ustawiony w tej chwili nadmuch?

Jeżeli wysoko, to zmniejsz go w pobliże dolnej granicy.

Temp. załączenia pompy też bym podniósł do 50 st. przy 65 stopniach zadanych na kotle.

Jaką powierzchnię ogrzewasz? Zamontowany masz zawór 4 drożny?

Jeżeli będziesz zmieniał ustawienia to rób to pojedynczo i obserwuj efekt.

Przy jednoczesnej zmianie kilku parametrów nie ustalisz co miało wpływ na inną pracę kotła. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie B)

Nadmuch ustawiony jest na 30% (10-100%), blaszka od nadmuchu przesunięta w dolną granice (choć próbowałem eksperymentować z przestawieniem jej - mierny efekt)

Zawór 4 drożny, powierzchnia 270m kwadratowych.

Zmiana temperatury załączania pompy to kiepski pomysł z uwagi na to, że za nic nie chce dojść do 50 stopni(nawet przy zadanej temperaturze +70)

Od kilku dni nie chciał nagrzewać się na więcej niż na 40 stopni a teraz jest 45 przy zadanej 65(co prawdę mówiąc mnie ucieszyło) :(

Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie B)

Nadmuch ustawiony jest na 30% (10-100%), blaszka od nadmuchu przesunięta w dolną granice (choć próbowałem eksperymentować z przestawieniem jej - mierny efekt)

Zawór 4 drożny, powierzchnia 270m kwadratowych.

Zmiana temperatury załączania pompy to kiepski pomysł z uwagi na to, że za nic nie chce dojść do 50 stopni(nawet przy zadanej temperaturze +70)

Od kilku dni nie chciał nagrzewać się na więcej niż na 40 stopni a teraz jest 45 przy zadanej 65(co prawdę mówiąc mnie ucieszyło) :(

A jak masz ustawiony zawór 4 dr.? Ręcznie go ustawiasz, czy masz siłownik?

• 2 miesiące temu...