Cocaine Opublikowano 5 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam, posiadam kocioł Żywiec KDO-ECONOMIC 30kW od paru lat, lecz problem pojawił się niedawno. Otóż, kocioł nie nagrzewa się do zadanej temperatury. Temp zad. 65 Temp kotła 45 I tak przez cały czas, mogę zadać temperaturę 80, lecz kocioł nie nagrzeje się więcej niż 45-50 stopni. Zmieniałem ustawienia podawania/nadmuchu lecz i to nic nie dało. moje ustawienia: czas poda - 17sec przerwa poda - 67 sec temperatura zal. pompy - 36 histereza kotla - 3 histereza CWU - 9 praca w podtrzymaniu - 10 sec przerwa w podtrzymaniu - 7 min Nie wiem gdzie leży problem, zmieniłem też rodzaj paliwa i to nic nie dało. Dodam, że paliwo w palenisku pali się idealnie. Proszę o pomoc! Cytuj
groszek Opublikowano 5 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam! A jak masz ustawiony w tej chwili nadmuch? Jeżeli wysoko, to zmniejsz go w pobliże dolnej granicy. Temp. załączenia pompy też bym podniósł do 50 st. przy 65 stopniach zadanych na kotle. Jaką powierzchnię ogrzewasz? Zamontowany masz zawór 4 drożny? Jeżeli będziesz zmieniał ustawienia to rób to pojedynczo i obserwuj efekt. Przy jednoczesnej zmianie kilku parametrów nie ustalisz co miało wpływ na inną pracę kotła. Pozdrawiam. Cytuj
Cocaine Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki za zainteresowanie B) Nadmuch ustawiony jest na 30% (10-100%), blaszka od nadmuchu przesunięta w dolną granice (choć próbowałem eksperymentować z przestawieniem jej - mierny efekt) Zawór 4 drożny, powierzchnia 270m kwadratowych. Zmiana temperatury załączania pompy to kiepski pomysł z uwagi na to, że za nic nie chce dojść do 50 stopni(nawet przy zadanej temperaturze +70) Od kilku dni nie chciał nagrzewać się na więcej niż na 40 stopni a teraz jest 45 przy zadanej 65(co prawdę mówiąc mnie ucieszyło) :( Cytuj
groszek Opublikowano 6 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki za zainteresowanie B) Nadmuch ustawiony jest na 30% (10-100%), blaszka od nadmuchu przesunięta w dolną granice (choć próbowałem eksperymentować z przestawieniem jej - mierny efekt) Zawór 4 drożny, powierzchnia 270m kwadratowych. Zmiana temperatury załączania pompy to kiepski pomysł z uwagi na to, że za nic nie chce dojść do 50 stopni(nawet przy zadanej temperaturze +70) Od kilku dni nie chciał nagrzewać się na więcej niż na 40 stopni a teraz jest 45 przy zadanej 65(co prawdę mówiąc mnie ucieszyło) :( A jak masz ustawiony zawór 4 dr.? Ręcznie go ustawiasz, czy masz siłownik? Cytuj
robertino Opublikowano 6 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Sprawdż czujnik temperatury kotła. Cytuj
danik Opublikowano 8 Lutego 2011 #6 Opublikowano 8 Lutego 2011 A jak masz ustawiony zawór 4 dr.? Ręcznie go ustawiasz, czy masz siłownik? Sprubuj wyregulowac zawor 4 drozny podniesc mu troche temp powrotną Cytuj
ZbigniewW Opublikowano 8 Lutego 2011 #7 Opublikowano 8 Lutego 2011 moze opal zmieniles ? nowy duzo gorszy pewnie jest. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi