Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. to mój pierwszy post na forum. Do tej pory tylko czytałem ,czytałem. Może przynudzę ,ale chciałbym się upewnić, czy może być tak umiejscowiona rurka 1 do naczynia wzbiorczego.

Wyczytałem w którymś poście, że naczynie nie może być podłączone za zaworem różnicowym ,a jeżeli tak to dlaczego? I jeszcze jedno -czy w miejscu oznaczonym strzałką można podpiąć jakiś zawór upustowy ,który by otworzył się w przypadku zamarznięcia naczynka. Jeżeli tak ,to jaki miałby to być zawór-na jakie ciśnienie? Z góry wielkie dzięki.

post-21297-1290111698_thumb.jpg

Opublikowano

Witam!

Widzę, że jesteś na etapie robienia instalacji, więc nie zastanawiaj się czy rura do naczynia wzb. może być z zaworem różnicowym, tylko poprowadź ją bezpośrednio bez żadnych zaworów. Musi ona mieć odpowiednią średnicę około 1,5 cala. Robi się tak dla własnego bezpieczeństwa, bo jak z różnych przyczyn zawór r. się zablokuje rozpirzy ci kocioł i pół domu.

Są zwolennicy układów zamkniętych i oni stosują zawory bezpieczeństwa, zapobiegające nadmiernemu wzrostowi ciśnienia w układzie, ale ja mam układ otwarty i nie poradzę ci jakie zawory zastosować. Jeżeli decydujesz się na naczynie wzb. to nie cuduj z zaworami bezp. tylko daj osobną rurę, a zbiornik dobrze zaizoluj i na pewno ci nie zamarznie. Pozdrawiam.

Opublikowano
Układ otwarty - naczynie wzbiorcze i zawór bezp. 1,5bara.

No generalnie coś koło tego.

Jednak dobór zaworu nie uzależniałbym od rodzaju układu lecz od rodzaju kotła.

To on zazwyczaj jest najsłabszym ogniwem.

I tu wybór jest prosty - często napisany na tabliczce znamionowej kotła (w dokumentacji, u producenta).

Mianowicie - max. ciśnienie robocze.

Zawór powinien mieć taką samą lub niewiele różniącą się wartość.

Mała dygresja do tego:

Oczywiście są zawory o różnych charakterystykach oraz instalacja (wysokość może mieć w skrajnych przypadkach znaczenie). Generalnie ma to znaczenie tylko wtedy gdy ciśnienie robocze w układzie (najlepiej mierzone u podstawy kotła) jest zbliżone do max. ciśnienia roboczego kotła.

Pozdrawiam.