Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

--Pytanie:

Gdzie wstawić zawór 3D,tak żeby uzyskać np. Na kotle i boilerze 60 Stopni,a na CO np. 45.

Przedstawiam schemat instalacji.

Kocioł z Olsztyna 9KW.Zainstalowany Unister,Pow. Ogrzewana 70 m2.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&id=6693

1.Kocioł

2.Zawory kulowe

3.Zawór różnicowy

4.Pompa CO

5.Zbiornik Wyrównawczy

6.Zasilenie na Grzejniki

7.Odejścia na Grzejniki

8.Zbiornik CWU

9.Powrót

10.Filtr

Obecnie Instalacja zrobiona jest grawitacyjnie,będę jednak przenosił kotłownie w inne miejsce i wtedy będzie chodzić tylko na pompie.

Moje Pytanie - Jak wstawić zawór 3D,czy należałoby zainstalować odpowietrzniki automatyczne w Tej Instalacji.Założenie jest takie,że ma być Jedna Pompa.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

post-12171-1289842969_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ,a gdyby wpiąć zawór na zasilaniu za odejściem na bojler czy działałby prawidłowo,a może lepiej 4d co o tym myślicie.jeszcze pytanie odnośnie odpowietrzników ,czy zakladając że będzie chodzić na pompie ,koniecznie trzeba je montować,nie odpowietrzy się przez naczynie?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego gdzie będzie naczynie wzbiorcze- jak bezpośrednio nad piecem to można dać i na zasilaniu ale gdyby zostało na starym miejscu ty lepiej na powrocie- nie blokujesz rury bezpieczeństwa. Zawór 4-D też można dać ale koniecznie należy pamiętać o bezpośrednim podłączeniu naczynia do pieca.

Opublikowano

Rurę zasilającą proponowałbym dać poziomo a odpowietrznik dać na końcu b przy tak małych średnicach pompa pchnie Ci powietrze na koniec tej rury i będzie chlupać. Rury w obiegu kotłowym i zawór 4-D lepiej daj takie jak wyjście z pieca( chodzi o fi ).

Opublikowano

Dzięki,kolego widzę że chyba tylko na ciebie mogę liczyć .Jeżeli chodzi o rurę zasilającą poziomo to obecnie mam zrobione wszystko ze spadkami i chodziło na grawitacji pompa jako wspomaganie ,nie chciałbym wszystkiego rozpruwać.Przeróbka instalacji polegałaby na przesunięciu kotłowni o 3 m dalej do garażu , a w miejscu starej kotlowni ma być dołozony grzejnik i ma powstać pokój.Zdecydowany jestem na ten zawór 4d, CO będzie chodzić na pompie,CWU chcialbym spróbować na grawitacji.

Nie bardzo kumam z tymi odpowietrznikami ,gdzie wstawić żeby wszystko dobrze śmigało,myślalem że w njwyższym punkcie instalacji jeden wystarczy,to samo z zaworami zwrotnymi ,gdzie wstawić ,czy ten klapowy będzie dobry do grawitacji? .Z Tym różnicowym przy CO to sobie chyba daruje,bo grawitacja i tak nie pójdzie.

Jeśli któryś z kolegów zechciałby poprawić mój schemat ,z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam.