otisex Opublikowano 27 Października 2010 #1 Opublikowano 27 Października 2010 Witam, Buduję dom o pow. użytkowej ok. 130 m2 no i chcę się zabrać za montaż instalacji co. Mam już piec na ekogroszek 19kW. W instalacji poza grzejnikami chcę założyć podłogówkę (ok. 35 m2) bojler z wężownicą. I teraz po rozmowach z różnymi fachowcami mam bardzo dużo opcji jak to połączyć tylko ja jako laik nie mam o tym pojęcia. Proszę o pomoc. Ile zainstalować pompek? Jak i czy w ogóle instalować zawór trójdrożny? Będę bardzo wdzięczny za jakiś schemacik ideowy. Cytuj
Kadafi Opublikowano 27 Października 2010 #2 Opublikowano 27 Października 2010 Czekasz na gotowca? Na forum znajdziesz wszystkie odpowiedzi na zadane pytania - trzeba tylko poświęcić trochę czasu i poszukać , namalować coś samemu na podstawie zgromadzonych informacji i wtedy prosić o radę/pomoc w udoskonaleniu "projektu". Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 28 Października 2010 #3 Opublikowano 28 Października 2010 zgadzam się z ''przedmówcą'' Cytuj
otisex Opublikowano 29 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 29 Października 2010 Macie rację Panowie, Pojechałem strasznie ogólnikowo. W załączeniu schemat jaki przedstawił mi mój hydraulik. Wydaje mi się że ten schemat jest do poprawki. Na moje bojler powinien być zasilony bezpośrednio z pieca. Poza tym nie wiem czy zawór trójdrożny spełniałby jakąkolwiek funkcje w takim zestawieniu. No i czy podłogówka z rozdzielaczem 3 obiegowym będzie dobrze wpięta. Czekam na rady i propozycję ulepszenia. schemat_c_o.bmp Cytuj
Mushasi Opublikowano 29 Października 2010 #5 Opublikowano 29 Października 2010 Zamiast ci tłumaczyć podam ci gotowca za moment Gotowe uproszczone schematy instalacji grzewczych Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 29 Października 2010 #6 Opublikowano 29 Października 2010 zawór 3d ma ''za zadanie '' w takim ustawieniu chronić kocioł przed zbyt zimną wodą z powrotu, co w układzie podłogówka + grzejniki jest jak najbardziej uzasadnione.na schemacie brak naczynia wzbiorczego, -lepiej zasilać bojler osobną pompą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi