Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 200-w - Poprawność Instalacji Lub Ew. Modernizacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Posiadam kocioł jednofunkcyjny Viessmann Vitodens 200-W z zasobnikiem 120 l, o mocy 6,5 – 26,0 kW + pompa cyrkulacyjna.

Przede mną drugi zimowy sezon grzewczy i jako-tako piec opanowałem i zrozumiałem. Mam jednak wątpliwości co do poprawności zainstalowanej instalacji oraz wyborze rozwiązania.

Piec jest usytuowany w domku szeregowym (środkowy segment). Niestety (i to jest chyba błąd na etapie instalacji) pracuje tylko na jednym obiegu (A1).

Parter oraz łazienki (góra i dół) to ogrzewanie podłogowe, natomiast górna kondygnacja to kaloryfery (łazienka - podłogówka). Tak jak wspomniałem wszystko pracuje na jednym obiegu i sterowane jest pogodówką.

Nie potrafię dopasować krzywą grzewczą odpowiedniej temperatury pomieszczeń. Podczas gdy na dole gdzie jest podłogówka temperatura jest odpowiednia, to na górze jest o 2-3 stopnie chłodniej. Znowu gdy na górze jest dobrze, to na dole za gorąco.

Moje pytanie brzmi, czy taki rodzaj instalacji ma jakikolwiek sens i czy nie został popełniony błąd na etapie instalacji? W tamtym okresie nie wczytywałem się za bardzo i w pełni ufałem instalatorowi...

Czy jest możliwe sterowanie czujnikiem temperatury wewnętrznej dla kaloryferów na jednym obiegu, czy konieczne jest instalowanie drugiego niezależnego obiegu?

Czy możliwe (i czy ma to sens) jest odłączenie pogodówki i zastąpienie jej sterowaniem wewnętrznym?

Czy moglibyście polecić instalatora, który mógłby spojrzeć na instalację i zaproponować jak najkorzystniejsze rozwiązanie (Wrocław i okolice)? Może to jest kwestia doboru krzywej grzewczej lub innych parametrów pieca?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

Schemat by się przydał! Jak zbudowana jest podłogówka (zdjęcie lub schemat coś by wyjaśniło).