Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Ze Sprzegłem Hydraulicznym Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o porady i wskazówki do mojej instalacji.

Mój instalator wykonał instalacje inną niż sugeruje schemat w instrukcji do kotła klimosza (miał być zawór 4 drogowy).

Proszę wszystkich znający temat czy taka instalacja jest poprawna i będzie dobrze pracować z tym piecem a szczególnie z regulatorem. Na pierwszy rzut oka jest o jedną pompę więcej niż układ z zaworem 4 -drogowym.

Czy kazać przerobić instalacje na zawór 4 d czy zostawić tak jak jest?

Dzięki za wszystkie informacje

instalacja_LING_DUO.pdf

Opublikowano

ktos kto to wykonał zna dobrze swoje rzemiosło i nie sugeruje sie moda na bajery (zawór 4-D)

instalacja grzewacza w układzie zamknietym a kociół w otwartym połaczone wymiennikiem ( to nie sprzegło )

to klasyczny układ i nic bym tu nie mieniał

a jak bedzie to pracowac z regulatorem ( jakim ?? )to sie przekonasz sam

a swoja droga to teraz sie zastanawiasz nad tym co juz jest wykonane

Opublikowano

Piec LING DUO z regulatorem RecalArt Economic 3000

Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale piszesz że to nie sprzegło tylko wymiennik. Zapewniam cię że to sprzęgło robione na zamówienie (rura z denkami) - pytałem się. Jak by to był wymiennik to bym nie prosił o pomoc bo takie rozwiązanie w instrukcji też było. chodzi o to czy nie przesada i po co tyle pomp?

Opublikowano

sprzegło czyli zadeklowana rura z czterema króccami

nie separuje układu otwartego od zamknietego jak masz namalowane , sa 2 zbiorniczki otwarty przy kotle i zamkniety na powrocie instalacji

wiec cos sie nie zgadza , albo schemat albo opis

Opublikowano

układ bedzie dział ale czy sprzegła tam jest konieczne ,mam watpliwosci

z wymiennikiem czyli układ zamkniety byłby lepszy z kilku powodów a róznica sam widzasz jak na schemacie prawie zadna ,

Opublikowano
Witam wszystkich i proszę o porady i wskazówki do mojej instalacji.

Mój instalator wykonał instalacje inną niż sugeruje schemat w instrukcji do kotła klimosza (miał być zawór 4 drogowy).

Proszę wszystkich znający temat czy taka instalacja jest poprawna i będzie dobrze pracować z tym piecem a szczególnie z regulatorem. Na pierwszy rzut oka jest o jedną pompę więcej niż układ z zaworem 4 -drogowym.

Czy kazać przerobić instalacje na zawór 4 d czy zostawić tak jak jest?

Dzięki za wszystkie informacje

Przesyłam poprawiony rysunek instalacji. Proszę o wskazówki czy to będzie działało czy jednak przerobić na coś innego. :)

Instalacja_LING_DUO.pdf

Opublikowano

Krótko można odpowiedzieć że prawdopodobnie będzie działać. Ale czy było potrzebne to już inna sprawa i aby to powiedzieć potrzeba więcej danych. Sprzęgło hydrauliczne stosuje się w układach o mocach dużych i średnich (nie podałeś niestety jaka jest moc kotła) lub gdy nowy kocioł (gazowy, olejowy) montowany jest do instalacji CO starego typu(duże przekroje rur) lub gdy zachodzi konieczność zrównoważenia przepływu w obiegu kotłowym z sumowanymi przepływami w obiegach grzewczych ( kilka pomp w kilku obiegach a przepływy w obiegach grzewczych są większe niż w obiegu kotłowym) co powinno wyjść w momencie projektowania instalacji. Na podstawie danych które podałeś nie można jednoznacznie powiedzieć że jest potrzebne lub zbędne. W domkach jednorodzinnych przeważnie nie ma konieczności stosowania sprzęgła (zgadzam się z opinią Marka) ale być może zostały wykonane obliczenia które wskazywały na konieczność jego zastosowania.

Opublikowano

Piec o mocy 25kW, dom jednorodzinny 180m2 z piwnicami - instalacja nowa robiona od początku (jeszcze nie odpalona). Nie wiem czy było robione obliczenia co do sprzęgła ale instalator się upiera że to dobre rozwiązanie co mnie zdziwiło i dlatego proszę o pomoc w rozstrzygnięciu tej kwesti. Dzięki za wszystkie uwagi.

Opublikowano

Instalację o mocy 25 kW ciężko nazwać dużą czy średnią. Jak nie masz projekty to i pewnie nikt nic nie liczył. Na odległość ciężko jest coś doradzić. Proponuję odpalić i obserwować jak to wszystko będzie działać. W czasie eksploatacji będzie łatwiej wyciągnąć wnioski, a na wykonaną robotę instalator przecież musi dać gwarancję.