CzarnyBrat Opublikowano 19 Października 2010 #1 Opublikowano 19 Października 2010 Witam wszystkich i proszę o porady i wskazówki do mojej instalacji. Mój instalator wykonał instalacje inną niż sugeruje schemat w instrukcji do kotła klimosza (miał być zawór 4 drogowy). Proszę wszystkich znający temat czy taka instalacja jest poprawna i będzie dobrze pracować z tym piecem a szczególnie z regulatorem. Na pierwszy rzut oka jest o jedną pompę więcej niż układ z zaworem 4 -drogowym. Czy kazać przerobić instalacje na zawór 4 d czy zostawić tak jak jest? Dzięki za wszystkie informacje instalacja_LING_DUO.pdf Cytuj
Marek Opublikowano 19 Października 2010 #2 Opublikowano 19 Października 2010 ktos kto to wykonał zna dobrze swoje rzemiosło i nie sugeruje sie moda na bajery (zawór 4-D) instalacja grzewacza w układzie zamknietym a kociół w otwartym połaczone wymiennikiem ( to nie sprzegło ) to klasyczny układ i nic bym tu nie mieniał a jak bedzie to pracowac z regulatorem ( jakim ?? )to sie przekonasz sam a swoja droga to teraz sie zastanawiasz nad tym co juz jest wykonane Cytuj
CzarnyBrat Opublikowano 19 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2010 Piec LING DUO z regulatorem RecalArt Economic 3000 Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale piszesz że to nie sprzegło tylko wymiennik. Zapewniam cię że to sprzęgło robione na zamówienie (rura z denkami) - pytałem się. Jak by to był wymiennik to bym nie prosił o pomoc bo takie rozwiązanie w instrukcji też było. chodzi o to czy nie przesada i po co tyle pomp? Cytuj
Marek Opublikowano 19 Października 2010 #4 Opublikowano 19 Października 2010 sprzegło czyli zadeklowana rura z czterema króccami nie separuje układu otwartego od zamknietego jak masz namalowane , sa 2 zbiorniczki otwarty przy kotle i zamkniety na powrocie instalacji wiec cos sie nie zgadza , albo schemat albo opis Cytuj
CzarnyBrat Opublikowano 19 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 19 Października 2010 Tak zgadza się naczynia nr 5 zamkniętego nie ma - kopiowałem układ i dlatego wkradł się błąd. Teraz układ powinien zgodny z istniejącym. Czy ten układ jest poprawny ? Cytuj
Marek Opublikowano 19 Października 2010 #6 Opublikowano 19 Października 2010 układ bedzie dział ale czy sprzegła tam jest konieczne ,mam watpliwosci z wymiennikiem czyli układ zamkniety byłby lepszy z kilku powodów a róznica sam widzasz jak na schemacie prawie zadna , Cytuj
CzarnyBrat Opublikowano 19 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 19 Października 2010 Witam wszystkich i proszę o porady i wskazówki do mojej instalacji. Mój instalator wykonał instalacje inną niż sugeruje schemat w instrukcji do kotła klimosza (miał być zawór 4 drogowy). Proszę wszystkich znający temat czy taka instalacja jest poprawna i będzie dobrze pracować z tym piecem a szczególnie z regulatorem. Na pierwszy rzut oka jest o jedną pompę więcej niż układ z zaworem 4 -drogowym. Czy kazać przerobić instalacje na zawór 4 d czy zostawić tak jak jest? Dzięki za wszystkie informacje Przesyłam poprawiony rysunek instalacji. Proszę o wskazówki czy to będzie działało czy jednak przerobić na coś innego. :) Instalacja_LING_DUO.pdf Cytuj
Gość mak Opublikowano 19 Października 2010 #8 Opublikowano 19 Października 2010 Krótko można odpowiedzieć że prawdopodobnie będzie działać. Ale czy było potrzebne to już inna sprawa i aby to powiedzieć potrzeba więcej danych. Sprzęgło hydrauliczne stosuje się w układach o mocach dużych i średnich (nie podałeś niestety jaka jest moc kotła) lub gdy nowy kocioł (gazowy, olejowy) montowany jest do instalacji CO starego typu(duże przekroje rur) lub gdy zachodzi konieczność zrównoważenia przepływu w obiegu kotłowym z sumowanymi przepływami w obiegach grzewczych ( kilka pomp w kilku obiegach a przepływy w obiegach grzewczych są większe niż w obiegu kotłowym) co powinno wyjść w momencie projektowania instalacji. Na podstawie danych które podałeś nie można jednoznacznie powiedzieć że jest potrzebne lub zbędne. W domkach jednorodzinnych przeważnie nie ma konieczności stosowania sprzęgła (zgadzam się z opinią Marka) ale być może zostały wykonane obliczenia które wskazywały na konieczność jego zastosowania. Cytuj
CzarnyBrat Opublikowano 20 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 20 Października 2010 Piec o mocy 25kW, dom jednorodzinny 180m2 z piwnicami - instalacja nowa robiona od początku (jeszcze nie odpalona). Nie wiem czy było robione obliczenia co do sprzęgła ale instalator się upiera że to dobre rozwiązanie co mnie zdziwiło i dlatego proszę o pomoc w rozstrzygnięciu tej kwesti. Dzięki za wszystkie uwagi. Cytuj
Gość mak Opublikowano 20 Października 2010 #10 Opublikowano 20 Października 2010 Instalację o mocy 25 kW ciężko nazwać dużą czy średnią. Jak nie masz projekty to i pewnie nikt nic nie liczył. Na odległość ciężko jest coś doradzić. Proponuję odpalić i obserwować jak to wszystko będzie działać. W czasie eksploatacji będzie łatwiej wyciągnąć wnioski, a na wykonaną robotę instalator przecież musi dać gwarancję. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2010 #11 Opublikowano 21 Października 2010 Przy zastosowaniu sprzęgła mamy spokój z obiegiem ochrony kotła. Jednak układ ten wymaga regulacji przepływu. Tego tupu układ stosuje się rzadko i raczej przy dużych mocach i rozległych instalacjach. 25kW do mała moc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi