eciol Opublikowano 4 Października 2010 #1 Opublikowano 4 Października 2010 Witam! tej jesieni padł mi stary kocioł na paliwo stałe, zakupiłem nowy Defro Optima Komfort Plus 25 kw. Niestety nie zmieści się on do skrytki pod schodami w jakiej był umieszczony stary piec. Wpadłem na pomysł, żeby nowy piec umieścić w pomieszczeniu gosp. przylegającym do domu. Problem polega na tym, że żeby nowa instalacja mogla połączyć się ze starą musiałaby iść przy podłodze w poziomie ok 15m, później pod ukosem do góry (ok 2m), a na koniec pionowo do góry. I tutaj moje pytania: 1. Czy pompka grundfos ups 25-60 180 da radę przepchać wodę po tylu zawijasach 2. Jaka w takiej sytuacji powinna być średnica rur? 3. Jak jeszcze inaczej można by rozwiązac ten problem? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 5 Października 2010 #2 Opublikowano 5 Października 2010 Możesz to zrobić bez żadnych problemów. Pompa wystarczy i jeszcze będzie miała zapas. zadbaj tylko o to aby dobrze się układ odpowietrzał. Cytuj
eciol Opublikowano 5 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2010 A co z rurmi, którymi wrca woda z grzejników? Czy mogą one iść kawałek podłogą, a później przedłużyć je i poprowadzić np. pod sufitem? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Października 2010 #4 Opublikowano 6 Października 2010 Oczywiście. Należy tylko dbać o ich właściwe odpowietrzenie. Przy wymuszonych układach (pompowych) nie ma większych przeciwwskazań do takiego prowadzenia instalacji. Jedynymi są: duża ilość kształtek i wzrastające opory przepływu ale przy tak małych instalacjach nie wpływają one w sposób znaczący na warunki pracy. Cytuj
eciol Opublikowano 6 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2010 Dziś był u mnie człowiek, który najprawdopodobniej będzie to wykonywał. Powiedział, że takie rozwiązanie jest możliwe, ale stanowczo nam go odradza. Powiedział, że podczas braku prądu. temperatura w kotle gwałtownie wzrośnie i po 10 minutach woda zacznie się gotować, drugim jego argumntem było stwierdzenie, że przy takiej konfiguracji w jednych grzejnikach będziemy mieć 60 st, a na drugich np 40 st. Na sam koniec powiedział, że w ów czas zamiast spalić 6 ton wegla, spalimy 8. Na ile te argumenty są uzasadnione? Cytuj
ramzeus Opublikowano 7 Października 2010 #6 Opublikowano 7 Października 2010 Ciekawy ten instalator. Jeżeli zawory na grzejnikach odpowiednio wyregulujesz to nie ma takiej opcji aby była różna temp. na poszczególnych grzejnikach. Spalić 2 tony więcej, dlaczego? Wyjaśnił Ci to jakoś. Miał natomiast racje co do szybkiego wzrostu temperatury. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Października 2010 #7 Opublikowano 8 Października 2010 Zmień instalatora. Jak odpowiednio wyreguluje instalację (przepływy) przez grzejnik to wszystko będzie ok. Cytuj
eciol Opublikowano 11 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 11 Października 2010 Sam już nie wiem, już drugi tydzień męczę się z zimnem w domu. Mam jeszcze jedno miejsce gdzie mógłbym wsadzić ten piec, ale najbardziej pasowałoby mi wsadzić go do tego pomieszczenia gosp. Podałem wam bardzo uproszczony schemat montażu i nie wiem czy czasem nie jest tak, że instalatorzy, którzy przychodzą widzą coś, czego ja wam nie przekazałem, a co jest istotne... Cytuj
Kadafi Opublikowano 11 Października 2010 #9 Opublikowano 11 Października 2010 To zrób foty i wrzuć na forum - może wtedy będzie bardziej klarowna sytuacja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi