Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nowo budowanym domu z powodu gwarancji na pokrycie dachowe nie mogę zamontować solarów na dachu.

Montuję je na ścianie południowej 2 kolektory i na ścianie wschodniej 1 - ok.1 m nad gruntem.

Jaka powinna być kolejność przepływu aby uzyskać największą sprawność ogrzewania.

Do zasobnika buforu mam tyle co przez ścianę - 2 - 5 m, pomiędzy kolektorami południowymi i wschodnim - ok 4m ( połączenie mogę wykonać wewnątrz budynku, na skróty)

Kolektory będą lekko odchylone od pionu - ok 10 stopni.

Zasobnik 700l, solary Hewalex KS2000SP 3 x, Podwójna Grupa Pompowa Solarna TACOSOL ZR. Jestem na etapie kupowania sterownika ew jaki jest najlepszy.

Nie chciałem kupować całego zestawu, gdyż zbiornik kupiłem wraz z piecem.

Opublikowano

Zrób 2 obwody z 2 pompami: 1 na wschód a drugi na południe. Przepływy pasowałoby równoważyc regulatorami przepływu. Do tego sterownik, który takie cos umie obsłuzyc (np. IBSOL). Solary radzę jeszcze trochę od pionu odchylić (tak na 30 stopni chociaż - są do tego uchwyty) - w przeciwnym razie nie wykorzystasz ich pełnej mocy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Myślałem o połączeniu wszystkich kolektorów w szereg. Rano grzeje wschodni a później do 16-17 dwa pozostałe bez rozdziału na dwa obwody

Tylko nie wiem czy ten najprostszy układ będzie poprawnie działał?

Ewentualnie myślałem o 2 zaworach sterowanych elektrycznie

1 na kolektor wschodni np od.5 - 10 rano a 2-gi od 10 do końca dnia. Przy blokadzie stykami przekaźnika nie pracują oba na raz,

Pozostała jeszcze kwestia sterowania tym przekaźnikiem może czasowo ?

Opublikowano

W szereg nie łącz, bo to co zagrzeje wschód to południe trochę wychłodzi i na odwrót - niepotrzebna strata energii.

Z tymi zaworami to by działało spoko i ustawienie czasowe jak najbardziej zadziała. Ale tak się tego nie robi, bo się po prostu nie opłaca. Zawory z siłownikiem są droższe niż dodatkowa pompa.

Ja bym dał jak Pan Bóg przykazał - 2 pompy, zawory zwrotne i tyle. O sterownik się nie martw - każdy szanujący się MUSI obsługiwać 2 obwody bez łaski i wcale nie musi być drogi. Jak nie ma tej funkcji, to nie kupuj badziewia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy tylko samą pompę, może drugą grupę pompowa połączoną przez zawory zwrotne z istniejącą.

Łatwiej ustawić przepływy tylko dodatkowy czujnik na drugą grupę solarów i odpowiedni sterownik aby pracowała cieplejsza grupa.

Mogę trochę poeksperymentować- instalacja jest na zewnętrznych ścianach kotłowni.