Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może ktoś z was podpowie mi jaki rodzaj pieca będzie dla mnie najlepszy.

Posiadam dom o powierzchni 100 mkw, ocieplony. Do tej pory paliłem paliwem mieszanym, głównie drewnem z różnych źródeł, tylko podczas dużych mrozów dosypywałem węgla. Koszt ogrzania domu przez zimę był niewielki, wiązało się to jednak z częstym przykładaniem.

Teraz muszę zmienić piec, chciałbym nadal palić podobnym paliwem, ale sytuacja rodzinna się zmieniła, i nie będzie komu odwiedzać kotłowni przynajmniej przez te 8 godz. jak jestem w pracy.

Dlatego myślę o retorcie, a najlepiej 2 komorowej, żeby można było spalać drewno przy mniejszych mrozach, przy większych i w godzinach pracy włączać na ekogroszek.

Interesuje mnie czy w piecach z zasobnikiem tradycyjnie spalanie na ruszcie jest równie efektywne jak w normalnych piecach rusztowych, czy np. ta druga komora nie jest tylko dodatkiem tak na wszelki wypadek, i spalanie tam jest tylko marnowaniem opału.

Może jednak lepszym rozwiązaniem jest zwykły piec np. z nadmuchem.

Napiszcie proszę co sądzicie o takim rozwiązaniu.

Przy okazji, może ktoś podzieli się opinią na temat pieców firmy ***.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano
Dlatego myślę o retorcie, a najlepiej 2 komorowej, żeby można było spalać drewno przy mniejszych mrozach, przy większych i w godzinach pracy włączać na ekogroszek.

Interesuje mnie czy w piecach z zasobnikiem tradycyjnie spalanie na ruszcie jest równie efektywne jak w normalnych piecach rusztowych, czy np. ta druga komora nie jest tylko dodatkiem tak na wszelki wypadek, i spalanie tam jest tylko marnowaniem opału.

Tak jak piszesz, za pomoca tego dodatkowego rusztu, to co najwyzej podgrzejesz wode. Pojemnosc jego jest mala i musialbys co 1h podkladac

Może jednak lepszym rozwiązaniem jest zwykły piec np. z nadmuchem.

Napiszcie proszę co sądzicie o takim rozwiązaniu.

Rozwiazanie najgorsze z mozliwych, chodzi o ta dmuchwe o ktorej wspominasz