Noraml Opublikowano 1 Września 2010 #1 Opublikowano 1 Września 2010 Jak dobrać zwawór 4drogowy? Piec 22KW wyjście na rórce zasilającej 28fi Jaki zawór DN25? DN32? może inny? Jak to się dobiera/oblicza? ps. szukałem na forum i nic nie znalazłem. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 1 Września 2010 #3 Opublikowano 1 Września 2010 z instrukcji lazara obieg kotłowy, moc 14-25kW, min średnica przewodów 35mm, zawór mieszający DN 32 Cytuj
Noraml Opublikowano 1 Września 2010 Autor #4 Opublikowano 1 Września 2010 ee.. i dalej mam dylemat :rolleyes: który zakupić Cytuj
Vlad24 Opublikowano 1 Września 2010 #5 Opublikowano 1 Września 2010 nie ma tu dylematu, robisz tak by było dobrze i nie ryzykujesz "cudów" podczas dalszej eksploatacji. maksymalna odległość zaworu mieszającego od króćca wody grzewczej ? 50 cm; ? zawór mieszający zainstalowany powyżej wysokości króćca wody grzewczej; ? maksymalnie jedno kolano pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody grzewczej; ? maksymalnie dwa kolana pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody powrotnej. zawór 32 o 5zł netto droższy od zaworu 25 Cytuj
Noraml Opublikowano 1 Września 2010 Autor #6 Opublikowano 1 Września 2010 Dziękuję za rozjaśnienie tematu i merytoryczną odpowiedź, czyli zostaje DN32. :rolleyes: Cytuj
Kadafi Opublikowano 2 Września 2010 #7 Opublikowano 2 Września 2010 -maksymalna odległość zaworu mieszającego od króćca wody grzewczej – 50 cm; -zawór mieszający zainstalowany powyżej wysokości króćca wody grzewczej; -maksymalnie jedno kolano pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody grzewczej; -maksymalnie dwa kolana pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody powrotnej. A dlaczego? Czym to jest spowodowane? Chodzi mi o te warunki montażu zaworu. Czy trzeba spełnić te warunki jak przed zaworem bedzie pompa kotłowa a za zaworem pompa CO. Tak jak jest np. na schemacie nr 3 sterownika UNICONTROL MIX07. Oczywiście nie zależy mi na grawitacji - nie jest w ogóle brana pod uwagę. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 2 Września 2010 #8 Opublikowano 2 Września 2010 dla grawitacji, grawitacją, nie trzeba, możesz to postawić nawet na 1/2 cala. Cytuj
Kadafi Opublikowano 2 Września 2010 #9 Opublikowano 2 Września 2010 1/2 cala to oczywiście przesada. Planuje 1" + pompowo czyli problemów nie będzie. Cytuj
vernal Opublikowano 2 Września 2010 #10 Opublikowano 2 Września 2010 No raczej. Bo te warunki dotyczą klasycznego podpięcia zaworu (pompa tylko za zaworem) a kotłowy obieg grawitacyjny - co w skrócie napisał Vlad. Cytuj
elektryczny1971 Opublikowano 2 Września 2010 #11 Opublikowano 2 Września 2010 Dziękuję za rozjaśnienie tematu i merytoryczną odpowiedź, czyli zostaje DN32. :rolleyes: Wg zasad montażu , żeby mieć jako taki obieg kotłowy na grawitacji dla zapewnienia temp. powrotu zawór 4D powinien być średnicy rury wyjściowej z kotła. W przeciwnym razie przy zastosowaniu pełnej automatyki zaworu piec potrafi się zagotować podczas rozpalania. Proponowanie stosowanie zaworu 25 bez pompy kotłowej jest co najmniej nie poważne i tylko na późniejsze koszty naciąga Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi