Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mieszkam w domu jednopiętrowym przedwojennym na pierwszym piętrze z ogrzewaniem zasilanym z elektrociepłowni.

Zamierzam przy okazji generalnego remontu, wykonać parę zmian w instalacji c.o. Część grzejników żeliwnych zostawiam (w pokojach), część wymieniam na aluminiowe, no i chcę w łazience zlikwidować grzejnik żeliwny założyć grzejnik drabinkowy (łazienkowy) oraz wykonać podłogówkę (powierzchnia łazienki ok. 9 m2). I tutaj mam pytania:

1. czy podłogówkę zasilać z powrotu grzejnika czy też normalnie z zasilania z zaworem RTL na powrocie z podłogówki ?

2. Instalacja jest stara (przedwojenna) i nie chcę ruszać pionów, powrót w łazience jest około 15 cm ponad podłogą, czy muszę związku z tym instalować jakąś dodatkową pompę, czy ciśnienie w instalacji przepcha wodę z podłogówki do tego powrotu (w sumie ok 20 cm do góry = 15 ponad podłogę + 5 cm podłogówka poniżej obecnego poziomu podłogi)

Opublikowano

Przepraszam ale według mnie na tym schemacie nie wykorzystujemy wody z powrotu grzejnika.

Ewidentnie widać że podłogówka zasilana jest z "zasilania" (strzałki kierunku przepływu), natomiast zawór założony jest na powrocie z podłogówki (zawór trzyma odpowiednio długo wodę w podłogówce aby "oziębła" następnie po obniżeniu temperatury poniżej założonej otwiera się i tym samym dopuszcza gorącej wody do podłogówki - tak to rozumiem)

Opublikowano

masz na myśli dodatkową pompę, czy też pompę "główną" w instalacji.

Tak jak pisałem mieszkam w domu przedwojennym jednopiętrowym, instalacja zasilana z sieci miejskiej.

Z tego co wiem jestem bezpośrednio połączony z budynkiem obok (blok, chyba 4, może 5 piętrowy) i tam jest pompa (w zeszłym roku jak była u Nas w domu zapowietrzona instalacja, gościu właśnie chodził do tego budynku obok dobijać ciśnienie). Ciśnienie w instalacji z tego co pamiętam ok. 2 atmosfer na poziomie -3.5 m p.p.t, wysokość kondygnacji I piętra +3,05 m n.p.t

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

Czytam to foru i zauwazyłem ze jest pan ekspertem w danym temacie ,instalator chce zrobic ogrzewanie podlogowe( jadalnia kuchnie 10m2)na powrocie grzejnika ktory jest w jadalni bez ogranicznika temperatry sadze ze temperatura powrotu bedzie wysoka i podłoga bedzie przegrzana gdy glowica termostatyczna zamknie obwod grzejnika zamknie tez podłogowke ,po przeczytniu materiału na tym forum wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem jest zasilic podłogowke z CO i załozyc na powrocie zawor regulujacy temperature.Nie wiem czy dobrze rozumuje dialanie tego zaworu np.woda zasilnia CO bedzie miala temperature 55 st.C wplynie w obwod podlogowki i pozostanie tam do momentu oziebienia do tempertury zdanej na zaworze np 30st C czyli w obwodzie podłogowki caly czas bedzie temperatura w okolicach 30 st C

pozdrawiam