Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Wygrzewać Płytę Ogrzewania Podłogowego W Dzisiejszych Temperaturach?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez AndrzejK,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wygrzewać płytę ogrzewania podłogowego w dzisiejszych temperaturach?

Producent (KISAN) podaje z należy wygrzewać 3 dni w temperaturze 25 stopni a w kolejnych podnosić codziennie o 5 stopni do optymalnej. dzisiaj temperatura płyty to blisko 30 stopni.

I drugi problem przy urochamianiu podłogówki przez chwilę puściłem temperaturę 40 st na płytę (zbrojona wiórkami , 60 dni po wylaniu) mikrokretem) i zarysowała się w dwóch miejscach.Czy przejść z tym do porządku czy coś kombinować ale co?

zgóry dziękuje za wszystkie życzliwe odpowiedzi i sugestie.

Opublikowano

jesli płyta podłogowa nie jest zbrojona siatką czyli drutem to pekanie bedzie postepowało i na to nie ma mocnych ,jesli bedziesz kładł na to deskę czy panel to zaden problem natomiast przy płytkach podłoga bedzie pekać w nastepnych miejscach i na płytkach również

Opublikowano
Jak wygrzewać płytę ogrzewania podłogowego w dzisiejszych temperaturach?

Producent (KISAN) podaje z należy wygrzewać 3 dni w temperaturze 25 stopni a w kolejnych podnosić codziennie o 5 stopni do optymalnej. dzisiaj temperatura płyty to blisko 30 stopni.

I drugi problem przy urochamianiu podłogówki przez chwilę puściłem temperaturę 40 st na płytę (zbrojona wiórkami , 60 dni po wylaniu) mikrokretem) i zarysowała się w dwóch miejscach.Czy przejść z tym do porządku czy coś kombinować ale co?

zgóry dziękuje za wszystkie życzliwe odpowiedzi i sugestie.

Witam , napewno to nie było przyczyną że puściłeś tam chwilowo 40 st. , najczęściej przyczyną jest brak dylatacji w większych pomieszczeniach dlatego w miejsu zarysowania możesz sobie zrobić dylatację , płytki powinno się układać od dylatacji w jedną i drugą stonę a zamiast fugi silikon pod kolor w miejscu dylatacji.pozdrawiam

Opublikowano

Niestety przy wygrzewaniu zawsze trzeba przestrzegać reżimu technologicznego. Odstępstwo kończy się tak jak tu,pękaniem. Będzie miało to tendencje rozwojowe. Pytanie też czy wylewka została wykonana zgodnie ze sztuką budowlaną.

Opublikowano

Wygrzewanie prowadzę podnosząc temp o 5 stopni w stosunku do temperatury otoczenia (na początku)

Wylewki robiła mi firma zajmująca się od początku lat 90 i wydaje się że sprzęt i umiejętności ? mieli dobre ale to się okaże. Nie dałem siatek z drutu tylko wiórka i to był błąd. Pęknięcia sa tylko 2 i na razie nie powiększają się. Mam Nadzieję ż tak pozostanie.

dziękuję za rady i sugestie.

Za kilka miesięcy poinformuję jak to się dalej sprawuje.

• 3 lata później...