Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukam i szukam i nic konkretnego nie mogę znaleźć. Dom ok.200m/kw w calości ogrzewanie podłogowe. Na piętrze jeden rozdzielacz 12 obwodów i na parterze również rozdzielacz 12 obwodów. Pod rozdzielacze dodatkowo podłączone drabinki z łazienek. Docelowe zasilanie pompa ciepła, w salonie kominek ale nie z płaszczem wodnym - palenie rekreacyjne. Może ktoś podzieliłby się informacją jak to wszystko. Założenie moje było takie żeby sterować oddzielnie piętrem i parterem. Myślałem żeby może wstawić po jakimś regulatorze pokojowym po jednym na piętro. Chodzi o to że np: gdy na palę w kominku odcina ogrzewanie na dole. Chciałbym również aby pompa ciepła chodziła jak najwięcej w drugiej taryfie.

Pozdrawiam

MAbram

Opublikowano

Witam na zasilaniu rozdzielaczy można zamontować elektozawór podłączając go do regulatora pokojowego który będzie sterował danymi rozdzielaczami .pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witaj.przykro mi ale ja nic nie pomoge,mam identyczna sytuacje.ja mam juz kupione termostaty pokojowe i rozdzielacze z elektrycznymi silownikami regulujacymi ktore trzeba podlaczyc do tzw elektrycznej listwy rozdzielajacej.Co do calaj hydrauliki mam tylko wypuszczone rury do kotlowni polaczone z rozdzielaczami ktore instalator pompy zrobi z nimi co trzeba.Nie wiem jaka pompe bedziesz instalowal kolego bo ja naszukalem sie w interneci na temat ukladu mieszajacego do podlogowki(pompy ,czujniki ,zawory itd)a co sie okazalo to pompe ktora bede instalowal posiada juz caly uklad w sobie wiec wystarcza same rozdzielacze podlaczone do podlogowki.Jak bys mial jakies wiadowosci to daj znac.pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Własnie ja też cały czas zbieram informacje, w przeciwieństwie do ciebie kolego mam rozdzielacze ale bez żadnych elektrozaworów. Sterowanie miało być proste. Kolega powyżej podsunął mi pomysł z elektrozaworami.

A więc mój pomysł jest nastepujący: dałbym jedna pompa obiegowa na podłogowkę (na dwa rozdzielacze), za pompa trójnik i po jednym elektrozaworze który bedzie miał za zadanie obsługiwać cały rozdzielacz. Pod ten elektrozawór podłączyłbym jakiś sterownik z pomiarem temperatury ktory bedzie sie znajdował np: na parterze. Tak samo z drugim elektrozaworem tyle że podpięty sterownik z piętra.

W ten sposób mam możliwość sterowania każdym rozdzielaczem z osobna. Zostaje jeszcze kwestia sterowania pompą obiegową i czy jedna pompa pociagnie 1400 m/b rury w odcinkach 60-80m/b?

Chciałbym aby moja pompa ciepła max pracowała w drugiej taryfie.

Opublikowano

Witam , można to zrobić na jednej pompie ,,6" i dać takie urządzenie które wyłączy pompe jeśli dwa elektro zawory zostaną zamknięte a gdy tylko jeden to pompa pracuje dalej . Lub dwie pompy 4 i gdy zawór się zamyka to wylącza pompę .pozdrawiam

Opublikowano

Widzę że się rozkręcamy trochę ;). Wszstkie pomysły mile widziane. "Tomekb" a co to za użądzenie proponujesz?

żeby wyłączało pompę obiegową. Masz coś ciekawego na myśli? ;) .Tak sie zastanawiam czy taki sterownik który będę miał po jednym na kondygnacji mógłby sterować elektrozaworem i również pompą?

Pozdrawiam

Mabram

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Widzę że się rozkręcamy trochę :angry:. Wszstkie pomysły mile widziane. "Tomekb" a co to za użądzenie proponujesz?

żeby wyłączało pompę obiegową. Masz coś ciekawego na myśli? :angry: .Tak sie zastanawiam czy taki sterownik który będę miał po jednym na kondygnacji mógłby sterować elektrozaworem i również pompą?

Pozdrawiam

Mabram

Witam , jest coś takiego bardzo prosty układ scalony na 5 siłowników , gdy się wyłączą wszystkie siłowniki wtedy wyłacza się pompa .pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Wiesz opcja z tymi siłownikami to chyba tylko jeśli by miała być jedna pompa na cała podłogówka, bo myśle jakby miały być dwie pompy (oddzielnie na piętro i parter) to chyba nie potrzeba żadnego elektrozaworu tylko zrobić to poprzez wyłączanie pompy (sterownik pokojowy chyba rozłączał pompę obiegową).