Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Z Podajnikiem I Dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

polecam Ci z palnikiem Brucera. Mam takowy, paliłem w nim miałem, groszkiem, eko-groszkiem, pelletem, owies tez podobno można, ale nie próbowałem, choć producent namawia. Zniesie dużo więcej niż pozostałe palniki i zawsze masz jakąś alternatywę. Obecnie do CWU używam pelletu.

Opublikowano

Wystarczy ,że poczytasz posty o wyborze kotła przynajmniej z ostatniego miesiąca, a dowiesz się że prym wiodą kotły Lazara, Klimosza, Hef-a, Sas-a, Defro i parę innych. Ostatnio na rynku pojawiła się nowa konstrukcja wg mnie dośc ciekawa, chodzi o kocioł Zębca z palnikiem półkowym lub samoczyszczącym (różnie jest nazywany). To rozwiązanie jest o tyle dobre ,że nie ogranicza nas do dwóch, trzech rodzajów paliwa, a można w nim palić prawie wszystkim :o

Opublikowano

mam RBR EKOUNIWERSAL 23, z czystym sumieniem polecam. Podobny robi Buderus i Cichewicz, tyle, że serwis i cenę - oceniam dużo niżej :o

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jarek napisz jakie sa wymiary twojego kotła (całego zestawu) wys/szer/głęb. rozumiem że wyjscie spalin masz do góry wiec jest mozliwosc dosunięcia do ściany. Jak się sprawuje ecoal? rzeczywiscie łatwo dostosowuje sie do zmiany kalorycznosci opału?

Opublikowano

Ja z kolei radzę rozważyć zakup kotła z podajnikiem tłokowym, sam posiadam taki piec i również jestem zadowolony i nie mam dachu czarnego od sadzy jak niektórzy piszą na forum o tłokowcach a piec jest o wiele bardziej uniwersalny niż z podajnikem ślimakowym.

Opublikowano
Ja z kolei radzę rozważyć zakup kotła z podajnikiem tłokowym, sam posiadam taki piec i również jestem zadowolony ...

Popieram Kolegów tłokowców ;) , z tym, że obecnie wolałbym wybrać te z PIDowym sterownikiem i ceramicznym wkładem (ograniczenie dymienia przy podaniu paliwa).

Obecnie palę: zrębki drzewne+10%miał 24MJ/kg+trociny tartaczne, ale dopracowanie się ustawień trwało cały miniony sezon :)

PozdrA.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
mam RBR EKOUNIWERSAL 23, z czystym sumieniem polecam. Podobny robi Buderus i Cichewicz, tyle, że serwis i cenę - oceniam dużo niżej :(

witam mozesz napiszac cos wiecej o tym piecu i jak sie spisuje ruszt awaryjny?wy wykonanie pieca jest solidne i jak sie spisuja te zamki do drzwiczek.podrawiam