Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem początkującym w sferze CO i stąd prośba o ocenę załączonego schematu.

Dom jednorodzinny, z poddaszem użytkowym.

Parter 120 m2 w tym 80 m2 to podłogówka rozłożona na 3 pętle (12, 24, 34 m2).

Piętro 120 m2, na odwrót - przewaga grzejników. Podłogówka 12 m2.

Piec gazowy 2f 25 kW.

Budynek nowo projektowany.

Co do schematu, to mam wątpliwość, czy czasem pętli na piętrze nie pchać już od rozdzielacza pętli na parterze? To taka samokrytyczna wątpliwość.

Bardzo proszę o uwagi do tego co przedstawiłem.

schematkotownimodel.th.jpg

Opublikowano

Oj Mało danych ale mam wątpliwości choć przebłysk myslenia jest dobry

Mam nadzieje że kocioł chodzi na niskich parametrach max 45 no 50C /35C

Zwykle ogrzewanie podłogowe wykonuje się na zaworze 4 drogowym obniża to bezwładność systemu choć mozna potanić instalacje

Wymagania co do systemu podłogowego i grzejnikowego są różne nie można w ten sposób połączyć pracy pomp /zasilania dla pompy głównej przy kotle która ma pompować do grzejnika/ Ona zniekształca zancznie układ regulacji pompy na ogrzewaniu podłogowym/

Dlatego obiegi należy rozdzielić w węzle poprzez zamontowanie rozdzielaczy z 2 obiegami

1 obieg będzie na grzejniki pojedyńczy na dole i kilka na górze ale bez rozdzielacza

Na obiegu dobrać pompe dla przepływu tylko na grzejniki i powrót przez kocioł do punktu pompowania

2 obieg będzie na ogrzewanie podłogowe i rozprowadzenie do 2 rozdzielaczy jednego na parterze a drugiego na piętrze

Na obiegu dobrać jedną pompę dla układu ogrzewania podłogowego i powrót przez kocioł do punktu pompowania

i zainstlaować na upartego zawór trójdrogowy nie będzie profesjonalnie ale ujdzie

Rozdzeilacze zakupić z kryzami na zasilaniach / będziesz miał pewność ze wszystko ładnie sie wykryzuje/

Jak przeliczysz może okazać sie że będzie potrzeny jakiś zawór reg ciśnienie na powrocie utrzyma on pompe w ryzach :)

No to co książka w dłoń i do dzieła

Proste rozwiązania skutkują wielkimi oszczędnościami i spokojna głową.....

Niech żyje Technika i książki o niej

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Dziękuję za reakcję.

Nie jest super tragicznie, ale do ideału mi brakuje. :)

Tym bardziej, że planowałem układ na 75/55. :)

Założyłem, że grzejniki chodzą na 75/55, a dzięki mieszaniu zaworami trójdrożnymi podłogówka będzie mogła chodzić obniżonych parametrach.

Czy jeśli:

- parametr 75/55

- wyjdę z pieca na rozdzielacz: 1 obwód na grzejniki, 2 na podłogówkę

- tutaj na początku każdego obwodu wkładam pompę

- z 1 obwodu rozprowadzę pexa do grzejników na obu poziomach (w systemie rozgałęzionym)

- do 2 obwodu podłącze rozdzielacz, a z niego poprowadzę 3 pętle podłogówki na parterze i jedną na piętrze (12 m2)

to już lepiej?

i teraz pytanie jak uzyskać obniżony parametr na podłogówce?

Każdą pętle zrobić na trójdrogowym? A może cały rozdzielacz wystarczy?

Czy może czterodrogowy - tylko gdzie go wstawić? Przed rozdzielaczem z odejściami na pętle?

I na koniec.

Jakie książki polecasz?

Ja próbuje przebrnąć przez temat na "Ogrzewnictwo praktyczne" pod redakcją Haliny Koczyk.

Opublikowano

Po pierwsze pytanie jaki kocioł? Piszesz że chcesz zainstalować kocioł dwufunkcyjny(może być wiszący ewentualnie z wbudowanym zasobnikiem ładowanym wartowowo i tu zależnie od wielkości zasobnika może być wiszący lub większa szafa stojąca), czyli kocioł masz wyposażony w pompę , naczynie wzbiorcze zawór bezpieczeństwa i zawór mieszający i te urządzenia są zbędne. Sugeruje abyś układ wykonał na dwa obwody grzewcze: z kotła na na kolektory z kolektorów na podłogówkę i obieg grzejnikowy, wtedy obieg grzejnikowy obsłuzy pompa z kotła a podłogówkę pompa + mieszacz (chyba że zastosujesz kocioł ze sterownikiem z wyższej półki obsługujący więcej obwodów grzewczych).Zresztą proponuję Ci zajrzeć na strony producentów a tam powinieneś bez problemu znaleźć schematy instalacji które będziesz mógł wykorzystać ewentualnie zatrudnić projektanta który wykona potrzebne obliczenia i dobierze urządzenia.

Opublikowano

Może nie wiem więcej od kolegi maka

nie widze tu zasobnika CWU przyjołem obiegi świadomie

ale jak tak to faktycznie zmienia sie sytuacja

odezwe sie wieczorem to coś naszkicuje żebyś nie błądzil po omacku

Pozdrawiam :)

a książki hmm - najlepsza jest budowa i rozmowa z projktantami

rozwiazywanie problemów

Ale jako pierwsza ksiazka może być...