Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Przeszukałem forum i mam mentlik w głowie. Szukam pieca z podajnikiem na miał i nie wiem jaki wybrać ślimakowy z obrotową retorą czy tłokowy. W gre wchodzi również opalanie groszkiem. Widze że jest dużo użytkowników różnych kotłów, chciałbym aby podzielili się swoimi doświadczeniami i doradzili jaki kocioł wybrać ostatecznie.

pozdrawiam wszystkich

Radek

Opublikowano

Podajniki ślimakowe są dostosowane do konkretnej granulacji opału, tłokowe mają znacznie większe tolerancje i można w nich palić od miału po groszek ale "zeżrą" również pelety, zrąbki, zboża i bóg wie jeszcze co się da spalić. Obserwując rynek i ten modny eko groszek można się spodziewać że cena eko groszku bedzie niewspółmierna do wartości tego opału. Decyzję musisz podjąć sam.

Opublikowano

dzięki z podpowiedzi. W tej chwili są piece również na miał z podajnikiem ślimakowym. Można swobodnie palić miał oczywiście do granulacji 25mm. Może taki? nie trzeba palć groszkiem który jest już w tej chwili bardzo drogi?

Opublikowano

Polecam zapoznanie się z opisem tego produktu:

[Tutaj był nieaktualny link do opisu palnika Brucer]

 

Jest to palnik w którym można spalać paliwo o granulacji 0-31,5 mm w tym miał (który ma dużą skłonność do spiekania się).

 

W ofercie naszego sklepu znajdziesz także kotły z tym podajnikiem (Metalteres ECO-LUX"M").

 

Sam zastanawiam się nad wymianą palnika, niestety kiedyś sobie zażyczyłem piec z powiększonym zasobnikiem i teraz palnik do miału (który jest wykonany w formie odlewu) ma zbyt krótkie podłączenie zasobnika. Tym niemniej słyszałem dobre opinie o tym palniku.

 

Chętnie oczywiście zapoznamy się z opiniami Forumowiczów na temat podajników ślimakowych na miał.

Opublikowano

a może coś takiego?

[nieaktualny link do allegro]

w cnie jest podajnik ślimakowy na miał z obrotowym talerzem umozliwia palenie miałem nawet spiekliwym. W cenie sterownik Argon 2 lub dopłąta do sterownika PID

Opublikowano

Podajnik ślimakowy powinien sobie poradzić z miałem i z większym asortymentem węgla, problem polega na tym że producenci tych podajników robili ślimak byle jak. Najczęściej to kawał wałka z przyspawana do niego żmijką z blachy i sprawność takiego podajnika jest mizerna a więc dawali zawleczkę która musi się zerwać bo w przeciwnym przypadku ten niby ślimak szlag by trafił. Może wreszcie któraś firm się przyłoży i zrobi porządny ślimak a wtedy poda wszystko co się zmieści.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że problemem jest też jednak palenisko. Jakiś czas temu próbowałem do zwykłego podajnika wsypać miał - i wszystko było ok - nawet podajnik pracował ciszej - problem zaczynał się dopiero na samym palenisku - na początku było ok - nawet się paliło - ale po chwili dziury, którymi powietrze wpadało na palenisko się pozatykały no i przestawało się intensywnie palić. Do tego wszystkiego powstawała spieka, która była wypychana do góry i jakoś tak to wszystko wyglądało nieciekawie.

 

Palnik do miału o którym wspomniałem ma 3 główne cechy różne od mojego podajnika: inny ślimak z takim karbem na końcu, który rozbija spieczony miał, inny kształt paleniska i oprócz otworów z boków paleniska powietrze dostaje się też z otworów w dolnej części paleniska. Jak pisałem na razie nie dane mi było przetestować osobiście - chętnie bym to uczynił, ale niestety muszę też zaopatrzyć się chyba w nowy zasobnik. Dlatego proszę o wypowiedzi osoby, które sprawdziły w praktyce działanie tego palnika (lub podobnego). Ja widziałem, że na ekogroszku chodzi bardzo podobnie jak mój - no i z opowieści, że miał też pali się na nim dobrze.

 

Drążę ten temat bo mi osobiście dużo bardziej podoba się idea podajnika ślimakowego. Sąsiad ma piec z podajnikiem szufladkowym - średnio sobie chwali - acz strasznie nie narzeka. Zresztą potrafię sobie wyobrazić co dzieje się jak wrzucę węgiel z góry na palenisko a co gdy wypychany jest on z dołu. Moim zdaniem drugie rozwiązanie jest sporo lepsze.

Opublikowano

Więc jednak przewaga ślimaka?

Nie wiadomo kogo śłuchać producenci pieców tłokowych mówią że ślimaki nie pracują właściwie,i odwrotnie. Sam myśle że podawanie ślimakiem jest bardzdziej precyzyjne jednynie ten spieczony mial nie daje mi spokoju. Słyszałem o piecach z obrotową retortą miało to być dobre rozwiązanie ale jak do tej pory nikt się na ten temat nie wypowiedział.

pozostaje również kwestia sterownika ci którzy mają kotły ze sterownikiem PID bardzo to chwalą ci którzy jeszcze tego nie wprowadzili mówią że nie przynosi rezultatów.

Podziękowania dla Marcina, takiego rozwiązania ślimaka jeszcze nie widziałem

Opublikowano

Witam

 

Widzę, że z mojego poprzedniego postu w tym temacie administrator wykasował linka.

Proszę o informację (w tym wątku, nie na priv) jakie linki można zamieszczać w postach a jakie nie.

 

W poście nie ma również informacji kto go edytował i z jakiego powodu. W taki sposób sens mojej wypowiedzi został rozmyty.

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

 

Link usunąłem na podstawie punktu 9 zasad naszych forum (dodałem odpowiednią informację):

Zasady forum

 

Osoby zainteresowane promocją na łamach naszego wortalu proszę o zapoznanie się z wątkiem:

Zapraszamy do współpracy!

 

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienia. Już ewentualnie punkt 8 regulaminu, ale to nie był link do sklepu ani hurtowni tylko do wyników w wyszukiwarce google. Miał sugerować, że czasami łatwo jest wyszukać coś samemu. Ma się wtedy punkt odniesienia do wypowiedzi forumowiczów.

 

Czytam to forum od dawna i zawsze uważałem je za źródło wartościowej i obiektywnej informacji. Oby teraz kiedy prowadzisz własny biznes (sklep online) ta obiektywność nie została zachwiana.

 

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Racja - punkt 8. O obiektywność forum proszę się nie martwić. Sklep on-line jest dodatkiem do strony a nie odwrotnie. Zresztą jak sam piszesz na jednej ze swoich stron - polecanie produktów tylko ze względu na to, że najbardziej w danej chwili opłaca się je sprzedać jest początkiem końca takiego "sprzedawcy" :angry:

 

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
Sklep on-line jest dodatkiem do strony a nie odwrotnie.

 

Cała koncepcja serwisów info-[tematyka].pl bardzo mi się podoba. Widać rękę fachowca. W sumie sklepik jest naturalnym zwieńczeniem tysięcy godzin przed monitorem. Podoba mi się również integracja sklepu z serwisem.

 

No to może dość offtopu :angry:. Zawsze możemy poklikać na priv.

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Popieram przedmówcę :angry:

Opublikowano

Polecam ten piecyk EKO-PLUS MULTI.

Cechy, wyróżniające kocioł EKO-PLUS MULTI, związane są ze specjalnie skonstruowanym palnikiem miałowym.

 

Dzięki zastosowaniu w/w palnika z obrotowym talerzem retorty i zgarniaczem spieków możliwe jest spalanie rozmaitych gatunków miału kwalifikowanego dostępnego na rynku jak również węgla groszku z większą ilością podziarna lub mieszankę groszku i miału.

 

Dzięki mechanizmowi obrotu talerza retorty i zgarniacza spieków nie dochodzi do nadmiernego spiekania paliwa i popiołu w fazie półpłynnej poprzez okresowe obroty talerza retorty. Dopiero skoordynowane działanie mechanizmu obrotu retorty i zgarniacza spieków skutecznie rozwiązuje problem samooczyszczania paleniska, a co za tym idzie sprawia, iż proces spalania przebiega sprawnie i stabilnie.

 

Kotły EKO PLUS MULTI produkowane są w zakresie mocy od 25 do 75 kW.

Opublikowano

Ja jednak zdecydowanie polecam kotły z podajnikiem tłokowym.Poza wymienionymi już plusami korzystam w swoim Protech Karo z jeszcze jednego.Mogę w każdej chwili dorzucić coś na palenisko.Np. kawałek drewna.Właśnie w ten sposób pozbywam się starych framug od okien.Wrzucam po jednym kawałku na ogień,jak tylko jestem w piwnicy.

Na okrągłym palenisku ślimaka nie jest to za bardzo możliwe.

Nowy Karo lub Gaur mają bardzo zmodyfikowaną konstrukcję tłoka i paleniska.Aż mi żal,że mam stary model,choć spisuje się doskonale.

Opublikowano

Ja znam ze słyszenia. Widziałem jak pracuje, ale na ekogroszku. Słyszałem natomiast, że z miałem radzi sobie równie dobrze. Również chętnie poznam opinie na ten temat, gdyż rozważam wymianę palnika na taki właśnie.

 

Tutaj więcej informacji: http://www.centrozap.pl/Brucer.html

Opublikowano
Ja znam ze słyszenia. Widziałem jak pracuje, ale na ekogroszku. Słyszałem natomiast, że z miałem radzi sobie równie dobrze. Również chętnie poznam opinie na ten temat, gdyż rozważam wymianę palnika na taki właśnie.

 

Tutaj więcej informacji: http://www.centrozap.pl/Brucer.html

 

Również słyszałem pochlebne opinie o tym palniku więc chyba warto poczekać bo wielu producentów prowadzi już próby na tych podajnikach i pewnie wkrótce pojawią się w sprzedaży.

pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.