Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Sianem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam trochę siana w starej stodole i pomyślałem żeby je jakoś spożytkować :lol: Więc mam pytanko , czy w piecu na węgiel i drewno można palić sianem.

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę że to się pali moment :lol: Nie zamierzam palić zimą , ale mam bojler na ciepłą wodę. Wyśle ze jak spale dwa/trzy kosze to się nagrzeje. Obawiałem się tylko ze to może zaszkodzić piecowi bo z siana jest kupa dymu.

Opublikowano

Ten dym to głównie niestety z powodu zawartego w sianie (jak we wszystkich trawach) chloru. Musisz się liczyć z jakąś tam korozją kotła z tego powodu.

Pewnie że się da: siano wyłozyć pod golym niebem, pozwalając na opady deszczu i operację promieni słońca. W końcu chlor uleci (albo raczej ulegnie wypłukaniu). Jak ktoś chce się w to bawić...

Powyższe dotyczy też słomy- dopóki jest żółta, ma w sobie chlor.

Pozdrawiam palaczy czymkolwiek- byleby ekologicznie !

Opublikowano

A sianem to się można wykręcić. Ja tam wolę chrust i zrębki, ale pogoda nie pozwala suszyć. Grubiznę już podziabałem.

Heso, a co miałeś z chemii?, bo ja przez pomyłkę czwórkę, a tak na prawdę to trzy z dwoma.

Wszystkospalacz Kazik

Opublikowano
(...)

Heso, a co miałeś z chemii?, bo ja przez pomyłkę czwórkę, a tak na prawdę to trzy z dwoma.

Wszystkospalacz Kazik

W każdym razie, zanim zaczęła się nauka chemii (w 6 - 7 klasie podstawówki ?) znałem już na pamięć nazwy prawie wszystkich pierwiastków także po łacinie... Nauczycielka chemii nosiła krótką spódniczkę mini, takie to były czasy. Po odczynniki, żeby sięgnąć do wysokiej szafy wchodziła na niewielką drabinkę. Może to przez to tak polubiłem chemię ? Ale zaczęło się, jak

kiedyś tu wspominałem, od lontów, prochu do rakiet itp.

Wracając do tematu- czy siano, drewno, węgiel, opony, plastik - wszystko może być spalane na dwa sposoby - paskudnie albo zgodnie ze sztuką. Nieodmiennie obstaję przy tym drugim.

Opublikowano
Witam wszystkich.

Mam trochę siana w starej stodole i pomyślałem żeby je jakoś spożytkować :lol: Więc mam pytanko , czy w piecu na węgiel i drewno można palić sianem.

W mojej okolicy, tarnowskie, sa prasy do slomy i siana. Wychodzi brykiet fi 5-6 cm.

Podobno pali sie dobrze. Mowil mi kolega z pracy ktory to testowal. Brykiet widzialem, ale

nie sprawdzalem. Z tego co slyszalem zawozi sie slome odbiera brykiet - usluga.

gtoni