Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zbiornik wyrównawczy jest za zaworem 4d. Jak się zawór zamknie to kocioł może zrobić bum.

Zbiornik cwu będzie się szybciej zagrzewał na zasilaniu kotła.

Pozdrawiam.

Opublikowano

a poza tym to reszta jest ok ? i co może być powodem że pompa zachowuje się tak dziwnie jakby "siorbała" wodę. Dzisiaj zdemontowałem cały wymiennik ciepła gdyż dziwnie się zachowywał po ostatnim przegrzaniu kotła i nie chciał przepuszczać wody na dół. Jak go zdemontowałem i puściłem do niego wody to wychodzi na to że on jest przedzielony na pół i górny wlot połączony jest z dolnym wylotem a ja myślałem że ze wszystkich dziur się woda ze sobą miesza. Teraz pytanie może "lamerskie" ale po jakiego dzwona w tej instalacji woda z kotła na zasilaniu idzie do wymiennika po to aby zaraz wróćić z powrotem ?

Opublikowano

Reszta jest niedorysowana (obwody grzejnikowe).

Wymiennik tak właśnie działa, że oddziela fizycznie 2 obwody przekazując jednocześnie energię z jednego do drugiego.

Dzięki temu masz 1 układ otwarty i drugi układ zamknięty (o innym ciśnieniu).

Opublikowano

Dziękuje za precyzyjną odpowiedź czyli teraz rozumiem dlaczego są opóźnienia na tym wymienniku i ogólna mniejsza sprawność całej instalacji ;/

mam jeszcze jedno pytanie, zauważyłem że nad zbiornikiem wyrównawczym jest dziura na górze i jak przyłoże tam rękę to czuje parę gorącą idącą centralnei na sufit kotłowni. Teraz pytanie czy to jest bezpieczne ? bo gromadzi się tam na pewno wilgoć, czy mogę to zatkać ? ewentualnie odprowadzić jakąś rurką za okno ?

Opublikowano

Opóźnienia ? Wymiennik to tylko kilka kilogramów metalu i w moim odczuciu (sam mam instalację z wymiennikiem) czas ich rozgrzania jest pomijalny w stosunku np. do wody w kotle. Nie jest też prawdą, jakoby wymiennik wprowadzał jakąś stratę w instalacji. Chyba że jest poza budynkiem i nie został ocieplony. Twoja instalacja jest natomiast co najmniej przekombinowana jeśli nie źle wykonana. Przy wymienniku nie jest potrzebny zawór 4D, pracuje on bowiem jak sprzęgło hydraulicze i wystarczający jest zawór 3D a w większości wypadków nawet tylko tylko termostat sterujący pompki. U mnie naczynie wzbiorcze jest zwyczajnie zimne, ponieważ 1m odcinek rury "calowej" pomiędzy kotłem i zbiornikiem tłumi cyrkulację wody.