anetakoninko Opublikowano 2 Maja 2010 #1 Opublikowano 2 Maja 2010 witam serdecznie . małżonek wyjechał za chlebem a ja biedna nie wiem jak podłączyć nową grzałke do bojlera galmet kupioneko około 5 lat temu. konkretnie chodzi mi o przewody które montuje sią po dokręceniu grzałki. heeeelp Cytuj
vernal Opublikowano 2 Maja 2010 #2 Opublikowano 2 Maja 2010 Witaj Aneta, Rozumiem, że zakupiłaś grzałkę bez wtyczki do gniazdka? Napisz jaka jest jej nazwa i najlepiej parametry. Czy została już wkręcona w zbiornik? zdjęcie byłoby najlepsze ale wiem, że z tym sporo dla niektórych zachiodu... Cytuj
anetakoninko Opublikowano 2 Maja 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Maja 2010 jest to grzałka na kryzie z mocowaniem na 6 śrub 2KW 230V na flanszy (cokolwiek to znaczy)125 jest już wkręcona do zbiornika. z nasadki przy zbiorniku wychodza cztery kabelki i nie wiem, w jaki sposób je przykręcić do grzałki. Pomocy! Cytuj
andrzejpn Opublikowano 3 Maja 2010 #4 Opublikowano 3 Maja 2010 koleżance pewnie chodzi o przewody które są w obudowie. jeden wychodzi z potencjometra. a w sumie są tam 3 przewody Cytuj
anetakoninko Opublikowano 3 Maja 2010 Autor #5 Opublikowano 3 Maja 2010 co jest Panowie ? Nikt mi nie pomoże ?? :rolleyes: Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 3 Maja 2010 #6 Opublikowano 3 Maja 2010 Żółto-zielony przewód należy podłączyć do złączki bezpośrednio dotykającej tej flanszy. Czarny i niebieski należy podłączyć do styków grzałki. Pisz jak coś jeszcze będzie niewiadome. Cytuj
anetakoninko Opublikowano 3 Maja 2010 Autor #7 Opublikowano 3 Maja 2010 moze zdjecia wam pomogą Cytuj
anetakoninko Opublikowano 3 Maja 2010 Autor #8 Opublikowano 3 Maja 2010 Żółto-zielony przewód należy podłączyć do złączki bezpośrednio dotykającej tej flanszy. Czarny i niebieski należy podłączyć do styków grzałki. Pisz jak coś jeszcze będzie niewiadome. jeden przewód wychodzi od potencjometru. na grzałce są dwa wejścia , jedno jest z masą czy jak podłącze odwrotnie to grzałka się nie spali ? Cytuj
walp Opublikowano 3 Maja 2010 #9 Opublikowano 3 Maja 2010 czy jak podłącze odwrotnie to grzałka się nie spali ? Grzałka się nie spali. Ale z tego co widzę na tych zdięciach to lepiej będzie jak wezwiesz fachowca. No chyba że z tym masz problem - ??? Ja bym to zrobił za - kawę-(jestem z Opola) :rolleyes: Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 3 Maja 2010 #10 Opublikowano 3 Maja 2010 Te 2 czerwone przewody to przewody neonówki, czyli lampki, która ma świecić kiedy jest załączona grzałka. One muszą być podłączone bezpośrednio z grzałką. Ten czarny przewód z okrągłym uszkiem to uziemienie, należy je podłączyć poprzez odkręcenie 1 nakrętki kołnierza, założenie na śrubę i dociśnięcie spowrotem nakrętką. Ta czarna kostka musi być przykręcona do tego kołnierza z śrubami. Jeden wolny przewód z tej kostki należy podłączyc do grzałki natomiast odchodzący z termostatu do drugiego wolnego złącza w grzałce - równolegle z neonówką. Robię małą rundkę w tym tygodniu Lublin - Radom - Łódź - Katowice - Lublin. Mogę to zrobić za kawę - jeśli to gdzieś po drodze. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 3 Maja 2010 #11 Opublikowano 3 Maja 2010 Nie można zapomnieć o włożeniu do kapilary w kołnierzu grzałki sondy temperatury odchodzącej z termostatu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi