Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam kilka pytań odnośnie rodzielacza do podłogówki.

1. Sterował będę siłownikami elektrycznymi - jakiego typu NC/NO (i dlaczego) polecacie stosować? Wg mnie powinny to być siłowniki NO gdyż podłogówka z założenia więcej czasu będzie włączona, ale mogę się mylić...

2. Będę miał jeden układ mieszający w piwnicy i dwa rozdzielacze do podłogówki - parter + piętro. Gdzie stosować zawór upustowy różnicy ciśnień za pompą w piwnicy (tak mi się wydaje) czy po jednym na każdym układzie mieszającym?

3. Odpowietrznik powinien znajdować się na każdym rozdzielaczu czy tylko na piętrze?

Opublikowano

Witam, trudno powiedzieć czy u Ciebie akurat będzie więcej podłogówka załączona z reguły stosuje się NC przeważnie duża grupa termostatów ma jedną parę styków zwartych która wrazie wzrostu tem. je rozwiera , co za tym idzie wyłącza siłownik ,co nie znaczy że nie ma takich które mogą współpracować z siłownikami NO , więc ....decyzja nalęży do Ciebie .

odpowietrznik na każdym rozdzielaczu , a co do zaworu to o jaki dokładnie chodzi ????

Opublikowano

tomekb dzieki z pomoc w kwestii odpowietrzników i siłowników (wezmę NC) w takim razie.

Co do zaworu to może zmienię pytanie. Jakiego zaworu najlepiej użyć w takim wypadku?

Skoro będzie sterowanie siłownikami, można zrobić wyłączanie pompy gdy wszystkie zawory będą zamknięte ( i pewnie kiedyś zrobię) ale jednak zabezpieczenie mechaniczne wydaje mi się być pewniejsze - zresztą raczej to nieduża różnica w cenie...

Opublikowano

Witam więc taki zawór różnicy ciśnień najlepiej wpiąć za pompą od mieszacza łącząc go z powrotem na necie znajdziesz bardzo dużo takich zaworów ja osobiście polecałbym Honeywell