Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzenie Instalacjj C.o. Na 140 Grzejników/pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Mam problem z odpowietrzeniem inst. co na 140 grzejników,a mianowicie mam tu kocioł co 2 funkcyjny ,lokalizacja w piwnicy,a rozprowadzenie górne i chyba już 3 tygodnie odpowietrzam grzejniki na poddaszu i robiło sie pomału coraz chłodniej w końcu 2 pompy co sie wyłączyły i klapa. Dodam że panowie którzy to robili probili dóżo kiszkowatej roboty np. na pionie rury zasilająca i powrotna są połączone i tym połączeniem idą do 2 grzejników do podłączeń wyjściowych. Prawie połowa ze 140 grzejników wogóle nie działała no a piony oczywiście w zabódowie. Moim zdaniem powinienem teraz wzystko wyłączyć, odpowietrzyć instalacje i na nowo puścić w ruch pompy tylko jeszcze jest inst. ct i do ct są te same pompy cyrkulacyjne. Ct musi być włączone więc poradżcie jak to skutecznie odpowietrzyć bo jestem już na granicy wytrzymałościn nerwowej!!! Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE I POZDRAWIAM!!! Adam.

Opublikowano

Wyłączenie pomp i zapowietrzenie ma jakis związek!!

Twoja historia mówi ze na tak potężny zład [140 sztuk a nie 14 ???] że odpaliliście pompy w trakcie napełniania zładu.

A na grzejnikach moe ma dopow. automatycznych?? Na grzejnikach najbardziej zapowietrzanych założyć!

3 tygodnie?? A ile razy dobijałes wodę w mdzyczasie??

NIestety pozostaje ci tylko biegac po piętrach i odpowietrzac do skutku.

Pamiętając ze powietrze z grzejnika mie ma prawa wrócic do kotła. [pomijak kurioza]

Do dzieła ! Hej!

Opublikowano

Nie wiem jak Ci dobrze doradzić bo nie wiadomo co masz tam namieszane. Ale podstawą jest najpierw odpowietrzenie kotła pompy. Odpowietrzenie nowej instalacji możne trwać bardzo długo i dlatego masz z tym problem. Jak masz układ zamknięty to musisz mieć odpowiednie ciśnienie w instalacji bez niego nic ci nie ruszy. Weź poziomice najpierw i posprawdzaj czy grzejniki nie opadają w kierunku odpowietrzenia. Grzejniki żeby dobrze odpowietrzyć w miejscu odpowietrzenia powinny być wyżej.

Ja bym również pozakręcał wszystkie grzejniki i odpowietrzał je po kolei, najpierw jeden, później drugi itd. Jeżeli to nie daje rezultatów dalej i nie grzeje kilka grzejników pomimo że podczas odpowietrzania nie uchodzi już powietrze to masz najprawdopodobniej źle skryzowne grzejniki i woda krąży w innych bo ma mniejszy opór. Należy wtedy delikatnie skryzować te grzejniki które grzeją najlepiej i obserwować czy te co nie grzały robią się cieplejsze.

Opublikowano
  baca350 napisał(a):
Adam, a co na to instalatorzy??? Nic ci nie powiedzieli nt. rozruchu i ew. kłopotów?? To do cholery ich brocha! Hej!

Instalatorzy którzy robili tą instalacje mają to w d.... bo nie ma jeszcze odbioru ich pięknej i urzytecznej instalacji , a budynek jest tylko dopuszczony do użytku. Mogą oczywiście przyjechać za kase-sorry kaaaasse! Jak będzie kiedyś odbiur tej inst. to muszą nam dać instrukcje i nie ma zmiłuj!!! Dzięki za odzew! Hej!

Opublikowano
  baca350 napisał(a):
Wyłączenie pomp i zapowietrzenie ma jakis związek!!

Twoja historia mówi ze na tak potężny zład [140 sztuk a nie 14 ???] że odpaliliście pompy w trakcie napełniania zładu.

A na grzejnikach moe ma dopow. automatycznych?? Na grzejnikach najbardziej zapowietrzanych założyć!

3 tygodnie?? A ile razy dobijałes wodę w mdzyczasie??

NIestety pozostaje ci tylko biegac po piętrach i odpowietrzac do skutku.

Pamiętając ze powietrze z grzejnika mie ma prawa wrócic do kotła. [pomijak kurioza]

Do dzieła ! Hej!

Woda automatycznie sie dobija!

Opublikowano
  bladyy78 napisał(a):
Nie wiem jak Ci dobrze doradzić bo nie wiadomo co masz tam namieszane. Ale podstawą jest najpierw odpowietrzenie kotła pompy. Odpowietrzenie nowej instalacji możne trwać bardzo długo i dlatego masz z tym problem. Jak masz układ zamknięty to musisz mieć odpowiednie ciśnienie w instalacji bez niego nic ci nie ruszy. Weź poziomice najpierw i posprawdzaj czy grzejniki nie opadają w kierunku odpowietrzenia. Grzejniki żeby dobrze odpowietrzyć w miejscu odpowietrzenia powinny być wyżej.

Ja bym również pozakręcał wszystkie grzejniki i odpowietrzał je po kolei, najpierw jeden, później drugi itd. Jeżeli to nie daje rezultatów dalej i nie grzeje kilka grzejników pomimo że podczas odpowietrzania nie uchodzi już powietrze to masz najprawdopodobniej źle skryzowne grzejniki i woda krąży w innych bo ma mniejszy opór. Należy wtedy delikatnie skryzować te grzejniki które grzeją najlepiej i obserwować czy te co nie grzały robią się cieplejsze.

Cześć!Dzięki za wskazówki!!! Mam tu na c.o. 2 pompy GRUNDFOS MAGNA 65-120F które staneły gdzieś po 2 tygodniu odpowietrzania i niewie czy je sprubować odpalić na nowo czy co? Jutro wrzuce schematy i pare fotek.Pozdrawiam!!!