Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzenie Instalacjj C.o. Na 140 Grzejników/pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Mam problem z odpowietrzeniem inst. co na 140 grzejników,a mianowicie mam tu kocioł co 2 funkcyjny ,lokalizacja w piwnicy,a rozprowadzenie górne i chyba już 3 tygodnie odpowietrzam grzejniki na poddaszu i robiło sie pomału coraz chłodniej w końcu 2 pompy co sie wyłączyły i klapa. Dodam że panowie którzy to robili probili dóżo kiszkowatej roboty np. na pionie rury zasilająca i powrotna są połączone i tym połączeniem idą do 2 grzejników do podłączeń wyjściowych. Prawie połowa ze 140 grzejników wogóle nie działała no a piony oczywiście w zabódowie. Moim zdaniem powinienem teraz wzystko wyłączyć, odpowietrzyć instalacje i na nowo puścić w ruch pompy tylko jeszcze jest inst. ct i do ct są te same pompy cyrkulacyjne. Ct musi być włączone więc poradżcie jak to skutecznie odpowietrzyć bo jestem już na granicy wytrzymałościn nerwowej!!! Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE I POZDRAWIAM!!! Adam.

Opublikowano

Wyłączenie pomp i zapowietrzenie ma jakis związek!!

Twoja historia mówi ze na tak potężny zład [140 sztuk a nie 14 ???] że odpaliliście pompy w trakcie napełniania zładu.

A na grzejnikach moe ma dopow. automatycznych?? Na grzejnikach najbardziej zapowietrzanych założyć!

3 tygodnie?? A ile razy dobijałes wodę w mdzyczasie??

NIestety pozostaje ci tylko biegac po piętrach i odpowietrzac do skutku.

Pamiętając ze powietrze z grzejnika mie ma prawa wrócic do kotła. [pomijak kurioza]

Do dzieła ! Hej!

Opublikowano

Nie wiem jak Ci dobrze doradzić bo nie wiadomo co masz tam namieszane. Ale podstawą jest najpierw odpowietrzenie kotła pompy. Odpowietrzenie nowej instalacji możne trwać bardzo długo i dlatego masz z tym problem. Jak masz układ zamknięty to musisz mieć odpowiednie ciśnienie w instalacji bez niego nic ci nie ruszy. Weź poziomice najpierw i posprawdzaj czy grzejniki nie opadają w kierunku odpowietrzenia. Grzejniki żeby dobrze odpowietrzyć w miejscu odpowietrzenia powinny być wyżej.

Ja bym również pozakręcał wszystkie grzejniki i odpowietrzał je po kolei, najpierw jeden, później drugi itd. Jeżeli to nie daje rezultatów dalej i nie grzeje kilka grzejników pomimo że podczas odpowietrzania nie uchodzi już powietrze to masz najprawdopodobniej źle skryzowne grzejniki i woda krąży w innych bo ma mniejszy opór. Należy wtedy delikatnie skryzować te grzejniki które grzeją najlepiej i obserwować czy te co nie grzały robią się cieplejsze.

Opublikowano
Adam, a co na to instalatorzy??? Nic ci nie powiedzieli nt. rozruchu i ew. kłopotów?? To do cholery ich brocha! Hej!

Instalatorzy którzy robili tą instalacje mają to w d.... bo nie ma jeszcze odbioru ich pięknej i urzytecznej instalacji , a budynek jest tylko dopuszczony do użytku. Mogą oczywiście przyjechać za kase-sorry kaaaasse! Jak będzie kiedyś odbiur tej inst. to muszą nam dać instrukcje i nie ma zmiłuj!!! Dzięki za odzew! Hej!

Opublikowano
Wyłączenie pomp i zapowietrzenie ma jakis związek!!

Twoja historia mówi ze na tak potężny zład [140 sztuk a nie 14 ???] że odpaliliście pompy w trakcie napełniania zładu.

A na grzejnikach moe ma dopow. automatycznych?? Na grzejnikach najbardziej zapowietrzanych założyć!

3 tygodnie?? A ile razy dobijałes wodę w mdzyczasie??

NIestety pozostaje ci tylko biegac po piętrach i odpowietrzac do skutku.

Pamiętając ze powietrze z grzejnika mie ma prawa wrócic do kotła. [pomijak kurioza]

Do dzieła ! Hej!

Woda automatycznie sie dobija!

Opublikowano
Nie wiem jak Ci dobrze doradzić bo nie wiadomo co masz tam namieszane. Ale podstawą jest najpierw odpowietrzenie kotła pompy. Odpowietrzenie nowej instalacji możne trwać bardzo długo i dlatego masz z tym problem. Jak masz układ zamknięty to musisz mieć odpowiednie ciśnienie w instalacji bez niego nic ci nie ruszy. Weź poziomice najpierw i posprawdzaj czy grzejniki nie opadają w kierunku odpowietrzenia. Grzejniki żeby dobrze odpowietrzyć w miejscu odpowietrzenia powinny być wyżej.

Ja bym również pozakręcał wszystkie grzejniki i odpowietrzał je po kolei, najpierw jeden, później drugi itd. Jeżeli to nie daje rezultatów dalej i nie grzeje kilka grzejników pomimo że podczas odpowietrzania nie uchodzi już powietrze to masz najprawdopodobniej źle skryzowne grzejniki i woda krąży w innych bo ma mniejszy opór. Należy wtedy delikatnie skryzować te grzejniki które grzeją najlepiej i obserwować czy te co nie grzały robią się cieplejsze.

Cześć!Dzięki za wskazówki!!! Mam tu na c.o. 2 pompy GRUNDFOS MAGNA 65-120F które staneły gdzieś po 2 tygodniu odpowietrzania i niewie czy je sprubować odpalić na nowo czy co? Jutro wrzuce schematy i pare fotek.Pozdrawiam!!!