Franek59 Opublikowano 19 Marca 2010 #1 Opublikowano 19 Marca 2010 Zwracam się z prośbą o pomoc w sprawie schematów ogrzewania centralnego, ponieważ potrzebne mi będą do założenia CO. Dom jest parterowy, bez piwnicy, o powierzchni użytkowej ok.70 m2. Dom wraz z dużym strychem, 3 pokoje,kuchnia,łazienka. O jakiej mocy powinien być piec CO?Chciałabym również, aby CO działało bez pompki, dlatego, że często z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych, są problemy z prądem w domu ( silne wiatry). Ogrzewanie centralne chcę zrobić w miedzi. Proszę o radę, jakiej średnicy mają być rurki miedziane, kilka pomocniczych schematów CO. Mile widziana możliwa szybka odpowiedź. Cytuj
kotłowy Opublikowano 19 Marca 2010 #2 Opublikowano 19 Marca 2010 Poczytaj forum są różne przypadki opisane.Narysuj swój schemat a doradcy łatwiej się znajdą.Gdzie postawisz piec?Czy wodę też będziesz grzał tym piecem?Z tego co piszesz to układ z rozdziałem górnym by się nadawał.A strych też do ogrzania.Ważny jest układ pomieszczeń.Powodzenia! Cytuj
Franek59 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor #3 Opublikowano 19 Marca 2010 Poczytaj forum są różne przypadki opisane.Narysuj swój schemat a doradcy łatwiej się znajdą.Gdzie postawisz piec?Czy wodę też będziesz grzał tym piecem?Z tego co piszesz to układ z rozdziałem górnym by się nadawał.A strych też do ogrzania.Ważny jest układ pomieszczeń.Powodzenia! Strych nie będzie ogrzewany,chciałbym właśnie górnym rozprowadzeniem i również z ciepłą wodą czyli bojler z wężownicą 140 l. Piec znajdowałby się na parterze w osobnym pomieszczeniu,mam możliwość postawienia go poniżej podłogi ok.20 cm. Cytuj
kotłowy Opublikowano 19 Marca 2010 #4 Opublikowano 19 Marca 2010 Założyłbym piec ok.10 kW z miarkownikiem ciągu, rury fi 28,zbiornik wyrównawczy na strychu,bojler pod sufitem itd.Powodzenia Cytuj
Franek59 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor #5 Opublikowano 19 Marca 2010 Założyłbym piec ok.10 kW z miarkownikiem ciągu, rury fi 28,zbiornik wyrównawczy na strychu,bojler pod sufitem itd.Powodzenia Zamieszam schemat mieszkania. Cytuj
kotłowy Opublikowano 19 Marca 2010 #6 Opublikowano 19 Marca 2010 Załóż 100W na metr powierzchni i umieść grzejniki w pomieszczeniach.Najlepiej pod oknami.Tylko jak wrócisz z powrotami od grzejników.Oby nie przez drzwi. Cytuj
Franek59 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor #7 Opublikowano 19 Marca 2010 Załóż 100W na metr powierzchni i umieść grzejniki w pomieszczeniach.Najlepiej pod oknami.Tylko jak wrócisz z powrotami od grzejników.Oby nie przez drzwi. Powrót byłby pod podłogą, dlatego piec obniżyłbym o 20 cm. Cytuj
kotłowy Opublikowano 19 Marca 2010 #8 Opublikowano 19 Marca 2010 Tu jest podobna sytuacja https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=5656 i kilka wskazówek .Powodzenia Cytuj
Franek59 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #9 Opublikowano 21 Marca 2010 Tu jest podobna sytuacja https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=5656 i kilka wskazówek .Powodzenia Dziękuję za wcześniejsze wskazówki i bardzo bym prosił aby przesłano mi kilka przykładowych schematów szczegółowych dotyczących rozmieszczenia CO w moim domu oraz przykład z pompką. Z góry dziękuję. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi