Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Stoje teraz przed problemem jakie ogrzewanie wybrać.

Mieszkam w starym poniemieckim domku jednorodzinnym obecnie zainstalowany jest piec c.o. na koks (ma już z 30lat) przyszedl czas by go czymś zastąpic. Tylko sama nie wiem, czy wybrać piec na ekogroszek czy lepiej zmienic na ogrzewanie olejowe. Słysze rózne opinie i juz zupelnie sie pogubiłam. Może wy mi coś doradzicie :P z góry dziekuje

Opublikowano

Mariolka - kilka pytań na początek:

1.Jaka powierzchnia domu i czy ocieplony?

2.Czy chcesz dokładać do pieca co 3-4 dni czy 1-2 razy dziennie?

3.W jakiej części Polski mieszkasz?

4.Czy masz budżet ograniczony do jakiejś kwoty?

Olej opałowy nie jest tanim sposobem ogrzewania domu.

Opublikowano

1.dom ma powierzchnie ok 120m kw. i nie byl docieplany.

2.zdecydowanie wole dokladac do pieca co 3-4 dni

3. mieszkam w szczecinie

4. nie mam budzetu ograniczonego bo w sumie nastawiam sie na kredyt (ile będe musiała wziąść tyle wezme)

Mysłalam o ogrzewaniu olejowym ze wzgeldu na to iż mieszkam ze starszą osoba, ja sama pracuje i nie chciałabym by ona pracowała przy ogrzewaniu domu jak mnie w nim nie ma.

Opublikowano

Jeżeli taka jest sytuacja, to zastanowiłbym się jednak nad tym olejem opałowym – sprawa praktycznie bezobsługowa. W twoim rejonie za eko groszek, który nie będzie powodował problemów w trakcie spalania będziesz musiała płacić 700-800PLN/t. Domek jest nie duży. Rocznie (bez sauny w domu) zapłacisz pewnie z 25% więcej niż ogrzewając eko groszkiem, który niesie za sobą trochę pracy fizycznej. Znajomy w Wałbrzychu spala średnio w zimie około 3000 litrów oleju opałowego w domu prawie 300m2 (temp. wew. 19-20`C).

A jest opcja podłączenia gazu ziemnego?

Opublikowano
1.dom ma powierzchnie ok 120m kw. i nie byl docieplany.

2.zdecydowanie wole dokladac do pieca co 3-4 dni

3. mieszkam w szczecinie

4. nie mam budzetu ograniczonego bo w sumie nastawiam sie na kredyt (ile będe musiała wziąść tyle wezme)

Mysłalam o ogrzewaniu olejowym ze wzgeldu na to iż mieszkam ze starszą osoba, ja sama pracuje i nie chciałabym by ona pracowała przy ogrzewaniu domu jak mnie w nim nie ma.

Witam!

W ubiegłym roku też modernizowałem swoje c.o w starym nie ocieplonym domu. Początkowo byłem nastawiony na kocioł gazowy, zadzwoniłem więc do firmy poleconej mi przez kolegę u którego oni zakładali c.o gazowe. Przyjechał pan, wysłuchał moich bolączek i obiecał następnego dnia przedstawić mi 3 propozycje. Byłem mile zdziwiony, bo faktycznie nazajutrz otrzymałem 3 warianty modernizacji c. o.- 2 gazowe i jedną z kotłem na ekogroszek i miał. Firma jest ze Szczecina i sądzę, że warto z nimi porozmawiać. Mogą podać adresy osób u których oni pracowali. Ja taki właśnie adres dostałem i byłem u gościa zobaczyć naocznie i spytać , co klient sądzi o firmie. Kocioł oni sami zamawiają, więc cena jest atrakcyjna, ale nie radzę mówić im, że budżet masz nieograniczony. Jeżeli będziesz tą firmą zainteresowana to podam ci nr telefonu. Pozdrawiam.

Opublikowano

tak , gdzies dwa metry od domu polozone są rury z gazem ziemnym. Jednak jakoś nie jestem przekonana do niego tym bardziej ze wielu znajomych strasznie narzeka na ogrzewanie gazowe tzn. ze w domu jest chlodno a rachunki okropne.

Groszek poproszę Cię o namiary na ta firme. Z góry dziekuje :P

Opublikowano
Groszek poproszę Cię o namiary na ta firme. Z góry dziekuje :P

Podaję Ci nr tel. do przedstawiciela firmy, który mnie obsługiwał: 602 112 226 - p. Artur.

Życzę udanych negocjacji i dobrych decyzji. Jeżeli będziesz mogła to napisz później jak sprawa modernizacji się potoczyła. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Coś tak zauważam, że ten temat uważa się za wyczerpany...

W związku z tym czuję się zobowiązany do udzielenia Mariolce rady moim zdaniem najlepszej a tu zupełnie pominiętej :P

Zakup kocioł z podajnikiem na owies (pellet itp).

Olej = gaz (mniej więcej to samo: zimno i drogo lub mniej zimno ale b. drogo)

Groszek = dosyć drogo i horror z zakupem odpowiedniego groszku (kupujesz horendalnie drogi albo czyścisz komin co miesiąc)

Owies = najtaniej z tego wszystkiego, bez problemu z zakupem no i ciepło w domu (minusem może być potrzeba więcej suchego miejsca na opał).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zasada jest taka, ze jak masz gaz, to zakladasz gaz.

Chyba, ze masz czas i chec zaoszczedzenia 600pln rocznie, to kup kociol na drewno.

Wegiel, czy gaz, to cenowo to samo (chyba ze mieszkasz na poludniu i masz dostep do kopalni)

Opublikowano

Czekam z niecierpliwością kiedy kolega założy gaz u siebie i przekona się jaka jest naprawdę różnica w cenie ogrzewania. Ja ogrzewam węglem i do tej pory koszt ogrzewania domu, o powierzchni grubo ponad 200m2 wyniósł 3400 zł. Nie wyobrażam sobie, ile wyniosło by mnie ogrzewanie gazem. Posiadam kocioł gazowy, jednak w tej chwili traktuję go jako rezerwę w razie wyjazdu z domu, czy gdy będzie wyższa temp. na dworze, może w tedy go odpalę.

Byłbym ostrożniejszy w prognozowaniu różnic cenowych poszczególnymi opałami.

Opublikowano

U mnie wegiel jest po prawie 800pln za tone. Przypuszczam, ze gauz zuzylbym na nie wiele wiecej.

Mam kominek, w razie co moge sie nim wspomagac. A tak, stoi uzywany odswietnie, bo palic w kotle i w kominku, to sahara murowana.

Jezeli mialbym dostep do wegla po 500pln, to inna historia.

Swoja aktualna prace z kotlownia szacuje na 15h miesiecznie. Tez to jakos mozna przeliczyc na kase :P Dodac syf z tym zwiazany, to nawet niech wyjdzie ten 1000 wiecej na sezon, to tez do przelkniecia.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Życzę udanych negocjacji i dobrych decyzji. Jeżeli będziesz mogła to napisz później jak sprawa modernizacji się potoczyła. Pozdrawiam.

[/quote

Mariolka widać nie mogła i nie napisała o swojej kotłowni. Myślałem, że nie będzie to dla Niej zbyt wielki wysiłek. Trudno. Pewnie kiedyś jeszcze napisze jak będzie miała problem z kotłem.

Pozdrawiam wszystkich odpowiadających na pytania i problemy innych, szczególnie tych, którzy robią to po kilka razy na ten sam temat (bo komuś się nie chce poszperać w starych postach).

Godna pochwały życzliwość i cierpliwość.