Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dzien dobry posiadam piec Galmet 12kv juz miałem z nim pare problemów ale jakoś się rozwiązały ale od 2 lat mam troszkę inny problem możne ktoś tez miał podobny i będzie umiała pomoc a mianowice problem lezy w grzejnikach albo sa do połowy zimne albo w 1 pokoju grzeje lepiej mam w 3 pokojach grzejnik i w ubikacji ten w ubikacji jak zawsze odpale zawsze jest garacy a reszta to juz rożnie powiem szczerze już brakuje mi pomysłów naprawdę

1.zrobiłem tak ze 4 miesiace temu wymieniłem we wszystkich grzejnikach odpowietrzniki na automaty wymieniłem pompe wyczysciłem sitko te co zazwyczaj sie czysci ( nie wiem jak one fachowo sie nazywa)  oczywiscie dopusciłem wode i miałem miedzy 60-a 70 na piecu bo pale dzewem w takie letnie pogody i powiem szczerze byłem zaskoczony bo wszystkie grzejniki były tak goronce ze dodtknoc nie szło wiec uznałem ze usterka została usunieta (no i piec odpalony dzis)

2. dzisiaj paliłem w piecu i znowu problem powrocił i juz sam nie wiem co mam do końca zrobić możne ktoś ma jakiś pomysł dzisiaj nawet wymieniłem odpowietrznik w 1 pokoju i jeszcze gorzej grzeje niz grzał  staram sie to naprawić próba i metoda błędów ale i tak dla mnie zawsze jest zaskakujące to ze w ubikacji zawsze grzejnik jest garacy a w pokojach jest roznie i z kazdym rozpaleniem jest inaczej ( mowie tu o pokojach ) bo grzejnik w łazience się nie zmienia za pomoc dziękuje  

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule. Temat przeniesiono do bardziej pasującego działu
  • Lubię to 1
Opublikowano

Czy na grzejnikach są głowice termostatyczne ? W którym miejscu są zabudowane te odpowietrzniki czy jest odpowiedni spad w ich kierunku ? Czy grzejnik w łazience jest jako pierwszy od kotła ? Czy instalacja jest grawitacyjna czy z udziałem pompy kotłowej ? 

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Galmet 12 kW Prosiłbym o Pomoc
Opublikowano

.1 nie ma głowic jesli chodzi o regulacje na grzejnikach sa takie ze otwierasz i grzeja jak napalisz ( nie ma zadnej regulacji 1.2.3.4.5 

2.no odpowierzniki sa zamotowane przy grzejnikach normalnie patrzysz na niego to lewa strona 

3. grzejnik od łazienki jest najdalej od instalacja zaraz obok jest zbiornik wyrownawczy 

4. tak jest pompa 

pompa jest nowa raz była uzyta 4 miesiace temu i normalnie działalo a teraz znowu jakies jaja sie robia mecze sie z tym dosyć długo 2-3 sezon moze dlatego metoda prob i błedow wymieniłem pompe odpowietrznik rozpalilem dzialalo poprawnie a teraz rozpalilem i wrocilo to tak jak było grzejniki do połowy ciepłe itp tak jak opisałem to wyzej pomysły mi sie juz wyczerpały jak narazie xD

moge dodac zdjecia jak to mniej wiecej wyglada jesli jest taka potrzeba bo nie wiem czy mozna filmiki dodawac

Opublikowano

tak Góra jest garaca a dołami im nizej tym zimnej 

i to przy kazdym rozpaleniu w kazdym pokoju inaczej nie ma ze sychronicznie za kazdym razem jest tak samo