witiaw Opublikowano wczoraj o 07:30 #1 Opublikowano wczoraj o 07:30 Pytanie ktory bedzie praktyczniejszy w obsludze zwlaszcza czyszczeniu ?? Chce zamontowac bez zaworow odcinajacych przed i za. Jak wyglada czyszczenie tego z zaworem spustowym? czy zeby pozbyc sie nagromadzonych zanieczyszczen tez magnetycznych wystarczy odkrecic zawor czy tez przeba wyjac magnes ? Cytuj
h3nio Opublikowano wczoraj o 10:06 #2 Opublikowano wczoraj o 10:06 Bez zaworów odcinających to bez sensu. W każdej instrukcji takiego seperatora masz opisany proces czyszczenia. Ja posiadam Afriso ADS 160 i standardowe czyszcznie zajmuje kilka minut, a całkowite razem z rozebraniem separatora, myciem siateczki, złożeniem i odpowietrzeniem może z 15 minut. Magnes trzeba wyjąć, żeby opiłki metalu opadły na dno, ale muszą być zawory odcinające. 1 Cytuj
Pjottter Opublikowano 17 godzin temu #3 Opublikowano 17 godzin temu Jak chcesz przeczyścić system to są środki ktore się zalewa najlepiej jeszcze podgrzewa i zakrecasz grzejniki zostawiasz jeden i tak po kolei i po paru dniach zlewa całą wodę i wlewa czystą. Tak najtańszym sposobem ale to nie jest też takie super czyszczenie, najlepiej ekipę ogarnąć i niech specjalnym sprzętem podepnę i przepychają tam dopiero muł wychodzi. I potem montujesz swój magnetyczny (oni przy tych pompach maja osobny wielki filtr magnetyczny) i tak jak wyżej piszą zawory przed i za, niektore filtry maja swoj zawor ale w moim przypadku działa tylko w jedną strone. Zawor spustowy jedynie zrzuca wode,na filtrze nadal zostaje muł i trzeba rozbierać. Cytuj
berti Opublikowano 3 godziny temu #4 Opublikowano 3 godziny temu 23 godziny temu, witiaw napisał(a): Pytanie ktory bedzie praktyczniejszy w obsludze zwlaszcza czyszczeniu ?? Chce zamontowac bez zaworow odcinajacych przed i za. Jak wyglada czyszczenie tego z zaworem spustowym? czy zeby pozbyc sie nagromadzonych zanieczyszczen tez magnetycznych wystarczy odkrecic zawor czy tez przeba wyjac magnes ? Z góry odkręcasz zawór i wtedy podkładasz wiadro odkręcasz zaworek i wyleje ci cały syf do wiadra ale w większości są jeszcze siateczki i tej siateczki czasem nie da się w ten sposób przepłukać jak zasrane rury i trzeba byłoby to czasem wyczyścić tylko jak bez zaworów, no i zanim kupisz to sprawdź dokładnie bo ja mam jakiś grecki i w nim jest magnes neodymowy dł ok 10 cm mocny jak diabli a kilka dni temu kupiłem dla młodego jakies gówno które na zdjęciu wygląda ok a okazuje się że to zwykłe barachło o ten badziew jakich mało, https://allegro.pl/oferta/separator-zanieczyszczen-magnetyczny-1-gepox-prom-13367911531 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi