Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. stoję przed wymianą kotła zasypowego klasy 4 (ELEKTROMET EKO – KWR 20) na kocioł klasy 5, spalam głównie drewno a gdy w nocy dowali mrozem to węgiel plus drewno. Nowy kocioł chciałbym, aby miał możliwość pracy gdy zabraknie prądu (w mojej lokalizacji częste przerwy w dostawie), instalacja działa grawitacyjnie jak i z pompami. W mojej gminie ogłosili nabór wniosków na dofinansowanie do zmiany i chciałbym z tego skorzystać. Przeglądam różne oferty kotłów 5 klasy i kompletnie nie wiem na co postawić... 

Opublikowano

A z ciekawości pytam bo to różnie gadają o tych dofinansowaniach ,nie taniej samemu kupić i zamontować ? pytam bo nie wiem ale słuchy dziwne chodzą.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ma to być zasypowy 5 klasy to założę się że aby spełnić wymagania i skorzystać z dotacji należy zamontować bufor bo tylko w takiej konfiguracji ten piec jest w stanie uzyskać normy dla 5 klasy... Proszę najpierw popatrzeć za kotłami aby spełnić wymagania 5 klasy a potem popytać się o warunki dotacji. Obawiam się o bezprądowe działanie układu, ale mały UPSik z odpowiednim akumulatorem powinien załatwić sprawę.

Edytowane przez djbuzer
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, berti napisał(a):

A z ciekawości pytam bo to różnie gadają o tych dofinansowaniach ,nie taniej samemu kupić i zamontować ? pytam bo nie wiem ale słuchy dziwne chodzą.

składasz wniosek, przyznają dotację, dokonujesz zakupu i przedstawiasz fakturę. u mnie zwracają 70% wartości ale nie więcej jak 5k PLN

3 godziny temu, djbuzer napisał(a):

Jeśli ma to być zasypowy 5 klasy to założę się że aby spełnić wymagania i skorzystać z dotacji należy zamontować bufor bo tylko w takiej konfiguracji ten piec jest w stanie uzyskać normy dla 5 klasy... Proszę najpierw popatrzeć za kotłami aby spełnić wymagania 5 klasy a potem popytać się o warunki dotacji. Obawiam się o bezprądowe działanie układu, ale mały UPSik z odpowiednim akumulatorem powinien załatwić sprawę.

to jak by to miało wyglądać kocioł + bufor? jakieś konkretne propozycje? jaki polecany producent a jakiego unikać? bezprądowe działanie miałem na myśli o palenie bez dmuchawy, jakiś miarkownik ciągu czy coś... dodam jeszcze że chciałbym to wszystko sam ogarnąć, czyli montaż i całą resztę

Edytowane przez JapaKonia
Opublikowano

Jakie drewno teraz spalasz? Jeśli masz dostęp do twardego drewna, to może tani MPM ? Plus bufor podłączony grubymi rurami 6/4" na grawitacji. Ale komin musi być wysoki 8m i więcej, aby kocioł sprawnie pracował bez wentylatora.