Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam grzanie bufora z kominka i tak sobie wymyśliłem i nie wiem czy jest coś takiego do kupienia :

-obsługa dwóch pomp (podłogówka i grzejniki)

-jeżeli bufor będzie wychłodzony pompy powinny nie działać pomimo sygnału grzania w domu

-sterowanie bezprzewodowe z czujników w domu (najlepiej jeszcze wifi w tel)

-rozładowanie bufora jeśli osiągnie krytyczną tem (czyli załączenie pomp pomimo braku sygnału z czujek domowych)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego, napiszę, jak poradziłem sobie z podobnym tematem: sterowaniem pompami obiegów grzewczych podłączonych do bufora. Załączanie w zależności od sygnału zewnętrznego termostatu. Praca pompy tylko w zakresie między temp. minimalną i maksymalną wody na wyjściu danego obiegu. Gdy termostat każę wyłączyć grzanie: pompy mogą się wyłączyć lub pracować w trybie przerywanym - ustawialny czas pracy i czas przerwy. Wszystko indywidualnie dla każdego obiegu. Możliwość podglądu stanu i sterowania przez przeglądarkę. Możliwość sterowania z zewnątrz przez MQTT.
Kupiłem uniwersalny sterownik na esp32, na aliexpress
https://www.rocketcontroller.com/astra-product-overview
Tutaj coś pierwsze lepsze z Allegro:
https://allegro.pl/oferta/sterownik-imz-modul-esp32-32e-z-2-przekaznikami-ac-17833981173
Na tym zainstalowałem Tasmotę z Berry.
Do tego: claude.ai (taka sztuczna inteligencja) i po 3 wieczorach sterownik działa w instalacji.
Gotowego rozwiązania "z półki" nie znam, dlatego nie podpowiem.