Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z prawidłowym ustawieniem sterownika do mojego pieca. Piec opisany jest jako kocioł do spalania miału węglowego. Nie wiem jak duże ma to znaczenie, ale palę węglem i niestety wielokrotnie po nocy, zostanie w nim dużo nie dopalonego i wygaszonego węgla (lekkiego urobku który powinien jeszcze dać ciepło a zamiast tego wygasa)

Od początku:

Piec  z tym sterownikiem stosuję dopiero pierwszą zimę i niestety nadal nie mogę dojść do optymalnego ustawienia sterownika. W piecu rozpalam od góry, następnie spalanie kroczące. Na noc zasypuję piec do pełna (około 25kg węgla kostki) i po 7 godzinach piec potrafi wygasnąć. Grzejniki na termostatach.

Moje pierwotne ustawienia sterownika Proton CWU były następujące:

ustawienia serwisowe były domyślne:

image.png.a536d416fc89e4f29c486154b74f4371.png

USTAWIENIA KONFIGURACJI UŻYTKOWNIKA:

Temperatura zadana: 53 st.

Wydajność dmuchawy 50

czas przedmuchu 10 sek

przerwa przedmuchu 5 min

temperatura załączenia 35 st.

zadana temperatura CWU 50 st.

tryb pracy pomp 0 (zima)

Nie dawało to zbyt dobrego efektu więc jakiś miesiąc temu zmieniłem ustawienia konfiguracji użytkownika na :

Temperatura zadana: 63 st.

Wydajność dmuchawy 50

czas przedmuchu 35 sek

przerwa przedmuchu 4 min

tryb pracy pomp 0 (zima)

było lepiej ale paliwo wypalało się szybciej niż przy pierwotnych ustawieniach. Przestało starczać go na całą noc.

Następnie zmieniłem nastawy serwisowe:

moc dmuchawy na biegu 49 na 70%

obroty minimalne dmuchawy  20%

moc dmuchawy podczas przedmuchu 40%

minimalna temperatura nastawiana 40 st.

temperatura wyłączenia regulatora 30 st.

nadwyżka temperatury do ładowania zasobnika CWU - ( tutaj jakaś niezrozumiała wartość (Pi)

Oraz konfigurację użytkownika:

temperatura zadana 57 st

Wydajność dmuchawy 49

czas przedmuchu 20 sek

przerwa przedmuchu 5 min

tryb pracy pomp 0 (zima)

No i po dzisiejszej nocy masa niedopalonego ale wygaszonego węgla została... Sam już nie wiem co robię źle, i jak krok po kroku dojść do optymalnych ustawień spalania mojego opału.

Piec daje sobie doskonale rade z dobiciem do zadanej temperatury a w czasie czuwania potrafi dobić z zadanych 60 na 75 stopni. ( może pomyśleć o jakimś buforze?). I tak, ma to być jedyny i ostatni sezon tego pieca przed kupieniem czegoś z automatycznym podawaniem, niemniej jednak, chciałbym mieć pewność, że jak zostawiam w pełni zasypany piec przed wyjściem do pracy, to po powrocie (około 10h) w domu nadal będzie ciepło a w piecu zostanie choćby żar, a nie pół pieca nie wypalonego. Rozumiem że wiele też zależy od jakości węgla ( w ty momencie pale kazachem).

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez Altaro