Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nowo budowany dom, trochę wybiegam w przyszłość ale już powoli zaczynam rozglądać się za piecem na pellet pomimo tego, że do tego czasu kiedy go zamontuje mam jeszcze z 1,5 roku. Powierzchnia grzana będzie około 160 m2 podłogówki + bojler na wodę dla 3 osób. Grzejników brak. Po pierwsze zastanawiam się czy dobór kotła 12kw z modulacją mocy będzie to dobra opcja dla tego budynku. Planuje w pomieszczeniach trzymać temperaturę 23 stopnie doł + 21/22 góra (2 osobne termostaty sterujące temperaturą czyli dół + góra osobno).

Okna będą 3 szybowe, 20cm ocieplenia zewnątrz, fundament ocieplenie 15cm.

I tu najważniejsze pytanie - jaki producent aktualnie jest godny polecenia jeśli chodzi o piece na pellet? Na początku mocno byłem nastawiony na piece defro ale zacząłem dołączać do grup na fb i czytać na temat tych pieców ile jest z nimi problemów + problem z serwisem to zacząłem przeglądać oferty innych producentów. Z tego co się orientowałem w mojej okolicy są dystrybutorzy firm: Defro, Heiztechnik, Heitz, Kostrzewa. Teraz  będąc u danego dystrybutora wiadomo, każdy chwali to co sprzedaje i jest to najlepsze na rynku.

U jednego dystrybutora który ma w ofercie heitz, defro i heiztechnik z automatu dał mi znać, że heiztechnik sobie odpuścić a oni polecają w 100% piece firmy heitz ale znalazłem  bardzo mało opinii klientów tych pieców w internecie. Ciekawie na stronie też wygląda ta kostrzewa EEI Pellets.

Co siądziecie? a może jeszcze jakiś inny producent? orientowałem się też nad piecami firmy windhager ale koszta to kosmos ;o

A i na koniec... jak to jest, że często czytam na grupach na fb  od ludzi, że przy domach 150m spalają 4-5 ton pelletu na sezon a zdarzają się wpisy o spalaniu 2.5-3 tony na sezon. Też czytając trochę to forum widziałem sporo wpisów o bardzo niskim spalaniu pelletu w sezonie. Czy jest to wina bardziej błędnych montaży pieców? Przestrzelonych mocy kw do zapotrzebowania?

Pozdrawiam i życzę forumowiczom miłego dnia :)

Opublikowano

Najpierw przemyśl sama instalację.  Pellet, sama podłogówka, termostaty pokojowe, bez magazynu ciepła brrrrrrr.

1. Zapomnij o termostatach pokojowych

2. Nie wierz w cudowną moc modulacji kotla na pellet.

3. Przemyśl magazyn ciepła

4. Zaplanuj tak instalację abyś mogł bezproblemowo przestawić sie na dowolne źródło ciepła.

O kotle pomyśl za rok. 

Ja jak budowałem to nawet układ kotłowni zrobiłem pod konkretny kocioł, a ja przyszło do kupna kotla to kupiłem zupełnie co innego. Miał być ekogroszek, został pellet.

Ale instalację mam pod dowolne źródło.

9 godzin temu, Klemens1337 napisał(a):

Czy jest to wina bardziej błędnych montaży pieców?

W 80% błędy w instalacji i ok 15% wiary w cudowne możliwości kotłów.