Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

Jestem tu nowy

Kupiłem online w polskim sklepie PC SUNRAIN BLN-006TB1, ale wersja w instrukcji nieco odbiega od tej na schemacie w obudowie, więc mam trochę zagwozdkę odnośnie kilku podłączeń. Czy jest tu ktoś na forum, kto zna tę PC i zajmuje się montażem w okolicy Warszawy/Wiązowny? 🙂

Edytowane przez Ryszard
Temat przeniesiono do bardziej pasującego działu
Opublikowano

na początek mam rozkminę, czy ta PC obsługuje alteranywne źródło ciepła (biwalentne?)? 
Tzn. chcę mieć bufor nagrzewany zimą kozą i teraz ciekaw jestem, jak ta pompa zadziała, jak w buforze zacznie wzrastać temp wody, wbrew jej odczytom na we/wy. Bo oczywiście umieszczę czujniki temp. w buforze i CWU. Do tego PC ma chyba czujniki na we/wy w sobie, plus pewnie kilka innych w swoim wnętrzu. Jak na jej wyjściu będzie np 45st, a w buforze więcej i rośnie, to czy PC nie wyrzuci błędu i nie wyłączy się? Mam wykaz błędów i jest tam "E37: Przekroczona, za duża, różnica temperatur wody między zasilaniem a powrotem"
W zał inst.

r32-air-source-heat-pump-user-manual.pdf

tu jeszcze serwisówka i schemat z obudowy mojej PC, bo terminal nieco się różni od tego w instrukcji, ale innego nie ma...

diagram z obudowy mojej PC-1852x1375.JPEG

bln006tb1.pdf

Opublikowano

Nie powinno być problemu, bo tak grzałem CWU. Pompa do 45*C, a grzałka do oporu (ponad 65*C) i po prostu pompa nie załącza się. Tak jest w grupie Midea i w tym wynalazku powinno być tak samo.

• Lubię to 1
Opublikowano

super, oby tak było i u mnie...
a jak rozwiązałeś regulację temp na termostacie C.O.?

jak mam 100% podłogi, jedna strefa na cały dom, więc wygląda na to, że muszę użyć do mieszania na podłogi termostatu sterowanego zewnętrznie (Salus).

Czy PC może mieć taką funkcję? jak to się może nazywać po ang? 🙂

Opublikowano

Po diabła Ci termostat? Ustaw doświadczalnie jaka temperatura podłogi zapewnia równomierne ogrzanie domu do temperatury pożądanej. Powiedzmy przy +7 jest to 26*C, a przy -7*C 32*C. W tym zakresie reguluj, albo ustaw krzywą grzewczą

Opublikowano

przez większość sezonu grzewczego PC będzie podawać wodę np ok 25-35 bezpośrednio na rozdzielacze podłogówki (z pominięciem bufora) i reguluje to właśnie krzywymi, temp zew lub wewn. A w największe mrozy chcę grzać bufor 300l kozą z płaszczem do ok 80st, żeby przez następne godziny rozładowywać go podłogówką i tu myślałem o sterownikach, żeby utrzymywały temp w domu. Czy to nie zadziała? albo da się prościej?

Opublikowano

Zład wody 300l i koza na długo nie starczy, a oszczędności (teoretyczne) mogą być mizerne w stosunku do nakładu pracy. Traktuj kozę jako awaryjne źródło zasilania i pal tylko w sytuacjach awaryjnych, ja tak bym zrobił 😉