Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł - Sas, Stalmark, Defro, Feroli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Proszę o radę. Pękł mi piec na ekogroszek po 13 latach i chciałbym zamontować piec na pellet. Piec na ekogroszek był przewymiarowany i miał 35 kw. Teść, jak go montował 13 lat temu to z maksymą "lepiej więcej niż mniej"...

Do grzania jest:

- dom 285m2, ocieplony 50%(styropian grafit), pozostałe 50% ściany grube na 80 cm część z dziurą w środku, dach strop ocieplony pianą pur 20 cm
- 20 grzejników
- 200l cwu
- instalacja otwarta 1 pion
- okna 3 szybowe

Instalator, który był w domu powiedział, że wystarczy 24-25 kW i podobne zapotrzebowani mi wyszły z różnych kalkulatorów. Zaproponował też kocił Ferroli Biopellet PRO 24 kW.

Czy warto montować ten piec - Ferroli ? Cena kusi, ale w internetach jest trochę negatywnych opinii tj. że trzeba bardzo często czyścić, że sterowanie pada (koszt płyty oko 2k PLN), że kapryśny na pellet - tylko super jakości, itp.

Dzwoniłem do różnych sklepów i polecali mi SAS Bio Compact 25 kW, Defro Komfort Eckpell 25kW, Stalmark Eko silver III 24 kW? Co polecilibyście z tej listy Ferroli, SAS, Defro, Stalmark czy może coś innego? Tak, żeby było też w miarę dostępne do kupna bez czekania miesiąca czy dwa? 

Będę mega wdzięczy za pomoc bo już mnie głowa boli do czytania, przeglądania, zastanawiania się. Bardzo dziękuję.

Edytowane przez Lukas665
literówka
Opublikowano

Albo taki do którego masz blisko serwis ( sprawa najważniejsza ) albo coś z wyższej półki - NBE Black Star, Rtb Feniks, Okofen Easypell ( stosunek ceny do jakości ), Viessmann Vitoligno 100 ( niezła cena ), Domusa Teknik BioClas, Edilkamin Laguna, lub na bogato Hargasner, Windhager.

Czasem droższy kocioł w zakupie odwdzięcza się bezobsługowością, jakością, prostszą instalacją, oszczędnością w spalaniu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko nie Ferroli , przecież to jedna z gorszych firm produkująca piece(taka bardzo ,bardzo średnia klasa ,poczytaj na forum).Jak jest kasa to jak kolega napisał coś firmowego a odpłaci się niezawodnością i obsługą.A jak oszczędnie to już coś Polskiego Defro,Lazar,Kostrzewa itd.(chociaż pomału ceny dobijają do tych dobrych zagranicznych).Sas taki trochę jak dla mnie ekogroszkowiec (wymiennik pamiętający piece na ekogroszek)z dodanym  na siłę palnikiem na pellet,szału niema ale jakoś to funkcjonuję.Sam posiadam od 2 lat Rtb Feniks i jak dla mnie bajka (super bezobsługowy piec z przydatnymi bajerami)

Edytowane przez wonski
  • Zgadzam się 1