Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopciuch plus bufor jaki sterownik aby pod wygaszeniu nie studziło bufora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z wychładzaniem buforów po wygaśnięciu ognia w piecu. Gdy bufory mam rozładowane i zaczynam palić w piecu to sterownik pompy obiegowej (piec-bufory) po osiągnięciu odpowiedniej temp (mam ustawione 45st) załącza pompę. Wkładkę w zaworze ochrony powrotu mam 50 st. W domu mam sterownik termostatyczny który w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu włącza lub wyłącza pompę obiegową (bufory-grzejniki). Jak w piecu się pali i temperatura w domu jest odpowiednia sterownik termostatyczny wyłącza pompę obiegu grzejników i ładują się bufory. Po naładowaniu buforów i gdy w piecu skończy się już palić to sterownik pompy (piec-bufory) nie wyłącza jej ponieważ temperatura wody w kotle i buforach ma np 80 stopni i ta woda krąży w obiegu bufor-piec aż spadnie do tych 45 stopni ustawionych na sterowniku pompy.

Pytanie czy jest jakiś sterownik który "bierze pod uwagę" czy w piecu się pali i jeżeli nie to wyłącza pompę?

Opublikowano

Poszukaj termostatu (dobry z nierdzewki) z nastawa ~100C. Sonda w komin.
Podlacz termostat szeregowo miedzy sterownik a pompe.

Po przekroczeniu 100C w spalinach i 45C na kotle pompa kotlowa sie uruchomi, gdy spaliny spadna ponizej 100C termostat wylaczy pompe.

Opublikowano

Potwierdziłeś mój pomysł, tylko nie wiedziałem na ile stopni dać termostat. Chociaż myślałem, że jest jakiś gotowy sterownik. Myślałem, żeby jeszcze jako zabezpieczenie dać włącznik termiczny który po osiągnięciu 90 stoni wody w piecu to niezależnie od temperatury w kominie uruchomi pompę piec-bufory. 

Dziękuje za pomoc

Opublikowano

Tylko może warto się upewnić że ten pomiar spalin zawsze zadziała gdy się pali, żeby kotła nie zagotować.

No i wydaje mi się że inne podejście też jest możliwe, no pompa działa tylko wtedy gdy temperatura na piecu jest wyższa np o 2⁰C od temperatury bufora (i to tej dolnej temperatury). Nie umiem stwierdzić czy to lepsze czy gorsze od innych pomysłów.

Opublikowano (edytowane)

Tak tez sie da. Czujniki roznicowe miedzy kotlem a buforem. Problemem moze byc odczyt 2C roznicy. Jak juz kiedys napisalem czujniki NTC sa slabe!

PS. Jak sie ma sterownik programowalny to wszystkie opcje dostepne.

PS2. Ja korzystam rowniez z termopary w komorze spalania. Oprocz odczytu na biezaco temperatury wiem ze palnik pracuje. Tak samo mam w kominku w salonie na drewno.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
9 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Tylko może warto się upewnić że ten pomiar spalin zawsze zadziała gdy się pali, żeby kotła nie zagotować.

Też tak pomyślałem, dlatego chce dać dodatkowy włącznik termiczny na wyjściu wody z pieca, który po osiągnięciu temperatury np 90 stopni uruchomi niezależnie pompę obiegową piec-bufory.

Opublikowano (edytowane)

Na AliExpress sprzedają termostat różnicowy za 52 PLN. Czyli można go ustawić tak jak wyżej, żeby włączał pompę tylko gdy piec jest cieplejszy od bufora. Po chińsku, ale chyba do ogarnięcia 

image.jpeg.40a6cee6302c5539f900b5395acfd405.jpeg

Edytowane przez nightwatch