Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mcr 4 optymalne ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym ustawić swojego MCR w optymalnych nastawach może jest t jakiś użytkownik lub ekspert który pomoże mi w tym?  kocioł działa z instalacją grzejnikową z dużym zładem wody  z olbrzymimi grzejnikami interesuje mnie jak największa jak najwyższa sprawność jak najwyższy stopień kondensacji chciałbym nastawić go optymalnie jak się da. nie mam pogodówki tylko pokojówkę TC Smart zużycie gazu w tym momencie oscyluje przy takim delikatnym grzaniu między 2 a 4 m³ na dzień temperatura zasilania jest około 35 stopni.  Chcę zmniejszyć mu moc, napewno zmniejszyłem moc pompy,  histereza 7st co jeszcze ustawiać ażeby o miało ręce i nogi ? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc,  Widzę, że chcesz zoptymalizować ustawienia swojego kotła De Dietrich MCR 4 – to bardzo dobry kierunek, szczególnie jeśli zależy Ci na maksymalnej sprawności, kondensacji i minimalnym zużyciu gazu.

Konfiguracja pieca do optymalnych ustawień, to proces,
Warto wykonać kilka kroków diagnostycznych i zebrać dane, które pozwolą dobrać parametry indywidualnie do Twojej instalacji i potrzeb mieszkańców.

Na co warto zwrócić uwagę zanim przystąpisz do dzialania?

1. Komfort cieplny mieszkańców
    • Czy obecna temperatura w pomieszczeniach jest wystarczająca?
    • Czy są miejsca, gdzie jest za zimno lub za ciepło?
    • Co jest najbardziej uciążliwe dla domowników – np. zbyt długie nagrzewanie, nierównomierne temperatury, częste taktowanie kotła?
  2. Zapotrzebowanie na energię cieplną
    • Czy masz policzone zapotrzebowanie na ciepło w W/m² (średnie i maksymalne)?
    • To pozwoli dobrać maksymalną moc kotła i ograniczyć ją, jeśli jest przewymiarowany – co często poprawia sprawność i zmniejsza zużycie gazu.
  3. Delta T (T_wew - T_zew)
    • Czy analizowałeś, jak zmienia się zużycie gazu przy różnych temperaturach zewnętrznych?

Co możesz zrobić już teraz?

Ponieważ nie masz czujnika pogodowego, warto rozważyć zdefiniowanie temperatur zasilania w zależności od warunków zewnętrznych np:

• T_zew > +5°C → temp. CO: 40–45°C
  • T_zew od +5°C do –5°C → temp. CO: 50–55°C
  • T_zew < –5°C → temp. CO: 60–70°C

To pozwoli ograniczyć zużycie gazu w okresach przejściowych, kiedy nie ma potrzeby grzania wysoką temperaturą (w celu zdefiniowania zakresów proponuje siegnac do krzywej grzewczej i w zależności od zapotrzebowania energetycznego domu dobierz parametry wyjściowe).

Eksperymentuj z krzywą grzewczą

Nawet bez czujnika pogodowego możesz:

• Zdefiniować kilka scenariuszy temperatur zasilania.
  • Obserwować komfort cieplny i zużycie gazu.
  • Rejestrować dane przez kilka dni i wyciągać wnioski.

Kondensacja

Zadbaj, by temperatura powrotu była poniżej 57°C – wtedy kondensacja będzie zachodzić. Z opisu wynika, że masz niską temperaturę powrotu, więc to dobry znak.

Podsumowując:
zbierz kluczowe informacje o Twoim domu, przygotuj scenariusz zmian, zapisuj zmiany odczucia subiektywne, zmieniaj jeden parametr co 24/48 godz. Obserwuj zużycie gazu.

jeżeli potrzebujesz dodatkowej pomocy zapraszam na priv